ERKAN YILMAZ/ÖZEL RÖPORTAJ
16 Aralık 2020 tarihinde Türkiye ve Irak dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantının ardından yapılan açıklamalar Irak tarafına taşıma yapan Türk otobüsçüsünü çok sevindirdi. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun 2009 yılında kaldırılan ancak terör olayları nedeniyle 2015 yılında tekrar konulan vizelerin kaldırılabileceği yönündeki açıklamasının ardından geçen sürede herhangi bir gelişme olmaması otobüsçülerde hayal kırıklığı yaşattı.
Önce umut, sonra hayal kırıklığı
Bir an önce vizelerin kaldırılmasını beklediklerini belirten Kırmızıgül Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Fasih Kırmızıgül, “Pandemi süreci zaten çok büyük ekonomik kayıplar getirdi. Bu ekonomik kayıpları geri getirebilmek uzun yıllar alacak. Bu noktada atılacak adımlar ülkemize ve sektörümüze çok kısa sürede önemli kazanımlar sağlayabilir. Burada en önemli adım da Irak ile Türkiye arasında uygulanan vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasıdır, bunun için yıllardır bekliyoruz. 16 Aralık 2020 tarihinde Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Irak Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Hüseyin ile Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalar bizi çok sevindirdi. Dışişleri bakanlarının buluşmasının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık 2020’de Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi’yi Ankara’da ağırladı. Yapılan görüşmelerin olumlu geçmesiyle ilk defa vizelerin kaldırılabileceğine yönelik umudumuz çok yükseldi ve 2021 yılına da çok daha umutla bakmaya başladık. Ancak aradan geçen süre içerisinde açıklamanın devamı gelmedi ve bu, bizde büyük hayal kırıklığı yarattı. Çünkü bu açıklama yapıldığında Irak tarafından da herkes bizi aradı büyük sevinçle, vize kalkıyor diye… Bekledik, ama bugüne kadar bir gelişme olmadı. Şimdi en büyük beklentimiz bu açıklamaların devamının gelmesi ve vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması. Sanırım Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Hüseyin ile bu kez Irak’ta bir araya gelecek. Bir an önce olumlu haberleri duymak istiyoruz” dedi.
Vize olmasa Dubai’ye kadar gidebiliriz
Bu durumda en fazla Erbil’e kadar sefer yapabildiklerinin bilgisini veren Fasih Kırmızıgül, “Kuzey Irak bölgesinde bir sıkıntımız yok, ama bizim asıl yolcumuzun olduğu yer Kerkük ve biz Kerkük’e gidemiyoruz. Kerkük’ten öte Bağdat’a, Musul’a gidemiyoruz. Orada konsolosluklarımız var. Biz şu anda vize alamıyoruz. Bu da işimizi yüzde 80 olumsuz etkiliyor. Şu anda Aksaray’da onlarca Irak arabası var. Onlar gelebiliyor ama biz gidemiyoruz. Türkiye günde 1000 civarında vize veriyor. Irak tarafı hiç vermiyor. Türkiye vizelerin kaldırılması yönünde bir adım atarsa Irak tarafı da hemen olumlu adım atacak, buna inanıyoruz. Şu anda Katar ile Suudi Arabistan ilişkilerin iyiye gittiğini de görüyoruz. Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ilişkileri de iyiye gidiyor. Vize kalksa biz, karayoluyla, Suudi Arabistan’a kadar, Dubai’ye kadar gidebileceğiz. Bizim tek yolumuz orası. Daha önce Suriye üzerinden Suudi Arabistan’a gidiyorduk ama artık oradan gitme imkanı kalmadı. Ortadoğu’ya gitmenin tek kapısı Irak. Irak tarafı gitmek isteyenden 50 tane evrak istiyor hem de sonuçta vize vermiyor. Vizelerin kalkması sadece otobüsçüler açısından değil, nakliyeciler açısından da çok önemli. Şu anda Erbil’e kadar 10-15 yolcu ile gidiyoruz, aynı sayıda yolcu ile dönüyoruz. Yüzde 50 kısıtlaması yok ama zaten yolcu da yok. Vize nedeni az olan yolcu için aşırı rekabeti getiriyor. Irak firmaları günde beş, altı sefer yaparken biz bir seferi bile yapmakta zorlanıyoruz. Zaten hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması var. Cumartesi, pazar, pazartesi iş yapamıyoruz. Bu vizenin kalkması önemli hareketlilik getirecek ve ekonomik açıdan da döviz gelecek ülkemize. Sağlık turizmi için gelecek insan sayısı çok fazla. Bir kişi 5-10 bin dolar bırakıyor. Biz bir an önce vizenin kalkmasını bekliyoruz. Her yıl bir iki kez bu gündeme geliyor, biz umutlanıyoruz ama 16 Aralık toplantısının ardından ‘işte bu sefer olacak’ demiştik ama yine olmadı” diye yakındı.