UYOF Başkanı İmran Okumuş, “4 Kasım 2015 tarihinde yayınlanan ve 30 Haziran’da uygulaması sona eren otogar çıkış ücretleri ve otopark ücret tarifesinin yeniden yayınlanmasını talep ediyoruz. Bakanlığın bunu yayınlamakla kalmayıp, denetim süreçlerinde de etkin olmasını istiyoruz” dedi.
Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu (UYOF), otogar çıkış ücretlerine yönelik taban-tavan fiyat yayınlanması taleplerini Ulaştırma Bakanlığı’na iletmiş, Bakanlık da 30 Haziran’da sona erecek tarifeyi yayınlamıştı. UYOF Başkanı İmran Okumuş, Taşıma Dünyası’na yaptığı açıklamada, sektörün zaten zor bir dönem yaşadığını, bütün umutlarını yeni sezonda oluşacak yolcu talebine bağladığını belirterek, “Otogar çıkış ve otopark ücretleri, sektör mensuplarının gider kalemleri arasında akaryakıttan sonra ikinci sırayı alıyor. Ciddi maliyetlere ulaşan otogar çıkış ücretlerinde tarife yayınlanmadığı takdirde yeni artışlar olabilir. Zaten otogar çıkış ücretleri çok yüksek. Birçok il otogarındaki fiyatlar da İstanbul Otogarı baz alınarak belirleniyor. Biz Bakanlığın yeni tarifeyi yayınlamasını ve bu sefer tarifenin de tavan fiyatın da aşağıya çekilmesini talep ediyoruz. Yeni Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’ın ve atamaları yapılan birçok yeni bürokratın sektörün yaşadığı sorunlara duyarsız kalmayacağına inancımız tam. Ulaştırma sektörü bu ülkenin ekonomisinin can damarı. Ulaştırma sektöründeki hareketlilik ekonominin gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Otobüsçü mutlu ise biliniz ki, ülkede gerçekten ekonomik değerler iyi seviyeye doğru gidiyordur. Ama şu anda otobüsçünün mutlu olması için, Bakanlığın desteğine ihtiyacı var” dedi.
Denetim de, denetim
Bakanlığın tarife yayınlamakla kalmayıp, denetimler de yapması gerektiğini vurgulayan UYOF Başkanı İmran Okumuş, “Bakanlığın yayınladığı tarifeye sektörün uyması gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin de tarifeye uyulup, uyulmadığını sıkı bir şekilde denetlemesini istiyoruz. Denetim olmadığında tarifeye uyumu sağlamak çok mümkün olmuyor” dedi.
Geçiş fiyatları yük getirmesin
Türkiye’de son yıllarda ulaşım alanlarında yapılan yatırımların hem ülkenin hem de karayolu taşımacılığının gelişimine çok önemli katkılar sağladığına da dikkat çeken UYOF Başkanı, “Hizmete girecek olan Osman Gazi Köprüsü Körfez Geçişi, sektörümüz için çok önemli bir atılımı da beraberinde getirecek. Özellikle Ege hattında yolculuklarda uçaklardan otobüse daha çok yönelim olacağına inanıyoruz. Seyahat sürelerini kısaltacak, taşıma güvenliğini de artıracak bu yatırımın hayata geçmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Hükümetimize sektörümüz adına teşekkür ediyoruz. Burada bizim dikkat çekmek istediğimiz nokta, köprü geçiş ücretlerinin sektörü zorlamayacak bir seviyede olması. Yeni maliyetler yüklemek otobüsçünün giderek zorlaşan iş sürecini daha da ağırlaştıracak. Bizim isteğimiz toplu ulaşımı teşvik edecek bir fiyat seviyesi olması. Seyahat sıklığı arttıkça yine kazanan ülkemiz olacak” dedi. ■