İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beraberindeki Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydın ile otopark hizmetleri Meclis kararıyla İSPARK AŞ'ye devredilen İstanbul Otogarı'nda incelemelerde bulundu.
Esnaf ve vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği İmamoğlu, yönetim binasına zorlukla girebildi. Başkan Ekrem İmamoğlu, ilk olarak İstanbul Otogarı’nı işleten AVTER şirket yöneticileri ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi. AVTER Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Öztürk, Başkan Ekrem İmamoğlu’na İstanbul Otogarı ile ilgili bilgiler verdi. Avrasya Terminal İşletmeleri’nin çok ortaklı bir şirket olduğunu belirten Öztürk, “Burada 168 yazıhane ve 2000 bin civarında dükkân bulunuyor. Burası bir yaşam merkezi. Burada daha kaliteli hizmet verilebilmesi için gerekli dönüşüme hazırız” dedi.
AVTER Başkan Yardımcısı Aziz Akgül de, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Otogarı’na yönelik 100 günlük bir program hazırlayarak sektöre sunmasını ve getirdikleri noktayı da ilan etmelerini beklediklerini söyledi.
TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, İstanbul Otogarı’nın 168 ortaklı şekilde yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirildiğini, 1994’te hizmete açıldığını belirtti. İstanbul Otogarı’na yapılacak çalışmalar noktasında belediye nezdinde engellemelerle karşılaştıklarını, daha iyi hizmet verilebilmesi için ortak çalışmalar yapılabileceğini söyledi.
TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım ise İstanbul’da bütünleşik şekilde bir hizmet süreci oluşturulmasının önemine değindi. İstanbul’daki otogarlar ve cep terminalleri ile ilgili bilgilendirmeyi Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Yavuz Erkut ile bir araya geldiklerinde aktardıklarını vurgulayan Yıldırım, “Burada 168 yazıhane de 296 hissedar var. Otogar içerisinde 2 bin civarında dükkân bulunuyor. Bizim projemiz sadece İstanbul Otogarı’na yönelik değil. Bütünleşik şekilde yolcu taşımacılığında hizmetin daha iyi hale gelmesi ve entegrasyonun sağlanması… Bu da büyük önem arz ediyor. Burası yazın günde 120 bin, kışın 80 bin insana hizmet veriyor. Otogara gelen yolcuların yüzde 55’i raylı sistemi kullanıyor. Daha uzun vadeli projeler için biz sizinle birlikte çalışmaya hazırız” dedi. Başkan Ekrem İmamoğlu’nu 23 Haziran seçimleri sonuçlarıyla ilgili de tebrik ettiklerini belirten Yıldırım, “Türkiye’nin umudusunuz, geleceğisiniz. Demokrasi kazandı. Hak eden kazandı. Bizler sizin yanınızdayız. Biz her şeyin paylaşılarak daha büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.
UATOD’un İstanbul Otogarı’nı inşa eden bir dernek olduğunu belirten UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan, “Buranın sürekli taşınması gündemde tutuluyor, burada herkes ‘biz ne olacağız’ diyor. Biz de ‘yeni yapılacak otogara buradan herkesi taşırız’ cevabı veriyoruz. Burası bir yaşam merkezi. Aksaray’da bir otogar var. Bavul ticareti için yoğun kullanılıyor. Ama yapısı itibariyle çağdışı. Buradan en az 10 misli daha kötü hizmet yapısı var” dedi.
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de Başkan Ekrem İmamoğlu’nun diyolağa çok önem verdiğini hatırlatarak, “İstanbul Otogarı ile ilgili çok önemli kararlar alınırken, sektör temsilcileriyle görüşülmesi çok önemli. Sektöre yeni bir otogar yapacaksanız, önce sektöre giydirilecek elbisenin bir provasının yapılması gerekiyor. Buraya 130 milyon dolar para harcandı. Burada işletmeci ne hata yaptı, belediye ne hata yaptı, bunu belediye nezdinde kurulacak bir komisyonla tespit edelim. Belediye ve sektöre nasıl faydalı bir sonuç olacaksa onu yapalım” dedi.
İstanbul Otogarı hissedarlarından biri de toplantıda söz aldı: “Burada asıl mağdur olan bizleriz. 2000 yılından bu yana bizlere hiçbir kâr payı dağıtılmadı. Biz para kazanmamız gereken dönemde hakkımız olan paramızı alamadık. Hak sahibi olanların talepleri var. Bunları da bir değerlendirmenizi rica ediyoruz.”
Fonksiyon değişimine ihtiyaç var
Otogarın yıllardır İstanbul'a hizmet ettiğini belirten İmamoğlu, "1980'li yıllara dayanan kuruluşuyla beraber, sektörün temsilcileri, o günün koşullarıyla bir protokol yaptılar ve şehre hizmete ettiler. Tabii, şehirler büyüyor ve gelişiyor. O günün koşullarında şehir dışında kalan bazı şeyler, bugün şehrin tam göbeğinde kalabiliyor. Fonksiyon değişimine muhtaç olabiliyor. Bugün biz, Bayrampaşa Otogarı'nı hem gezmeye hem sorunları dinlemeye hem çevredeki esnafın elini sıkmaya, koşullarını tespit etmeye geldik. Ama buranın sözleşmesi Mayıs ayı itibariyle bitmiş. Biz kamuyu temsil ediyoruz. Acilen bir işlem yapmamız gerekti ve özellikle bu biten sözleşme gereği otogarımızın otopark işletmesini, yine kamu kurumu, İBB iştiraki olan İSPARK AŞ'ye devrettik. Karar, İBB Meclisi'nde oybirliğiyle alındı. Daha sonra Genel Sekreterimiz Yavuz Erkut Bey'den sektör temsilcilerini davet etmesini ve süreçle ilgili düşüncemizi sektörün yetkilileriyle paylaşmasını istedim. Bütün bunlar geçen hafta olan planlamalar. Sektör temsilcileri Genel Sekreterimiz ile görüştü ve görüşlerini karşılıklı paylaştılar. Bugün de buraya geldik" dedi.
Raylı sistemlerle birlikte…
"İstanbul'un yapılan makro planlamasında, herkesin ortak fikri, hem Bayrampaşa hem Harem otogarlarının daha şehir dışına, ana ulaşım akslarına hakim, elbette ki raylı sistemlerle de buluşan bir düzenekte yerleştirilmesidir" diyen İmamoğlu, kimseni bu konuda farklı düşünmediğini vurguladı.
"Bir başka yönü de bu ana otogarların cep otogarlarıyla da şehir içerisinde desteklenmesidir. Ana prensibimiz bu. Buradaki otogarın kendi fiziki koşullarından tutun işletmelerine, bir kısım güvenlikle ilgili problemlerine varıncaya kadar, burada geçmişten bugüne birtakım ticari sözleşmelerinden dolayı sorunlar olduğunu da biliyoruz. Bunlar direkt bizimle ilişkili de değil. İlişkili olan da olabilir. Ama biz, 'O sorun, bu sorun bizi ilgilendirmez' diyen bir yönetim olmayacağımızın taahhüdünü vermiştik. Bugün itibariye seçim bitti, işimize bakacağız. Biz bugün burada tespit yapıyoruz." "
Ortak masamız olacak
"Bayrampaşa Otogarı'ndaki aktörlerle ortak masamız olacak" diyen İmamoğlu, "Buranın ve İstanbul'un şehirlerarası geleceğini beraber üreteceğiz. Bunda çok netiz. Projenin tasarımı, finansmanı, ne zaman hayata geçirileceği hususlarında görüşmeler, planlamalar devam ederken, buradaki sorunları da gidermek zorundayız. En başta güvenlik sorunu var, insanlara zarar veren, huzursuz eden birtakım koşulları ortadan kaldırmak zorundayız; birincisi bu. İBB, İSPARK marifetiyle süreci ele almış durumdadır. Bunu kamuoyuna duyuralım. Başka türlü hususları da engellemek adına kamunun diğer kurumlarıyla eşgüdümlü çalışacağız" şeklinde konuştu.
Akla ve bilime peşkeş çekeceğiz
Otogarın geleceği ile ilgili de konuşan İmamoğlu, 'Bu güzel otogarı biz akla ve bilime peşkeş çekeceğiz’ sözünü açtı: “Biz, burayı büyük bir yeşil alan içerisinde bilim, Ar-Ge ve teknokent merkezine dönüştürmek istiyoruz. Var olan yapının büyük bir revizyona ihtiyacı var. Kendi içinde değerli bir ekosistem oluşturmak istiyoruz. Değerli sektör temsilcilerinin İstanbul'a iyi hizmet vermeleri elbette ki bizim için önceliklidir. Bu otogarın dönüşümü de önceliklidir, ama tümüyle baktığımızda bizim birinci önceliğimiz İstanbul'un, 16 milyonun çıkarlarıdır. Biz toplumsal menfaatin peşindeyiz."
Sistemli bir çalışma…
Otogarın insanları mağdur etmeden doğru zamanda, doğru yere naklini, cep otogarlarıyla destekleyeceklerini kaydeden İmamoğlu, "Otogarı, İstanbul'un önümüzdeki 30-40 yılını iyi hesaplayarak, daha kalıcı bir noktaya yerleştirmek istiyoruz. Bu hem Harem hem Bayrampaşa için geçerlidir. Sistemli bir çalışma kurgulayacağız. Bu işi İBB ve ilçe belediyelerinin, taşınacağı yer neresiyse, oranın da içinde olduğu, hatta sektör temsilcilerinin, projeyi üretecek akademisyen ve üniversitelerin, ulaşım uzmanların içinde olduğu bir sistemle başarmak zorundayız. Hızlı başarmak zorundayız, çünkü İstanbul'un acelesi var. İstanbul için hayırlı olsun'' diye konuştu.
Otogar meydanındaki Atatürk büstünün önünde kendisini çevreleyen çok sayıda esnafa da bir konuşma yapan İmamoğlu, sektör temsilcilerine yaptığı açıklamayı yineledi. İmamoğlu, otogarın her dönem çok konuşulan alt otoparklarını, otobüs garajlarını ve çeşitli dükkânların esnaf katlarını yerinde teftiş etti.
Otogarda düzenleme…
İmamoğlu, ilk gözlemlerini şu sözlerle paylaştı: "Mevcut durumu görünce alınacak önlemler birkaç cümleye sığmaz. Sıralasam sayfaya sığmaz, sizin de zamanınız yetmez. Belli ki yıllarca ihmal edilmiş. Güvenlik ve temizlik önlemlerini alacağız. Böyle bir sisteme hiç kimse evladını yollayıp, 'Otobüse bin, orada in seni alayım' demez. Böyle sistemde otobüsçü de hizmet edemez. Yeni sistemi kurarken burada geçici süreci kotarmak anlamında yatırım yapacağız. Burayı bilime, teknolojiye, Ar-Ge merkezine teknokente dönüştürme çabası içerisinde revizyonlarımızı yapacağız."
Başkan İmamoğlu, daha sonra da, İstanbul Otogarı'nı, İlçe Belediye Başkanı Atila Aydın ile birlikte kat kat gezdi. Özellikle alt katlardaki olumsuz manzaralara tanıklık eden İmamoğlu, "Rahatsızım. Böyle bir yere çocuğum girmez, eşim girmez. 16 milyon İstanbullunun çocuğu, eşi buraya nasıl girsin? Ha benim çocuğum ha başkasının eşi, kimsenin ailesi girmez. Burada huzurla ilgili sıkıntı var. Burası artık fonksiyonunu yitirmiş" dedi. ■
Otogarı iki yılda taşıyacağız
İmamoğlu, otogarın teknokente dönüşmesinin ne kadar süreceğine yönelik soruya, "Valla ben çok tez canlı birisiyim. Açıkçası süre vermek istemiyorum. Üçüncü defadır soruyorsunuz, söyleyeyim. Arkadaşlarıma 2 yıl içerisinde bitmesi için talimat verdim. Bu mümkün. Projeler hazırlanır, ihaleye nasıl çıkacağı planlanır. Finansman modelleri oluşturulur. Bu söylediğimiz aslında bir hayat dönüşümü. Göreceksiniz, başta çocuklardan başlamak üzere muazzam bir dönüşüm yaşanacak. En mağdur gibi görünen yakın civardaki mahalleler, çocuklar, gençler hayata bambaşka bakacak" şeklinde yanıt verdi.
Otogarda esnaflar ne diyor?
Otogar Esnaflar Derneği Yönetimi Başkan İmamoğlu’na seslendi.
Otogar yerinde kalsın!
Otogar Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal, 15 Temmuz Otobüs Terminali esnafı adına, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Ekrem İmamoğlu’na yönelik bir bildiri yayınladı.
İstanbul’un büyük bir metropol olduğundan, gündelik yaşamın vazgeçilmezlerinden olan ulaşımın öneminden ve mevcut otogarın bulunduğu konumun yeterliliğinden söz eden bildiride, özetle otogarın yerinde kalması ve işletmesinde esnafın da söz sahibi olması istendi.
Otogarın merkezî ve şehiriçi ulaşımında bütün taşıma modlarına yakın oluşu vurgulanan bildiride, özellikle raylı taşıma sistemiyle büyük bir kolaylık sağladığının altı çizildi.
Esnafın durumu…
Başkan Şahap Önal imzalı, otogar esnafı adına kaleme alınan bildiride asıl olarak esnafın durumuna değinildi. Yap işlet devret modeliyle 25 yıllığına kiralanan yerlerin verimli kullanılamaması dolayısıyla beklentinin karşılanamadığı ifade edilerek, esnafın mağdur edilmeden bir çözüm yolu bulunması istendi. Otogarın ruhsatı alınmadan teslim edilmesinden doğan birçok sorunu yaşayan ve sürekli tehdit altında hizmet üretmeye çalışan esnafın zabıta ve mahkemelerle uğraştığı belirtildi. Otogar esnafının, yaşadığı bunca sorun yetmezmiş gibi ekonomik darboğazdaki ülkemizde bir de gelecek endişesiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Yol gösterdi…
“Otogarın hali hazırda her ne kadar ciddi yetersizlikleri olsa da mevcut durumda oturmuş olan düzeninde dahi, kasasına gişelerden ciddi oranda nakit girdiğini tahmin etmek güç değildir” denilen bildiride, “bu girdi ile belediyenin kasasından hiçbir bedel çıkmadan 2-3 sene gibi bir sürede Otogarın tüm alt ve üst katları hem altyapı hem de üst yapı olarak ‘yeni bir vizyon ve anlayışla’ restore edilebileceği” ifade edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin fazla bir efor gerektirmeden ve yeni bir otogar için ödenek ayırma gereksinimi olmadan bunu rahatlıkla düzenleyebileceği belirtildi.
Sonuç olarak; UATOD, Esnaflar Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin içinde olduğu yeni bir şirket ve yönetim ile otogarın işletmesi talep edildi. ■