UYULMAYAN TAVAN ÜCRET BU AY SONUNDA DOLUYOR
Bakanlığın terminal tavan ücret tebliğinin uygulama süresinin sonu 30 Haziran 2016.
● İstanbul’a göre hazırlanan terminal tavan ücretleri, diğer yerlerde nüfus azaldıkça daha düşük olarak uygulanmak zorunda.
● İstanbul’da uzak mesafeye giden en büyük otobüsün çıkış tavan ücreti 80 TL. Halen uygulanan 120 TL. Artı park ücreti.
● 50 dakikası ücretsiz olan özel otomobil saatlik tavan ücreti 8 TL. 50 dakikaya kadar olan dahil halen uygulanan girdi çıktı 10 TL.
● 30 Haziran sonrasında ücretlerin daha da artmasının zaten kısa olan yaz dönemi kazançlarını azaltması endişesi var.
● Tebliğin bitiş tarihinin otobüsçünün biraz para kazanacağı dönemin başına gelmesi taşımacılarca eleştiri konusu oluyor.
UDH Bakanlığının karayolu yolcu taşımacılığında kullanılan terminallere ilişkin tavan ücret tarifeleri hakkındaki 70 no’lu tebliğinin uygulama süresi Haziran ayı sonunda doluyor. Bu tarihe kadar yeni bir tavan ücret tebliği yayınlanmadığı takdirde terminal işletmecileri, istedikleri gibi tarife hazırlayıp Bakanlığa bildirerek uygulamakta serbest olacaklar.
Mevcut tarifeler
Tebliğde yer alan tavan ücretler il nüfusu 10 milyonu aşan şehirler için hazırlanmış olup sadece İstanbul’u kapsıyor. Diğer iller nüfuslarına göre yüzde 5’ten yüzde 60’a kadar değişen oranlarda indirim yaparak ücret alabilecekler. Afyon gibi bazı iller nüfuslarına göre zaten daha düşük olması gereken tavan ücreti dahi almazken İstanbul gibi çok yüksek ücret alma imkanı verilen illerin bunlara da uymayıp daha da yüksek ücretler alması en azından ilginç bulunuyor.
Endişeler…
Başta İstanbul olmak üzere terminallerden faydalanan taşımacılar her ne kadar uyulmuyor olsa da mevcut sınırlamanın psikolojik etkisinin de kalkması sonrasında kendilerinden çok daha yüksek ücretler talep edilmesinden ve turizmin azalmasına bağlı gelir kayıpları yaşayabilecekleri yaz döneminde, terminaller nedeniyle giderlerinin artmasından endişe duyuyorlar. ■
Otogar ücretlerine tavan getirildi.
Otogar ücretlerine tavan getirildi.