İSAROD öncülüğünde Kazlıçeşme’de bir araya gelen binlerce servis taşımacısı, önceliği plaka tahdidinde olmak üzere yaşadıkları sorunlara çözüm talep ettiler. Başkan Hamza Öztürk, yaptığı konuşmada,“ plaka tahdidi, korsan yasası, yetki belgesi karmaşası, firmaların bireyselci üzerindeki haksız kazançları, engelli donanımı, , trafik sigortasında yaşanan yüksek zamlar ve KDV tevkivatı konularında servisçiler çözüm bekliyor” dedi.
11 Mayıs Cumartesi günü İstanbul’da hizmet veren binlerce servis taşımacısı, araçlarıyla birlikte Kazlıçeşme’ye akın etti. Kazlıçeşme’de İstanbullu servisçilere destek olmak için birçok il ve ilçenin servis taşımacı dernek yönetimleri de etkinliğe katıldı. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası’nın öncülüğünde binlerce katılımcıya rağmen sorunsuz ve çok iyi bir organizasyon gerçekleştirildi.
Bu denli büyük çaplı bir taşımacı etkinliği ilk kez gerçekleştirildi.
Servis taşımacıları araçların üzerine astıkları ve ellerindeki pankartlarla sorunlarını dile getirdiler. “Plaka hakkımız, söke söke alırız” sloganları ile binlerce servis taşımacısına seslenen İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulunmasını talep etmek için bir araya geldiklerini vurgulayarak, 27 ilde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da uygulanmasına yönelik hiçbir engel bulunmuyor. Birileri plaka tahdidini çok farklı şekillerde anlatarak, buna engel olmak istiyor. ‘Plaka tahdidi rantabıl değil, haksız rekabete neden oluyor’ deniliyor. Bizim amacımız güvenli bir şekilde ekmek teknemizi çalıştırma imkanına kavuşmak. Plaka tahdidini sosyal güvencemiz olsun diye istiyoruz. İstanbul’da çalışan 41 bin servis aracı sahibi artık evine ekmek götüremiyor” dedi.
Plaka tahdidi ile herkes kazanır
Plaka tahdidi uygulanmasının sadece bireysel servis taşımacısına fayda sağlamayacağını, İstanbul’un trafiğini rahatlatacağını vurgulayan Başkan Hamza Öztürk, “ Plaka tahdidi ile İstanbul trafiğine de çözüm sağlanır. İşverene de katkı sağlanır. Aracılar aradan çıktığı için de daha ucuz taşıma imkanı sunulması ile taşınan da, veliler de mutlu olur” diye konuştu.
Korsan yasası bizi vurdu
Korsan yasasına yönelik açıklamalarda da bulunan Öztürk, “Yasa aslında çok şey anlatıyor, ama uygulamaları yanlış. Korsan yasasını bizi vursun diye talep etmedik. Binek arabalarla öğrencilerin taşındığını, bunun engellenmesi gerektiğini vurguladık. Bu yüzden servis taşımacısının gelirlerinin düştüğünü, vergisiz, belgesiz korsan taşımacılık yapıldığını ifade ettik. Ama ne yazık ki, bu yasa geldi bizi vurdu. Biz vergi mükellefiyiz, ticaret odasına kayıtlıyız. Biz o zaman nasıl korsanı oluyoruz. Bunu anlamak mümkün değil. Bunun yolu araç bağlamak, ceza kesmek değil. Gerçek korsanları tespit etmek gerekiyor. Biz güzergah izin belgeleri için belirli bir süre verilmesini istiyoruz. D4 belgesi çıkardılar. Bu yasa nedeniyle artık servisçi yazın memleketine gidemiyor. Düğüne, cenazesine, hatta pikniğe dahi gidemiyor. Yolda çevriliyor, ceza yazılıyor. Benim isteğim, kimlik kontrolü yapılmadan ceza makbuzlarına imza atmayın. Bu bizim için mahkemelerde savunma, en önemli savunma noktamız oluyor. Belediye ile bu sorunun çözümü noktasında görüştük, bize bir belge verecekler. EDS ile cezalar yazılıyor, bunu çözmek için çalışıyoruz” dedi.
Yetki belgesi karmaşası
Yetki belgesi konusunda karmaşalar yaşandığını ifade eden Hamza Öztürk, “Başka illerde çalışma ruhsatı veriliyor, başarıyla da işler yürüyor. O zaman niye İstanbul’da bu uygulanmıyor. Belge karmaşasının önüne geçeceğiz. İstanbul Ticaret Odası’nın 22 Mayıs’ta seçimleri var. Sizden isteğim, 16. Meslek Komitesi’ne bizim sorunlarımızı çözecek insanların seçimi konusunda gayret göstermeniz” diye konuştu.
Haksız komisyon oranları
Firmaların bireysel taşımacılar üzerindeki haksız kazançlarına yönelik bir değerlendirme yapan Hamza Öztürk, “Firmalar taşımacıların elindeki gelire gözünü dikmiş ve gömleğinden, kravatından, mazotundan, sigortaya kadar komisyonlar kesiliyor. Bu kimi firmalarda yüzde 50, kimisinde yüzde 70’e ulaşıyor. Koltuk sigortası komisyonu kesiliyor. Ama poliçeyi gören yok” dedi.
Trafik sigorta zamları
2013 yılının servisçiler için iyi başlamadığını ve yeni maliyet artışları getirdiğini vurgulayan Hamza Öztürk, “ Servis araçları en az kaza yapanlar arasında. Trafik sigortaları yüzde 300 oranında zamlandı. En az kaza yapan bir sektörün hatta hiç yapmayan bir taşımacının sigortası zamlanmalı mı, azalmalı mı diye soruyorum” dedi.
Servislere yaş sınırı
Servis aracında yaş konusuna değinen Öztürk, muayene istasyonundan ve üniversiteden raporla trafiğe çıkabilir izni alan her aracın hizmet vermesi sağlanmalı. Biz yaş sınırı uygulaması olmasını istemiyoruz” diye konuştu.
KDV tevkifatı
KDV tevkifatı konusunun servisçiler açısından sorun oluşturmaya devam ettiğini belirten Öztürk, “Öderken yüzde 18, alırken yüzde 9 olması bizleri mağdur ediyor. Tevkifat kararının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Engelli donanımı
Engelli donanımı ile ilgili olarak 7 Temmuz 2013 tarihinin verildiğini ifade eden Öztürk, “Biz bu konuda gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Biz yolda bulduğumuzu taşımıyoruz. Bizim taşıdığımız yolcu yıl boyunca belli. Taşınan okulda veya şirkette engelli söz konusu ise ona uygun araç bulundurulması zaten mümkün olur. Bunu tüm servisçilere zorunlu olarak sunmak anlamlı değil. Üstelik bu donanımı yaptırsanız da TÜVTURK muayenesinden geçemiyorsunuz” dedi.
Eylemler sürecek
İSAROD Başkanı Hamza Öztürk, 11 Mayıs’ın ardından seslerini duyurmaya devam edeceklerini, bundan sonra servisçilerin buluşma tarihinin 9 Haziran ve yerinin Belgrad Ormanı olduğunu söyledi. Öztürk, sorunlarına çözüm bulunmadığı takdirde bu sefer işe gidiş ve çıkışları 10 dakika geç başlatacağız. Kademe kademe yapacağımız bu eylemler yine çözüm olmazsa, en son olarak kontak kapatma yoluna gideceğiz” diye konuştu. ■
------------------
7 SORUN
------------------
1- Plaka tahdidi yapılmalıdır. Bundan herkes kazanır.
2- Korsan yasası bizi vurdu. Yetki belgesi karmaşası yaşanıyor.
3- Haksız komisyon oranları var. Firmaların her fırsatta aldığı komisyonlar yüzde 70’i buluyor.
4- Trafik sigorta zamları az kaza yapan sektörümüze çok ağır
5 - Servislere yaş sınırı gereksiz, önemli olan muayeneden geçmek.
6 - KDV tevkifatında öderken yüzde 18, alırken yüzde 9 olması bizleri mağdur ediyor.
7- Engelli donanımı, sadece engellileri taşıyan araçlarda aranmalı