Sektör tarihinin en zor kışını yaşayacak

GÜNDEM

Nişikli Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Nişikli, “İki bayram geçti. Birisinde kapalıydık zaten. Diğer bayram da zevksiz geçti. Biz bayramlarda 17-18 ilave sefere çıkardık. Hatta 25 sefere çıktığımız da olurdu. İkinci bayramda bile normal seferlerimizi dolduramadık. Otobüsçünün hesabı bayram ve sezona göredir. Otobüsçü yazın iş yapamadı, bankalardan kredi çekti. Vergi ve SSK priminde ötelemeler oldu. Şimdi bu ay ötelenen borçların ödemesinin yapılması gerekiyor. Bu sene kırım senesi olacak gibi. Otobüsçülük için çok kritik bir süreç yaşanacak. Belki de sektörümüz tarihinin en zor kışını yaşayacak ” dedi

ÖZEL RÖPORTAJ

Nişikli Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Nişikli ile Bulgaristan taşımalarına yönelik bir söyleşi yaptık. Erdinç Nişikli, hem yurtdışı taşımaları, hem biten yaz sezonu ve önümüzdeki ayları değerlendirdi.

Doluluk oranları yüzde 10-15

Bulgaristan taşımalarında şu anda doluluk oranlarının yüzde 10-15 seviyelerine düştüğünü belirten Erdinç Nişikli, “ Bulgaristan’da oturma süresi bitenler yenilemesi gerekenler, işlemleri yaptırmak için Bulgaristan’a giriş yaptılar, yoksa ileriki dönemde sıkıntı yaşıyorlar. Şu anda bir yoğunluk yok, işlerini hallettiler. Okulların açılmasıyla birlikte normal dönemde de işler zaten yarı yarıya düşerdi. Ama bu seviyeye kadar hiç düşmezdi. Kovid bunda çok büyük etken oldu” dedi.

Bilet fiyatında büyük rekabet

Şu anda günde dört sefer yaptıklarını da belirten Erdinç Nişikli, “ Karşılıklı olarak akşam, sabah olmak üzere dört sefer yapıyoruz. İstanbul’dan başlıyor seferler Burgaz’ın içinden Varna, Şumen, Razga, Silistre’ye kadar Romanya sınırına kadar sefer yapıyoruz. Şu an çok sıkıntılı süreç yaşanıyor. Yolcu azlığı rekabet getirdi. Rakibimizin biri 157 TL’ye çekti fiyatını, biz 190 TL kesiyoruz. Bir diğer rakibimizde 210 TL’ye bilet kesiyor. Bizde mecbur 150 liraya düşüreceğiz, çünkü yolcu daha düşük bilet fiyatlara gidiyor. Geçen yıl bilet fiyatları 250 TL idi. Biz 190 TL’ye çekmiştik. Rakiplerle aynı seviyeye gelmek zorundayız ki, yolcu sayısını dengeleyelim” diye konuştu.

Sınır kapısında Koronavirüs önlemi

Erdinç Nişikli, seyahat sürecinde Koronavirüs ile ilgili alınan önlemleri detaylı şekilde aktardı: Şu anda Bulgaristan gümrüğünde Türkiye’den gelen kendi vatandaşına veya Türk vatandaşına bir test yapılmıyor. Herhangi bir sağlık kontrolü veya karantina uygulaması da yok. Koronavirüs süreci ile birlikte olan bir uygulama da değil ama yapılan sadece Bulgaristan tarafında aracı bir su havuzundan geçirip, dezenfekta parası alırlar. Türkiye tarafında da Bulgaristan’a giden yolculara yönelik herhangi bir ateş ölçümü veya başka bir sağlık kontrolü yok. Dereköy Sınır Kapısı’nda Türkiye’ye girişte Bulgaristan tarafının herhangi bir uygulaması yok. Türkiye tarafında ise sağlık görevlileri tarafından yolculara; ‘nereden geldiniz, nereye gideceksiniz’ gibi sorular soruluyor. Türk vatandaşı ise TC numarası, Bulgaristan vatandaşı ise EGR numarası kayıt altına alınıyor, ateşi ölçülüyor, eğer bır sıkıntı yoksa yolcunun girmesine müsaade ediliyor” dedi.

Otobüsçünün hesabı bayram ve sezona göredir

Belki de sektör mensuplarının tarihin en zor kışını yaşayacağını vurgulayan Erdinç Nişikli, “İki bayram geçti. Birisinde kapalıydık zaten. Diğer bayram da zevksiz geçti. Biz bayramlarda 17-18 ilave sefere çıkardık. Hatta 25 sefere çıktığımız da olurdu. Biz ikinci bayramda bile normal seferlerimizi doldurumadık. Otobüsçünün hesabı bayram ve sezona göredir. Sezonda balon senet yaparsın, kışın daha düşük senetlerini ödeyebilesin. Yazın iş yapamadı, bankalardan kredi çekti. Vergi ve SSK priminde ötemeler oldu. Şimdi bu ay ötelenen borçların ödemesinin yapılması gerekiyor. Bu sene kırım senesi olacak gibi. Otobüsçülük için çok kritik bir süreç yaşanacak. Zaten Taşıma Dünyası'na Temmuz ayında verdiğim röportajda da belirtmiştim; “10 senedir geri vitesteyiz, ileri gidemiyoruz” Ama bu kadar zor bir dönem geçirildiğini düşünmüyorum. Bu kadar dip hiç olmamıştı. Yazın yine de insanlar bir ölçüde nefes alabilirdi. Herkes yazın kazandığı ile kışı sübvanse ederdi” dedi.

Tek olumlu gelişme de tersine döndü: İkinci elde araç fiyatları da geriye gidiyor

Erdinç Nişikli yine Temmuz ayında araç fiyatlarındaki olumlu gidişata yönelik yaptığı değerlendirmenin tam tersi bir durum olduğunu söyledi:Yine Temmuz ayında verdiğim röportajda tek olumlu durumun araç fiyatlarının yükselmesini, prim yaptığını söylemiştim, ancak şimdi durum tersine döndü. Araç fiyatları geriye doğru gidiyor. Hepten geri gelecek. Çünkü turizm tarafında hiç iş yok. Turizmde D2’de tarifesiz çok fazla araç var ve bu araçların tamamı yatıyor. Bu arabaların hepsi borçlu, senetleri var. Arabaya talep yok, fiyatlar çok düşecek. ‘Arabamı satayım, rezil olmayayım’ diyeceksin ama arabayı alanda yok. Bazen büyük firmaların araba aldığını görüyorum ama onlar ellerindekini verip sıfır alıyorlar. İkinci elde çok fazla araç birikti. Sadece bölge firmaları değil, ulusal firmalar da çok sıkıntı yaşıyor, Şu anda borca girmek çok doğru değil. Bizim süreci biraz daha kolay yönetmemiz borcumuzun olmaması ile oldu. Yeni araç yatırımı yapmamıştık, mevcut araçlarımıza iyi bakım yaptırarak süreci yönettik. Ama önümüz kapkaranlık. Hep iyi olsun diyoruz ama gerçekten zor bir süreç, Hep geriye gidiyoruz. Debelenip duruyoruz. Batmıyoruz ama bir türlü de çıkamıyoruz” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.