İSTAB Başkanı: 2016’da tahdit müjdesini vereceğimize inanıyoruz

GÜNDEM

İSTAB Başkanlığı’na seçilen Ahmet Karakış, 28 Aralık Pazartesi günü sektörel basınla bir araya geldi. Başkan Karakış, sektörün uzun süredir beklediği plaka tahdidinden artık geri dönülmesinin zor olduğunu belirterek, “2016 yılında tahdit müjdesini sektöre vereceğimize inanıyoruz” dedi.

İSTAB’ın Olağan Genel Kurulunu 2016 Mayıs ayında yapacaklarını belirten Karakış, “Olağanüstü Genel Kurulda da ifade etmiştik, ekibimizle bir planlama yaptık. Çalışmalarımız,5 aylık süreçle sınırlı değil, 5+2 olağan dönemi kapsayacak şekilde. 5 ay sonra da üyelerimizin karşısına çıkacağız. 5 ay için bizi göreve getiren üyelerimizin aynı teveccühü göstereceğine inanıyoruz” dedi.

Önceliklerimiz  
İSTAB olarak önceliklerinin plaka tahdidi yönünde çalışma yürütmek olacağını vurgulayan Ahmet Karakış, “Sektörün çok uzun süredir beklediği ve çok sıcak bir konu olan plaka tahdidinin hayata geçmesi için çalışmalar yürüteceğiz.Sektörün bu konuda çok ciddi beklentileri var. Bir noktaya gelen çalışmaları sektörün hayrına sonuçlandırmak için yürütüyoruz. Kamuoyuna da yansıyan, sigorta maliyetlerindeki ciddi artışlar konusunda ayrıca hızlı bir çalışma yürüteceğiz. Yine ortak satın alma projelerine araç alma, indirimli yakıt gibi çalışmalara devam edeceğiz. Sektörün kullanabileceği, rahat ulaşabileceği firmaların tedarikçilerle haklarını karşılıklı koruyan tek tip sözleşme örneği oluşturulmasına yönelik bir çalışma yapacağız. Okullarda çok ciddi sıkıntılar var. Okullarda bağış, ücretsiz öğretmen servisi ve üyelerimizin üstünde ağır bir yük olan ücretsiz araç konusu var. Buna yönelik bir UKOME kararı da var. İBB ile bu konuyu görüşüp, ‘sizin böyle bir kararınız var, ama uygulanmıyor’ diyeceğiz. Bırakın bu kararı, daha ağır uygulamalar olduğunu ifade edeceğiz” dedi.

Bağış zorunlu olunca…
İSTAB Başkanı Ahmet Karakış, “Bağışlar zorunlu değil, gönüllü olmalı. Servisçiler sonunda bir taşıma hizmeti yapıyor. Veliden ödeme alıyor. Bu bağışların kalkması gerekiyor. Okulların tek gelir kalemi servisçi ve kantinci oldu. Sen araç başına 300-400 lira vereceksin denilince bu bağış olmaktan çıkıyor” dedi.  

Servisçinin günlük işleri azalıyor 
Bir servisçinin bir günde 3 okul işi yapabildiğine dikkat çeken Karakış, “Sabah-akşam öğrenci bırakıldığı dönemde bir araç üç iş yapıyordu. Sabah saat 9 giriş olunca iş sayısı azaldı. Bir araç en fazla iki iş yapabiliyor. O da trafik yoğunluğundan bire düştü. Diğer kurumlarla okulların giriş saati aynı oldu. Bu da bir olumsuzluk yarattı. Okulların tekli öğretime geçmesi söz konusu artık. Sabah 09:00-15:30 olacak. Böyle bir hedef var. Bunun önüne de geçmek artık çok zor” diye konuştu.

Tahdit müjdesini vereceğiz
İSTAB Başkanı Ahmet Karakış, plaka tahdidi konusunda çok umutsuz olmadığını belirterek, “Sektörde birliktelik var. Kamuoyunun önünde bu tür bir açıklamalar yapıldıktan sonra bundan dönüş çok kolay olmaz. Bana göre geri dönüş, imkansız. Cumhurbaşkanı da verdiği sözün arkasında duruyor. Bu iş olacak. Sektörde bu iş uzadıkça umutsuzluk, kırılganlık oluşuyor. Şu anda var olan bir olumsuzluk, sektöre çok fazla sayıda aracın girmesi. Bu iş konuşulduğunda 50 bin servis aracı ifade edilirken, şimdi bu rakamın 70 bine, kimine göre 90 bine ulaştığı söyleniyor. Bunların hepsinin önüne geçilebilir. Bunun çözümü var. Daha önce yaşanmış örnekler var. Plaka tahdidinin altyapısı var. Türkiye’de birçok ilde uygulanıyor. Bu iş aşılır. Bir tarih konulur, o tarihten sonra alınan araçlar farklı bir kapsamda değerlendirilir. İSAROD Başkanı Sayın Hamza Öztürk ileplaka tahdidine yönelik bir yol haritası oluşturmak için görüşeceğiz. İSTAB ve İSAROD yönetimi olarak sektörün beklentilerine cevap vermemiz gerekiyor. Elimizden geleni yapacağız. Sonuç alacağız ama bir ay, ama iki ay sonra bu iş olacak. Sektörümüze 2016 yılında bu müjdeyi vereceğimize inanıyoruz. Türkiye’de tahdit nasıl uygulanıyorsa, İstanbul’da o şekilde uygulanır. 90 bin olarak ifade edilen araç sayısına tahdit gelirse bir anlamı da olmaz. Hiç kimsenin beklentisine cevap vermez, olmasının da bir anlamı olmaz. 50 binler seviyesi daha gerçekçi olacaktır. Bir tertip, düzen böyle olacaktır” dedi. ■



İSAROD Başkanı Hamza Öztürk: Sigorta maliyetleri taşınamaz halde 

İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, İSTAB Başkanlığı’na seçilen Ahmet Karakış’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. 
Sektörün yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Öztürk, sigorta sorununda yaşanan soruna dikkat çekti: “Daha önce 700 liraya yaptırdığımız sigortalar şimdi, 5 bin TL’nin üzerine çıktı. Biz buna itiraz ettiğimiz için 3 bin TL seviyesine indirdik. Sigorta maliyetleri artık taşınamaz hale geldi.Sigorta şirketleri ağlamayı bizden daha iyi beceriyorlar, hep zarardayız açıklamaları ile primleri arttırıyorlar. Sistemde 5 yıl arabanız ile hiç kaza yapmadınızsa indirim alıyorsunuz. Ama öbür yıl üç kaza yaptınız. Size sağlanan o indirimi kabul etmiyorlar. Anlatılan gibi değil. Sigorta konusu yakın gelecekte çözülecek gibi gözükmüyor.” 

Araç başına 400 TL isteniyor
Okullarda bağış konusunda yaşanan soruna yönelik açıklamalarda da bulunan Öztürk,”Servisçiler İstanbul’da 1600 dolayında okula taşımacılık yapıyor. Bazı okullardan araç başına 400 TL bağış isteniyor. Kimisi daha az, kimisi daha çok. Bundan beş sene önce avanta vermediğimiz müdür yoktu. Özellikle son 5 yıldır, avanta falan yok. Resmi olarak bağış alınıyor. Bu bağışlar zorunlu aslında ama gönüllüymüş gibi yapılıyor. UKOME’de bu konunun önüne geçmek için karar alındı. Amaç bu durumu pazarlık konusu olmaktan çıkarmaktı. Şimdi sözleşmede bağışın dışında başka işler konuşulmaya başlandı. Okulların artık geliri kantinci ve servisçiden oluyor. Eskiden kayıt parası, velilerden bağış olurdu. Bunlar artık yok. Okullar şimdi kitap için ‘araba gönderin’ diyor” dedi.

Belediye ile bir noktaya gelemiyoruz
İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, plaka tahdidi konusunda Büyükşehir Belediyesi ile bir görüşme yapılamadığına dikkat çekerek, “Sayın Cumhurbaşkanı, esnafa tahdit için ‘hayırlı olsun’ dedi, Sayın Topbaş ‘tamam’ dedi.  Bugüne kadar hiç gelinmemiş bir noktaya gelmiştik. 150 çeşit esnafın bulunduğu toplantıda Sayın Cumhurbaşkanı sadece servisçi esnafına müjde verdi. ‘Hukuki engel var, birtakım sıkıntılar var’ deniliyor. Ama biz Türkiye’de olmayan bir şeyi istemedik ki. 31 ilde tahdit, 13 ilde tahsis var. Önümüzde Sakarya örneği var. 97 model araca yürür belgesi alınmış. Bu arabaların yattığı yerler belli. Otoparklarda bir sürü araba saydık. Herkes kendini ele veriyor, kim rantçı, kim para kazanmak için bu işi yapıyor, hepsi apaçık görünüyor” dedi. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.