İzmir Büyükşehir Belediyesi depremin yaralarını sarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Deprem sonrası süreç hakkında İzmir Ulaşım Merkezi’nde (İZUM) günlük bilgilendirme toplantısını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelerin hayatını kolaylaştırmak için aldıkları kararları açıkladı. Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle yurttaşların çadırlarda zor koşullarda bir yaşam sürmesini istemediğini söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Bu nedenle bütün alternatifleri değerlendirerek, tüm imkanlarımızı kullanarak bu sorunu çözmeyi hedefliyoruz. Hilton olarak bilinen yüzde 23,5’lik payı belediyemize ait olan 5 yıldızlı otel binasının 380 odasını depremzede ailelerimize açıyoruz. Ata Holding ile görüştük. Bu 380 odanın tamamını en az 3 ay vatandaşlarımızın kullanımına açıyoruz. Yarından itibaren depremzedeler için kullanılacak” dedi.
“Olağanüstü bir hizmet var”
Depremin üstünden 5 gün geçtiğini, bugün itibariyle arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarının sona erdiğini söyleyen Başkan Soyer, “Kalbimiz bu 5 gün boyunca enkazdan kurtulacak tek canın umuduyla çarptı. Kurtulanlar oldu ama 114 vefatımız var. Başta büyükşehir, itfaiye ekiplerine, AFAD ekiplerine Türkiye’nin her bir yanından gelen arama kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum. Hepsine şükran duyuyorum” dedi.
Başkan Soyer evleri yıkılan vatandaşların hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için olağanüstü bir çaba ve kusursuza yakın bir organizasyon yürüttüklerini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahada 8 bin üzerinde personelinin bulunduğunu da belirten Başkan Soyer, “786 bizim tarafımızdan, bin 200 civarında AFAD tarafından kurulan çadırda vatandaşlarımız yaşamlarını sürdürüyor. 223 seyyar tuvalet 120 duşkabini yerleştirdik. 4 noktada psiko-sosyal hizmet veriyoruz. Yorgan, battaniye ve daha birçok destek var. Enkaz ve çadır alanlarını gezdim. Olağanüstü büyük bir hizmet var ortada. Çadırlarda yaşayan insanlarımızın tüm ihtiyaçlarını giderecek hazırlıklar yapıldı” diye konuştu.
“Bin 100 ailenin 5 aylık kirası ödenecek”
Depremzedeler için başlatılan kampanyalar hakkında da bilgi veren Soyer, “Halkın Bakkalı’ndan alınan erzak destekleri 13 milyona yaklaştı. 81 ilden değil 340 ayrı noktadan destekler alıyoruz. ‘Bir kira bir yuva’ kampanyamıza 10 milyon 180 770 bin TL ulaşmış durumda. Bu ne demek? Bin 100 ailenin 5 aylık kirasını ödeyecek noktaya gelmiş durumdayız. 24 saat dolmadan muazzam bir talep var. Herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Depremin ardından ağır hasarlı, acil yıkım kararı alınan ve yıkılan binaların bulunduğunu ifade eden Başkan Soyer, “3 bin 680 bağımsız birim var. Bu 3 bin 680 hane, aile demek. Bu kadar insanımızın evi yok. Dolayısıyla bizim hedefimiz 3 bin 680 haneye dairdir. 4 mahallemizde çok büyük hasar var. Adalet, Bayraklı, Mansuroğlu ve Manavkuyu mahalleleri. Buralarda hasar tespit çalışmaları yüzde 95-97 seviyelerinde tamamlanmış vaziyette. Buradan sonra olsa olsa 4 bin rakamına ulaşır. Buradaki hedefimiz 4 bin ailedir. Biz bunun üzerine 662 haneyi de İzmir Büyükşehir Belediyesi olanaklarıyla başını sokacakları bir yuva yaratıyoruz” diye konuştu.
Bin 762 hane de depremzedelere yaşam alanı olacak
Depremzedeler için Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere’deki konutlarını da kullanıma açacaklarını açıklayan Soyer, şunları söyledi: “Uzundere’de 4 bloğumuz var. Her birinde 56 daire var. Bunlardan 56 daireyi hemen yarın açabilecek durumdayız. 3 ayrı blokta ufak tefek eksikler tamamlanacak. Toplamda 224 konutu da 380 üzerine ilave edebilirsiniz. Bir de Gaziemir eski semt terminal alanında 58 yaşam alanını depremzedelerimiz için kullanacağız. Bin 100 hane için 5 aylık bedeli garanti altına almış durumdayız. 662 evi yine vatandaşlarımızın emrinde kullanabilecek durumdayız. Bin 762 hanemiz için bugünden itibaren yaşam alanı sunacak durumdayız.”
224 konutun beyaz eşyası da Büyükşehir Belediyesi’nden
Soyer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan depremzedelerin listesini kendileriyle paylaşmasını da isteyerek, “Bakanlık ve AFAD’a rica ediyoruz. Bin 762 ismi bize verirlerse biz kaynağımızı onlarla buluşturacağız. Bununla da bitmeyecek.Uzundere konutlarındaki 224 konutumuzun çamaşır makinesi, buzdolabı, ocak, fırın, karyola ve yatak ihtiyaçlarını da biz temin edeceğiz. Bin 762 hanemiz için yarından itibaren bu imkanları devreye sokacak durumdayız. Hedefimiz bugün 2 bin 900 çadırda hayatını devam ettiren vatandaşlarımızın tamamını çadırlardan kurtarıp başlarını sokacak bir evle buluşturmak. Zamana karşı bir yarışımız var; yağmurlar başlamadan bunları yapmak istiyoruz. Öncelik apartman görevlilerindeolacak” dedi.
“Bizim elimize para değmiyor”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, toplanan paralara el konulacağı yönünde endişelere dair de şunları söyledi: “Biz burada parayı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak almıyoruz. Bizim elimize para değmiyor, el konacak bir para yok. Dolayısıylaengellenecek bir durum yok. Biz sadece gücü olan vatandaşlarımızın yüreklerine, vicdanlarına seslendik onlar da yüce gönüllülük sergilediler. Bu kaygı ortadan kalkabilir. Vereceğimiz binaların da incelemesi yapıldı. Depreme karşı bir sıkıntı yok. Güven içinde binalara taşınabilirler. Bu kampanyayı büyütmekten başka çaremiz yok. 4 bin hanenin karşılığını bulmak mecburiyetindeyiz.”
Milletvekillerine çağrı
Konuşmasında milletvekillerine de seslenen Soyer, “Her biri en az bir haneye sahip çıksınlar. Türkiye dışında sesimizin gittiği neresi varsa hepsinden rica ediyorum; bu kış yaklaşırken vatandaşlarımızı çadırda bırakmamalıyız. Bir an önce en azından bu 4 bin haneyi kurtarmak mecburiyetindeyiz” dedi.İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uzundere ve Gaziemir’deki konutlarına yerleşecek depremzedelerden en az 1 yıl boyunca kira alınmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bununla ilgili kararı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne getireceklerini ifade etti.