Ekonomi Bakanlığı 15 gün içerisinde yeşil pasaport alma hakkına sahip firmaları Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine ve İhracatçı Birliklerine iletecek. Bu sürecin sonunda yeşil pasaport başvuruları kabul edilmeye başlanacak.
İhracatta hızlı hareket kabiliyetinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, özellikle yeni pazarlara girişte yeşil pasaportun ihracatçılara hızlı hareket edebilme olanağı sağlayacağını anlattı.
Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için pazar çeşitlendirmesinin şart olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ithalatçıların Türkiye’ye gelmelerinde ciddi düşüşler yaşandı. Bu da Türk ihracatçısının daha fazla seyahat etmesini ve vize konularını gündeme getirdi. Uzakdoğu ülkelerinde vize başvuruları 2-3 haftadan önce çıkmıyor. Yeşil pasaport Türk ihracatçısına seyahatlerinde hız ve özgürlük kazandıracak. ihracat dünyasının uzun yıllardır talep ettiği yeşil pasaportu hayata geçiren Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Son üç yılda üst üste 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmaların ortak ya da yetkililerine yeşil pasaport verileceğine işaret eden Ünlütürk, özellikle tarım ürünleri ihraç eden firmalar açısından bu kriterlerin yüksek olduğunu, bu kriterin ihracatçı birlikleri yönetim kurullarına seçilebilme şartlarına indirgenmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
İhracatçılara Yeşil Pasaport uygulamasına en çok sevinen sektörlerin başında Türk Doğaltaş Sektörü geliyor. Türk doğaltaş sektörünün ihracatında Uzakdoğu ülkelerinin payının yüzde 50 civarında olduğuna işaret eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine ihracatta yeşil pasaportun ihracatçıların işlerini büyük oranda kolaylaştıracağını kaydetti.
Yeşil pasaportun ihracatçılara moral ve motivasyon kaynağı olacağını ve ihracatçılara gecikmiş bir itibar iadesi olacağını vurgulayan Kaya, “Yeşil pasaport 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında “İnadına üretim, inadına ihracat” sloganımızı hayata geçirme de itici güç olacak. Dünyanın en büyük mermer fuarlarından Marble Fuarı’nda bu karar büyük bir coşkuyla karşılandı” dedi.
Yeşil pasaport kimlere verilecek?
Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan karara göre; son üç yıllık ihracatı ortalama 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında olan firmalara 1, 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştiren firmalar 2, 25 ile 50 milyon dolar arasında ihracatı olan firmalar 3, 50 ile 100 milyon dolar arası ihracatı olan firmalara 4 ve 100 milyon dolar üzeri ihracat gerçekleştiren firmalar 5 yetkilisine yeşil pasaport müracaatında bulunabilecek. İhracatçılara yeşil pasaport 2 yıl süreyle verilirken, eş ve çocukları bu haktan yararlanamayacak.
Yeşil pasaport müracaatı, İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca müştereken belirlenen talep formu eksiksiz doldurulduktan sonra firmanın üyesi olduğu ihracatçı birliğine yapılacak. İhracatçı Birliği belgelerin eksiksiz olduğunu tespit ettikten sonra Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne sunulacak. Bölge Müdürlüğü onayı sonrasında pasaport müracaatı şahsen yapılacak.