Prof. Dr. Gerçek, Kongrede, ilk olarak raylı sistem ağının yaygınlaştırılması, ikinci olarak deniz ulaşımının geliştirilmesi ve üçüncü olarak entegrasyon sorununun çözülmesi sonucuna varıldığını belirtti.
Gerçek, “Makro planlarla büyük ölçekte stratejik kararlar alınabiliyor ve uygulamaya da geçebiliyor. Ancak İstanbul gibi kentlerde, ivedi ve kısa sürede çözüm getirecek, mahalle, sokak vb. küçük ölçeklerde hızlı adımlar gerekiyor. Böylece o bölgelerin insanları ve sivil toplumun katkıları da sağlanabiliyor. Bu şekilde yapılırsa İstanbullularda, belediyenin bu işleri çözebildiği güveni de oluşacaktır. Bu Kongre için salonda bulunan toplam, İstanbul’u temsil etmiyor. Bunlar elbette yapılmalı ama artık sokağa çıkılarak halka gidilmeli. Artık sahada sonuç alınacak girişimler başlatılmalıdır. Yeni teknolojilerden, araçlardan konuştuk. Ama sonuç olarak teknoloji, kentin geometrisini değiştirmiyor. Otomobil ister elektrikli ister benzinli olsun kente uymuyor. Otomobil mutlaka kısıtlanmalıdır. Toplu taşıma ön plana çıkarılmalıdır. Tarihi Yarımada başta olmak üzere bazı yolları yasaklamak söz konusu olabilir. Belki önce denemeler yapılabilir ama bu uygulamaların sürekli hale gelmesi gerekiyor. Tabii oradaki halka da sorularak yapılması gereken bir yol izlenmeli. Bekleniyor ki metro yapınca insanlar kendi arzularıyla otomobillerinden vazgeçsin. Ancak öyle olmuyor. Bazı önlemleri almak da gerekiyor. Bundan sonra İBB’den bir İstanbullu olarak beklentim bu tür kongreler dışında mahalle bazında gerekli paydaşlarla görüşerek kendi belirleyecekleri alt ölçekli mekanlardan başlayarak çalışmalar yapmasıdır” dedi.
Gerçek, “İBB ve tüm katılımcılara teşekkür ederim umarım bu kongrede sunulan bildiriler yayınlanır” diyerek sözlerini bitirdi.
Gerçek’ten sonra son sözü alan Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir katılımcılara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Kongre toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.