Özmal Devri

GÜNDEM

Sözleşmeli taşıt sayısının sınırlandırılmasından şikayet eden yolcu taşımacıları, azaltılan sözleşmeli taşıt haklarını bile tam kullanmıyor, özmalla çalışıyor.

B1, B2, D1 ve D2 belgeli taşımacıların ortalama taşıt sayıları epey yüksek, yani bu taşımacılar yeterince güçlü. Otomobille taşımacılar ise daha zayıf.

Sadece büyük otobüs çalıştırabilen B1 ve D1 tarifeli taşımacıların, taşıt açısından daha güçlü oldukları görülüyor. Otomobilde şehirlerarası taşımacılar uluslararasından daha güçlü. 

Karayolu yolcu taşımacılığındaki belgelere kayıtlı taşıtların sayıları ve mülkiyet durumlarına ilişkin bir sektör analizi gerçekleştirdik. Bu değerlendirmeyi sonuçlarıyla birlikte okuyucularımıza sunuyoruz. 

Uluslararası taşımalar

Firma başına düşen ortalama otobüs sayısı, B1 belgeli tarifeli taşımacılarda 20,30 iken B2 belgeli turizm taşımalarında 16,63 düzeyinde... B2 belgelerine 25 koltuktan küçük taşıtların da yazılabildiği düşünüldüğünde B1’lerin daha güçlü olduğu görülüyor.
Bir özmala karşılık 0,5 sözleşmeli otobüse izin verilen bu taşımalarda, özmal başına B1’lerde 0,3 ve B2’lerde 0,21 sözleşmeli taşıt mevcut olup, kısıtlanan sözleşmeli hakkı dahi tam kullanılmıyor. 

Yurtiçi taşımalar

Firma başına düşen ortalama otobüs sayısı D1’lerde 22,71 iken D2’lerde 21,77 düzeyinde. Sadece büyük otobüs çalıştırabilen D1’ler biraz daha güçlü. 
Bir özmala karşılık 2 sözleşmeli otobüse izin verilen bu taşımalarda, özmal başına D1’lerde 0,89 ve D2’lerde 1,01 sözleşmeli taşıt mevcut olup, kısıtlanan sözleşmeli hakkının yarısı dahi kullanılmıyor. Ağırlık özmallarda…

Otomobil taşımaları

A2 belgeli uluslararası taşımalarda 3,26 olan ortalama otomobil sayısı A1’le şehirlerarası taşımalarda 7,47’yi buluyor. Şehirlerarası taşımacılar daha güçlü. Bu taşımalarda sözleşmeli taşıt yok. ■

Dr. Zeki DÖNMEZ'in ilgili makalesi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.