IPRU’nun 30 ülke hedefi

GÜNDEM

IPRU Başkanı Fatih Tamay, Türkiye’nin şehirlerarası ve toplu ulaşımda çok güzel bir başarı hikayesine sahip olduğunu belirterek, “IPRU’nun kuruluş hedefinde bu başarı hikayesini ülkelere anlatmak, karşılıklı işbirlikleri geliştirmek var. Şu anda 19 ülkeden 22 kuruluş var. 3-5 yıl içerisinde ülke sayısını 30’a ulaştırmak hatta aşmak hedefimiz” dedi.

IPRU Başkanı Fatih Tamay, Türkiye’nin şehirlerarası ve toplu ulaşımda çok güzel bir başarı hikayesine sahip olduğunu belirterek, “IPRU’nun kuruluş hedefinde bu başarı hikayesini ülkelere anlatmak, karşılıklı işbirlikleri geliştirmek var. Şu anda 19 ülkeden 22 kuruluş var. 3-5 yıl içerisinde ülke sayısını 30’a ulaştırmak hatta aşmak hedefimiz” dedi.

Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği IPRU 12 ülkeden sektörel sivil toplum örgütünün katılımıyla 9 Aralık 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. Kuruluşundan geçen sürede üye ülke sayısı 19’a ve 22 kuruluşa çıktı. IPRU Başkanı Fatih Tamay ile önümüzdeki süreçte IPRU’nun yürüteceği çalışmalar, projeleri ve hedefleri üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. 

Fikir babası Sayın Başbakan 

Fatih Tamay, görüşmemize, öncelikle uluslararası alanda IRU varken, IPRU’nun kuruşunun gerekliliğine yönelik yapılan değerlendirmelere cevap vererek başladı: “IRU varken niye IPRU var’ yönünde yapılan değerlendirmelerinin çok net bir cevabı var. IRU daha çok lojistik şirketlerinin kuruluşlarının ve onların problemlerinin ağırlıkta olduğu, onların gelişimi ile ilgili bir kuruluş. Böyle kurulmuş ve gelişmiş bir kuruma sonradan girdiğinizde kenarda kalıyorsunuz. Hiçbir zaman merkez çekirdeğe giremiyorsunuz. IRU Avrupa esaslı bir kuruluş. Avrupa’da şehirlerarası taşımacılık, raylı sistemleri dışında tuttuğunuzda çok yaygın değil. Ama lojistik çok güçlü olduğu ve büyük bir pazar olduğu için onlar kurmuş ve geliştirmiş diğeri kenarda kalmış. Biz kendi ülkemizde ve çevre ülkelerde böyle bir talep gördük. IPRU’nun kuruluşunda fikir babası şu andaki Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım. Böyle bir düşünce Sayın Yıldırım’a ilk sunulduğunda, ‘yürüyün, bu çok güzel bir girişim’ dedi ve bize öncü oldu. Bakanlar Kurulu kararı ile de IPRU 2014 yılında kuruldu.”

Büyük bir başarı hikayesi 

Şehirlerarası ve toplu taşımacılık sektörünün yaklaşık 100 yıllık bir tecrübeye ve büyük bir başarı hikayesine sahip olduğunu vurgulayan Fatih Tamay, bu hikayenin aktarılması ve işbirliklerinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti: “Türkiye’nin şehirlerarası ve hatta toplu taşımacılıkta çok önemli bir başarı hikayesi ve çok uzun bir tecrübe var. Yaklaşık 100 yıllık bir geçmiş. Bunu bizim özellikle başlangıçta Türkiye ile iyi ilişkileri olan ülkelerle paylaşmamız gerekiyordu. Asıl amacımızda zaten o paylaşım. Bizim güzel hikayemizi tecrübelerimizi o ülkelere iletmek ve o ülkelerde iyi bir çözüm, iyi bir çalışma ve iyi bir proje varsa, onları almak. Karşılıklı bir etkileşim yapmak için yola çıkıldı. Asıl amacı da bu.” 

İkinci al araç ihracatı 

Fatih Tamay, IPRU’nun bir hedefinin de ikinci el araçların ihracatının sağlanabileceği bir yapının kurulması olduğunu söyledi: “Türkiye’nin çevre ülkelerin ve gelişmekte olan ülkelerin 4’te 3’ünde ülkemizin parkına göre çok eski araçlar var. Bizde 5-7-10 yaşında kenara çıkan araçlar o ülkeler için süper lüks, konforlu ve güvenli araçlar.  IPRU olarak bu etkileşimi sağlayarak, hem Türkiye’nin ikinci el pazarı para kazansın hem o ülkeler ikinci el parkını daha ucuz daha iyi koşullarla yenileyebilsinler. Bizim tecrübelerimizi kendi ülkelerine götürsünler. Biz de onların güzel örneklerinden yararlanalım. Bunun için İstanbul’da bir alanın tahsisinin sağlanıp, orada yıl boyunca ikinci el araçların sergilenip müşterilerle buluşmasını sağlamak istiyoruz. Bunu otomotiv sektörünün yapabilmesi çok zor. Herkesin stratejileri farklı. Bir sivil toplum kuruluşunun önderliğinde  hayata geçmesi ve yürütülmesi mümkün. Otomotiv sektörü yapabilseydi şimdiye kadar olurdu. Bizim kamudan hiçbir nakdi destek talebimiz olmadı, olmayacak. Biz bu ticaretin yapılabilmesine yönelik ilk adımın yönetmelikler ve düzenlemeler yapılması ve bir sistemin kurularak atılması daha sonra bir alan tahsisinin gerçekleşmesini istiyoruz. Bir yer verelim, oraya araç koyalım talebi değil bu.”

Okul projesi 

Tamay, ikinci el araçlara yönelik tahsis edilen arazide sektöre eğitimli personel yetiştirilmesi içinde bir okul kurulması yönünde talepleri de gündeme getirdiklerini belirterek, “Kaptanların öne çıkmasını istiyoruz. Kaptanla birlikte muavin, hostes yetiştiren ve bilet kesen personelin eğitim göreceği bir okul planlıyoruz. Bu kolay değil ama bunu gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Bakanlık çok samimi 

15 Şubat Çarşamba günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve bürokratlarla Bakanlıkta bir araya geldiklerini ve bu projeleri aktardıklarını belirten Tamay, “Sayın Bakan Ahmet Arslan, gerçekten hem yurtiçindeki hem de uluslararası alandaki ulaştırma konularına çok hakim ve sahadan gelen birisi. Kanunlar ve sistemler nasıl çalışır, nasıl olur onu çok iyi biliyor. Ben öyle gördüm. Taleplerimizi Sayın Bakan ve bürokratlara aktardık. Sayın Bakan Arslan’ın ve bürokratların, bize yaklaşımı çok samimi, inanılmaz güzel. Ben bize destek verileceğine inanıyorum” dedi. 

Hedef 30 üye ülke 

Fatih Tamay, önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde IPRU’ya üye ülke sayısının hızla artacağını söyledi: “19 ülkeden 22 kuruluş IPRU’ya üye. 4 ülke ile de temas halindeyiz, üye olacaklar. Hedefimiz çok daha büyümek.3-5 yıl içerisinde 30 ülke veya daha fazlasına çıkabiliriz.”

Sektörün kucakladığı örgüt IPRU 

IPRU’nun kuruluşunda ve geldiği noktada birçok ismin önemli destekler verdiğini de ifade eden Fatih Tamay sözlerini şu şekilde tamamladı: “Sayın Galip Öztürk’ün, hiçbir çıkar gözetmeden kurucu başkan olarak, IPRU’nun kuruluşu ve bugünlere gelmesinde çok önemli destek ve katkıları var. Ayrıca TOFED Başkanı Birol Özcan, Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOF Yönetim Kurulu, TTDER Başkanı Sümer Yığcı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin IPRU’ya çok önemli destekleri ve katkıları var. Ben sektörün kucakladığı bir örgütün önümüzdeki süreçte büyük başarılara imza atacağına inanıyorum.” ■



15 Şubat Çarşamba günü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ı ziyaret eden heyette, IPRU Başkanı Fatih Tamay, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TOFED Başkanı Birol Özcan, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan, IPRU Genel Sekreteri Mevlüt İlgin yer aldı.  Bakan Arslan ile yapılan görüşmede Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Saim İliçoğlu ve Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses de hazır bulundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.