HABER-FOTOĞRAF: CANER ÖZCAN
25 Mayıs 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın servisçi esnafına verdiği plaka tahdidi sözünün yerine getirilmesini isteyen servisçi esnafı ve oda başkanları Kartal’da bulunan Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü önünde 2 Mart Çarşamba günü eylem yaptı. İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, İSTAB Başkanı Ahmet Karakış ile yönetim kurulu üyeleri, İTO Meclis Üyesi Hakan Orduhan ve çok sayıda servisçinin katıldığı eylem, basın açıklaması ile başladı. İSAROD Başkanı Hamza Öztürk’ün konuşma yaptığı sırada servisçi esnafı E-5’i çift yönlü trafiğe kapattı. Yolu kapatarak sesini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a duyurmak isteyen esnaf ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.
BELEDİYE ADINI KOYAMADIĞI BİR ÇALIŞMA İLE KARŞIMIZA ÇIKTI
İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 8 ay boyunca plaka tahdidi için çalışma yaptıktan sonra, adını koyamadığı bir çalışma ile esnafın karşısına çıktığını belirterek, “Sıkıntımız büyük. Bize bu sözü veren Sayın Cumhurbaşkanımız. Uygulamayan, büyükşehir belediyesinin dört tane bürokratı. Bunun başka bir tarifi yok. Kadir Topbaş’a sorduğunuz zaman, ‘mesele bitmiştir başkanım’, Cumhurbaşkanına sorduğunuz zaman ‘mesela halledildi, sizin haberiniz yok’ deniliyor. Şu anda halledilen hiçbir şey yok. Şu anda esnafa verilen elinden alınandan çok daha az. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere söz verdiği, plaka tahdidi uygulamasını istiyoruz” dedi.
PLAKA TAHDİDİ KARARI ÇIKANA KADAR EYLEMLER SÜRECEK
Plaka hakkını alana kadar Kartal, Saraçhane, Edirnekapı, Akom’da seslerin duyurmaya devam edeceklerinin altını çizen Öztürk, “İstanbul’un her yerinde bu eylemlere devam edeceğiz. İSTAB ile kapalı spor salonları ile alakalı boş gün arıyoruz. Orada geniş katılımlı bir toplantıyı mutlaka yapacağız.
ESNAFIN CANINI YAKAN SADECE PLAKA TAHDİDİ DEĞİL
Esnafın canının plaka tahdidi dışında, trafik sigortası ve yol belgesi konusunda da yandığını vurgulayan Öztürk, “Esnafın canını yakan, sadece plaka değil. Trafik sigortası soygunu var, arkadaşlar. Geçen sene 800 liraya yaptığımız sigorta 2 bin 500 lira- 3 bin lira. Onun için trafik sigortasındaki mücadeleye İSTAB, İSAROD diğer odalarla beraber yürütüyoruz. Şu anda yol belgesini alamıyoruz. Yol belgesi verilmiyor. Sebebini kimse bilmiyor. Yeni alanlara verilmediğini anladık, bir kural çıkacak, karar alınacak, peki eskilere niye verilmiyor? 8+1’lere ulaştırma bakanlığı 3 yıl boyunca çalışacaksınız dedi. Bunlar için niye karar çıkmıyor? Bunların yazılarını hem ticaret odası, hem esnaf odası olarak belediyeye sunduk. Bize gönderdikleri yazı, çok komik. ‘Efendim arabalar otomobillere döndü, çalışmalarına izin yok’. Bu kararı ulaştırma bakanlığı aldı. İki senede belediye aldı. Bu sene niye almıyor? Esnafın üzerinde baskı var. Ne olur biraz daha dik durmamız lazım”
SÖZ YERİNE GETİRİLMEDİĞİ İÇİN BURADAYIZ
İSAROD ve İSTAB adına basın açıklamasını okuyan İSTAB Başkanı Ahmet Karakış ise şunları söyledi: “Bugün İSTAB ve İSAROD olarak düzenlemiş olduğumuz programa katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyoruz. Bundan tam 9 ay önce, servis sektörü, sayın Cumhurbaşkanımızın plaka tahdidi müjdesiyle adeta yeniden doğdu. Yıllardır beklediğimiz ve uğruna çok mücadeleler verdiğimiz plaka tahdidi uygulamasıyla, gerek esnafımız, gerekse firmalarımız, geleceğe daha güvenle bakacak, daha düzenli kontrollü, kaliteli bir işleyişe kavuşacaktı. Cumhurbaşkanımızın esnafa verdiği müjdenin İBB Başkanımız Sayın Kadir Topbaş tarafından da gerek yazılı gerekse görsel basında telaffuz edilmesi, aileleriyle birlikte yüzbinlerce insanın umudu oldu. Bu gün burada bu sözün hala yerine getirilmemiş olmasından dolayı bir aradayız.
HİÇ KİMSENİN UMUDUMUZLA OYNAMAYA HAKKI YOK
Tek gayesi, mesleğini huzur ve güven içinde yaparak evine ekmek götürme peşinde olan servis sektörünün umutlarıyla oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Tüm kamuoyu bilmelidir ki, servis sektörü kendisine vaat edilen, sektörümüzün sorunlarına çare olacağına inandığımız, esnafımızın iler ki yıllara güvenle bakabileceği, Ankara da, Kocaeli’nde, İzmir’de Bursa da olduğu gibi, Türkiye’mizin birçok ilinde uygulanan şekliyle bir düzenleme istemektedir. Bunun adı plaka tahdididir.
UKOME SEKTÖRÜ BELİRSİZLİĞE SÜRÜKLEDİ
11Şubat 2016 tarihinde yapılan Ukome toplantısında İBB toplu ulaşım hizmetleri müdürlüğünce hazırlanan ve konuya alternatif olacağı söylenen düzenleme, sektörümüz için belirsizliklerle dolu sorun yumağıdır. Biz sorunlarımıza sorun katan, konunun etrafından dolaşan uygulamalar istemiyoruz. İstanbul servisçisine verilen plaka tahdidi sözünün yerde kalmayacağına inanıyoruz. 17.02.2016 tarihinde AKOM önünde plaka tahdidi talebimizle ilgili esnafımızın ve sektör temsilcilerimizin katılımı ile bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasından sonra tekrar İBB yetkilileriyle görüşerek; servis sektörünün tüm Türkiye’de uygulanan şekilde plaka tahdidi talebini tekrar ilettik. İBB’ nin getirdiği uygulamanın sektöre fayda yerine zarar getireceğini ve kabul görmeyeceğini anlattık.
SEKTÖR 25 MAYIS ÖNCESİNİ ARAR HALE GELDİ
25 Mayıs’ tan sonra sektöre plaka tahdidi beklentisinden dolayı yaklaşık 10.000 adet araç daha girdi. Maalesef sektör 25 Mayıs öncesini arar hale geldi. Bizler İstanbul servis sektörü olarak memleketimizi milletimizi seven, ülkemize katkı sağlayan, istihdam yaratan, vergi ödeyen, hizmet eden, en değerli varlıkların emanet edildiği insanlarız. Cumhurbaşkanımızın verdiği sözün gereğini yapın. Umutlarımızla oynamayın artık tahammülümüz yoktur. Çözüm beklentimizin adı, PLAKA TAHDİDİDİR, başka modeller bulduk diyerek etrafından dolaşmayın”