5 Ağustos Çarşamba günü gerçekleşen toplantıya TOFED Başkanı Birol Özcan, Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan ve Genel Sekreter Mevlüt llgin, Yönetim Kurulu Üyeleri Musa Çaktır, Hasan Kurnaz, Adnan Değirmenci, MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, Otobüs Satış Müdürü Ender Keskin, Kontur Turizm, Keşan Birlik Turizm’den Murat Kılıç, Truva Turizm’den Sinan Uzun, Bahtiyar Mehmet, Sakarya VİB Turizm’den Hayri Erdem, Metro Turizm’den Erdal Öztürk, Uludağ Turizm’den Akın Pervaz, Nilüfer Turizm’den Caner Öğe, Pamukkale ve Anadolu Turizm’den M. Resul Kılınç ve Hüseyin Yiğit, Ulus Ulaşım’dan Alibey Kızıltaş, İstanbul Seyahat’ten İbrahim Bilget ve Levent İlke, Volkan Metro Turizm’den Salim Altunhan katıldı.
Sıcak ikramlar yasaklanmalı
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOFED Başkanı Birol Özcan, son günlerde yaşanan otobüs yangınlarının gündemin en önemli konularından biri haline geldiğini belirterek, “Hem kamu tarafında hem de sektör tarafında bu konu önemseniyor. Otobüs yangınlarının önlenmesi için birkaç konuda harekete geçmek gerekiyor. Bunların başında araç içindeki sıcak ikramların yasaklanması geliyor. Bunu daha önce gündeme getirdik, birliktelik sağlanamadı. Ancak yaşanan olaylar var artık. Sıcak ikramlarının yasaklanmasına yönelik Bakanlık’tan düzenleme talep edelim. İkramlar, sektörümüz için artık ağır bir maliyet oluşturuyor. Şoför ve araç içi personelinin eğitimi konusunda da adımların atılması gerekiyor. Bu tür acil durumlarda personelin nasıl davranması ve yolcuları nasıl yönlendirmeleri gerektiği konularında eğitim almalılar. Yeni üretilecek araçlarda yangın söndürme sistemlerinin isteğe bağlı değil, zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Mevcut araçlara da bu sistemin takılması için 6 ay veya bir yıl gibi bir süre tanınmalı. Bize gelen bir Alman firması bu sistemleri 2 bin Euro’ya takabileceğini belirtiyor. Ancak bu da sektörümüz için ağır bir maliyet. Araçlardaki tadilat yapılmasına yönelik yasaklar getirilmeli. Araçlarda istenen değişiklikler fabrika çıkışlarında olmalı. 40-50 firma sahibi ve federasyonlarla birlikte Bakanlığa gidelim, taleplerimizi iletelim” dedi.
10 Haziran’dan itibaren zorunlu
MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, 10 Haziran 2019’da yapılan düzenleme ile yangın söndürücü sistemlerin zorunlu hale geldiğini belirterek, “Bu tarihten itibaren hem dış pazara hem iç pazara yönelik üretilen tüm otobüslerde artık yangın sistemleri zorunlu olarak var. Eski araçlara da bu sistem bağlanabilir. 10 yıldır uyarıcı sistemler araçlarda zaten bulunuyor. Yeni araçlarda püskürtme sistem de var. Aslında araçlardaki yangının en önemli nedeni, 10 numara yağ veya kötü akaryakıt kullanımı. Bu akaryakıt solventlerle birlikte pistonu eritiyor, pistonu erittikten sonra türbülansı kartele basıyor, buradan sibop kapağından çıkan yağ egzoza geliyor ve yangın çıkıyor. Motordan başlayan yangınların en büyük nedeni bu” dedi.
Otobüs yangınları çalıştayı
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de, otobüs yangınlarına uzun süredir çözüm aradıklarını vurgulayarak, “2008’den 2014 yılına kadar Sanayi Bakanlığı ile yaptığımız birçok görüşme ve yazışmalarımızı da sizlere dosya olarak sunduk. Otobüs yangınlarının çıkış noktası konusunda yapılan tespitlerde yüzde 64’ünün motordan, yüzde 12’sinin bagaj tarafından olduğu belirtiliyor. Yapılan tüm çalışmalara rağmen otobüs yangınlarına yönelik bugüne kadar bir çözüm bulunabilmiş değil. Ancak yaptığımız tüm tespitlerde yurtdışına satılan otobüslerle iç pazara satılan otobüsler arasında farklılıklar olduğu tespit edildi. Biz yangın söndürücü sistemlerin zorunlu olmasını istedik. Ancak uyarıcı sistemler zorunlu, söndürücü sistemler de isteğe bağlı olarak kaldı. Biz bu sistemin olmamasını ağır kusur olarak görülmesini ve eksik aracın muayeneden geçirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca araçlara dışarıda tadilat yapılmasının da yasaklanmasını talep ediyoruz. Koltuk arkası ekran takılacaksa da bunu fabrika taksın. Artık tüm tarafların katılacağı bir çalıştay düzenlenmesi noktasında adım atılması gerekiyor” dedi.
Toplantıda söz alan sektör mensupları araçlardaki 220 volt elektrik prizleriyle birlikte araçlarda fabrika üretiminin ardından tadilat yapılmasının yasaklanmasını talep ettiler. ■