Otobüs Şoförlerine Sigorta Denetimi Geliyor

GÜNDEM

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “2017 yılında 3628 otobüste sivil denetim uygulaması yaptık. Bu yılın ilk üç ayında 2836 otobüste sivil denetim uygulaması yapıldı. Gece saat 02-08 arasında denetimlerimizi sıklaştırdık. Otobüslerde denetim oranımız yüzde 63 arttı. Can kayıplarında yüzde 11,1 azalma sağladık. Çalışma Bakanlığı ile yaptığımız protokol ile şoförlerin sigortalı olup olmadığını sorgulayacağız ” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından organize edilen “Şehirlerarası Otobüs Kazalarını Değerlendirme Toplantısı”, 4 Mayıs Cuma günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve sektör temsilcilerinin katılımı ile yapıldı. Bakan Soylu, denetimlerin sıklaştırılmasının trafik kazalarının önlenmesinde çok büyük katkılar sağladığını belirtti. 

Yapılan trafik denetimleri yüzde 27 arttı 
Soylu, “Görevli personel sayımızı, teknolojik altyapımızı geliştirdik. Maketli trafik polisi görüntüsüyle yollardaki kazalarda yüzde 17 civarında azalma sağladık. Kara noktalarda önlemler aldık. Tuzak radar uygulamasını kaldırdık, ortalama hız sistemine geçtik. Yazılan cezaların daha sonra gelmesine yönelik şikayetlerle ilgili çözümler üretmeye başladık. Plakaya kesilen cezalar yerine, yüz yüze kesilen cezaların artmasını sağladık. Bu uygulamanın sürücü davranışına etkisini de gördük. Yüz yüze kesilen cezaları yüzde 19’dan yüzde 32’ye, plakaya kesilen cezaları da yüzde 81’den yüzde 62’ye çektik. Tebligat masrafı da azaldı. 2016 yılında 110 milyon olan tebligat masrafı 83 milyona düştü.Trafik ekiplerince yapılan kontrollerimiz de 2017 yılında yüzde 27,4 oranında arttı. Meydana gelen kazalarda ve ölüm başına azalma kaydettik. 2008’den 2018’e geldiğimizde, alınan önlemlerde ölümlü kazalarda yüzde 52 azalma meydana geldi. 100 bin nüfuslu yerlerde ise bu oran yüzde 74’e çekildi” dedi.

Otobüslerde sivil polis denetimi 
Bakan Soylu, otobüs kazalarının oranlarına yönelik değerlendirmede de bulundu: “Trafik kazalarının karıştığı kazalar binde 5 oranında. Bu kazalarda hayatını kaybeden insanların oranı tüm kazalarda hayatını kaybeden insanların yüzde 3,3’ünü oluşturuyor. Can kaybı sayısında olumsuz bir artış var. Bakanlık olarak önemli adımlar attık. Araç güzergahları üzerinde denetimleri arttırdık. Gece 02:00-08:00 arasında kazaların daha da yoğunlaştığını tespit ettik. Gerek yorgunluk gerekse uykusuzluk ile bu kazalar yaşanıyor. Bu saatler arasında özel denetimler yapıyoruz. Dikkat dağınıklığının giderilmesi için sürücüleri araç dışına davet ederek denetimleri yapıyoruz. 9 Nisan’da başlattığımız uygulama ile Amasya Merzifon, Çorum Osmancık arasında, D100 ve D150 karayolu üzerinde trafik denetleme noktaları oluşturduk. Bu noktaların sayısını artıracağız. Şehirlerarası otobüslerde sivil polis ekipleriyle denetimler yapıyoruz. 2017 yılında 3628 otobüste sivil denetim uygulaması yaptık. Bu yılın ilk üç ayında 2836 otobüste sivil denetim uygulaması yapıldı. İl sınırları dahilinde minibüs ve dolmuşlarda denetimler yapıyoruz. Araç içi dışında yol güzergahlarında denetim yapıyoruz. Otobüs denetimlerinde yüzde 63 artış elde ettik. Bu denetimler sayesinde 2016 yılına göre 2017 yılında yüzde 12 azalma elde ettik. Gece saat 02:00-08:00 arasında kazalarda yüzde 3.5 azalma sağladık. Aslında daha fazla sağlamamız gerekirdi. Ama can kayıplarında yüzde 11,1 oranında azalma sağlandı. 2017 yılında yoldan kaynaklanan kazaların oranı binde 8, araçlardan kaynaklanan kusur oranı binde 5. Yani insan kaynaklı kaza oranı 1,3. Geri kalanı ya sürücü, ya yolcu ya da yaya olsun. Bu kazalarda hedef alanımız insan. Sürücü davranışları. Burada yanlış giden bir şeyler var. Bunları düzeltmemiz gerekiyor. Kazaya karışan sürücüleri tespit edip tekrar eğitim verilmesini sağlıyoruz. Sürücü alışkanlıklarını değiştirmemiz gerekiyor. Bu toplantılar önemli kazanımlar sağlayacak.” 
Toplantıda daha sonra sektör mensupları konu üzerine görüşlerini dile getirdi. ■









Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.