Toplantıya konuk olarak katılan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ile Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan da sektörün gündemindeki konuları değerlendirdiler.
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Otomotiv sektörü lokomotif bir sektördür. Sektör bugün kırmızı alarm veriyor. Yüzde 78 ithalat çok dikkat çekicidir.” dedi.
Meslek liselerinin önemine de değinen Yenigün, “Ben meslek lisesi mezunuyum. Beni meslek lisesi mezunu olduğum için Ford Otosan’a almadılar. Bana çarpma bölme testi yapmadılar ama çok ilgi çekici bir teste tabii tuttular ve ben o testi geçerek şu an bulunduğum pozisyona geldim. Bizim işimize mühendislerin çok büyük katma değeri var ama meslek lisesi mezunu olan, bu işin mutfağından yetişmiş arkadaşlarımız da en az mühendis arkadaşlarımız kadar yetenekli’’ diye konuştu.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da dernek faaliyetlerine yer verdiği konuşmasında, "Amacımız, sektörümüzün marka değerini öne çıkararak tedarikçilerimiz arasından da küresel markaların çıkmasına ve otomotiv tedarik sanayinin marka değeri yüksek, katma değeri yüksek, rekabet gücü yüksek öncü bir sektör olmasına destek olmaktır" dedi.
Otomotiv sektöründe 59 Ar-Ge merkezinin bulunduğuna belirten Dudaroğlu, şöyle konuştu: “Bu merkezlerin 47'si TAYSAD üyesine aittir. Ar-Ge merkezlerinin çalışan sayısının eşdeğer 30 kişiye düşürülmesi, özellikle tedarik sanayi firmalarında yapılmakta olan Ar-Ge çalışmalarına ivme kazandıracak ve TAYSAD üyelerinin nitelikli Ar-Ge merkezi sayısını artıracaktır.”
TAYSAD, toplantıda “Atma Değerlendir, Meslek Okullarını Güçlendir” sosyal sorumluluk projesi kapsamında, kalibrasyona uygun olmayan ölçü aletlerinin toplanarak bunların meslek liselerindeki öğrenciler tarafından kullanılmasının sağlanacağını da duyurdu.