Havayolu+Karayolu Kombine Yolcu Taşımaları Genelgesi

GÜNDEM

Havayolu+Karayolu Kombine Yolcu Taşımaları Genelgesi yenilendi.

Yeni genelge, konuşulan bazı sorunları ve şüpheleri giderirken yeni tartışmalar ve problemler yaratmaya yol açacak hususlar içeriyor. Önümüzdeki günlerde artısı ve eksisiyle çok tartışılacağa benzer. . 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bu alanda mevcut üç genelgeyi yürürlükten kaldıran 2018/2016 (KDGM) numaralı ve 17 Aralık 2018 tarihli yeni Havayolu+Karayolu Kombine Yolcu Taşımaları Genelgesi yayınlandı. Bu genelgedeki önemli hususları aktarıyoruz. 

Tarifeli taşımalar

Büyükşehir alanı içindeki kombine taşımalar büyükşehir belediyesi/UKOME iznine sahip taşımacılarca yapılmaya devam edecek. Ancak bunlara havalimanı işletmecisi tarafından yer tahsisi yapılması şartı getirilmiş. Bunun dışında Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22) uyarınca, A Grubu Çalışma Belgesi olan özel hukuk tüzel kişileri ile havalimanı işletmecisinin görüşü alınıp Bakanlıkça izin verilecekler de buraya eklendi. 

Şehirlerarası (illerarası) kombine taşımaların B1 veya D1 yetki belgelilerce yapılması hususu korunmuş. Yani havalimanı işletmecisince bir taşımacının yetkilendirilmesi hususu yer almıyor. Ancak bu taşımaların Bakanlık iznine tabi olduğu hususu yer alıyor. Bu izinlerde ilgili havalimanı işletmecisinin görüşleri de alınıyor. 

Tarifesiz taşımalar 

Büyükşehir içi veya dışı (iliçi veya şehirlerarası) ayrımı yapılmaksızın otobüsle yapılacak bu türden taşımalar B2 veya D2 belgelerince gerçekleştirilecek. Eski genelgedeki yolcuların ilgili havayolu firmasının biletine sahip olma, havayolu firması ile taşımacının sözleşme yapması şartları kaldırıldı. A1, B2 ve D2 belge sahipleri bekleme hallerinde havalimanı işletmecisinin belirleyeceği ücreti ödeyecekler. 

Otomobille taşımalar

Bu taşımaların tahditli plakalı şehiriçi taksiler ve A1 yetki belgesine sahip taşmacılar tarafından yapılacağı yer alıyor. Havalimanı işletmecisi tarafından alan/yer tahsis edilen ticari taksiler haricinde diğer ticari taksiler havalimanından yolcu alamayacak.  

Otobüs yaşı

Tarifeli ve tarifesiz taşımalarda kullanılacak otobüsler ilk izin alınırken 5, faaliyet sürecince 9 yaşından büyük olamayacak. 

Önemli hususlar

Bakanlıkça, bu genelge kapsamında, taşıma yapacaklara ihalenin süresi/yer tahsisinin süresi/yetki belgelerinin sürelerinden en erken biteni göz önünde bulundurularak yetkilendirme yapılacak. Sürenin bitiminde aynı hususlar gözetilerek yetkilendirme süresi uzatılacak. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.