Mersinli otobüsçüler, 24 Aralık itibariyle otogara girmeme boykotu başlattılar. Mersin Otogarı’nda yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla TOFED yönetimi Mersin’e gitti. Birol Özcan başkanlığındaki heyet, Mersinli otobüsçüler ve Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile bir araya geldi. TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, “Yasa dışı hiçbir eyleme geçit vermeyiz, ama otobüsçünün kendi haklarını savunmaları için de öncülük ederiz. Özellikle yasal ve meşru sınırlar içerisinde devletin koyduğu kurallar çerçevesinde hak arama yollarının tamamını kullanacağız. Otobüsçü durup, dururken eyleme başlamadı. Bu eylem herhangi birine veya belediyeye karşı değil. Mersinli otobüsçüler haklarını savunuyorlar” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin 5 milyon TL bedelle açtığı ihalenin 20 milyon TL gibi bir bedele ulaştığını aktaran İlgin, “Mersin’in yolcu potansiyeli Türkiye’nin başkenti olan Ankara’nın yüzde 10’una tekabül ederken, bir yazıhanenin kirası Ankara’nın 10 katı. Mersinli otobüsçüler eski otogarda yıllık olarak 5 bin TL kira ödüyordu. Hadi bu artsın 20 bin TL olsun, ama 400 bin TL yıllık kira bedeli isteniyor. Oysa Adana’da yıllık kira 16 bin TL, Kayseri’de 24 bin, Ankara’da ise 30 bin TL. Mersin çok transit gecişlerin olduğu bir il değil, hatta en az olduğu yer” diye konuştu.
Üç ay ertelendi
Otogara girmeme eylemi ile birlikte şehirlerarası tarifeli taşımacılık yapan firmaların adresinin değiştiğini, Bakanlığın da firmalara yeni adreslerinizi bildirin uyarısı yaptığını belirten Mevlüt İlgin, “Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürü ve Daire Başkanları Mersin Otogarı’nda yaşanan sorunu yerinde incelemiş ve firmalara herhangi bir yaptırım ve ceza kesmemişler. Biz Bakanlık ile görüşerek, bunu üç ay ertelettik” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ı da ziyaret ettiklerini açıklayan Mevlüt İlgin, “Belediye Başkanı ile uzun bir görüşme yaptık. Kendisine göre haklı tarafları da var, haksız tarafları da var. Belediye Başkanı bu ihaleyi kazanan grubun bu tespit ettiği fiyatlarda yazıhanelere müşteri bulma imkanının olmadığını çok net bir şekilde anlamış. 4’e bölünen ihale bedelinin bir taksiti 5 milyon 900 bin TL bile tam olarak ödenmemiş. Belediye, ihale şartlarının yerine getirilmemesi sebebiyle tek taraflı fesih yoluna gitmiş ve tahliye davası açmış. Çok önemli bir gelişme olmadığı takdirde 5 Şubat’ta Şimşek Group’un hakkı bitiyor. Biz Başkan Sayın Burhanettin Kocamaz’a bundan sonraki sürecin de önem taşıdığını ve aynı yüksek kiralarla ilerlemenin yanlış olacağını, aynı krizin yaşanacağını ifade ettik” dedi.
Mersin Otogarı’nda yaşanan sorunların sadece Mersinli otobüsçünün sorunu olmadığına dikkat çeken İlgin, “Burada sağlanacak çözüm, otobüsçülerin geleceği için önemlidir. Çünkü sadece Mersin’de değil birçok ilde otobüsçüler kendilerinin görüşünün alınmadan yapılan otogarlarda sorunlar yaşıyor. Biz, belediyelerin kamu işleriyle halkın sağlığıyla ilgilenmesi gerektiğine inanıyoruz. Özel sektör gücü ortadayken, otobüsçünün yapması gereken otogar faaliyetlerini belediyelerin yapması yanlıştır. Belediyeler otogarların yapımında ve işletilmesinde aktif olabilirler, ancak tek bir güç olarak ortaya çıkarılmaması gerektiği, Mersin örneği ile bu tezimizin ne kadar doğru olduğu da kanıtlanıyor” diye konuştu. ■
Dr. Zeki Dönmez'in ilgili makalesi: Otobüsçünün kafası yine karışık…
Mersin’de TOFED ve otobüsçülerin geniş katılımı ile toplantı yapıldı.