Teknik yaşam kurtardı

GÜNDEM

Berlin'deki IŞİD saldırısından sonra Alman basını tartışıyor: "Çekicideki AEBS (Gelişmiş Acil Fren Sistemi) otomatik fren yaparak Nice'dekine benzer daha büyük bir faciayı önlemiş veya ölü/yaralı sayısını azaltmış olabilir mi?"


ALPAY LÖK / Mak. Y. Müh


19 Aralık 2016'da Berlin'de kilise etrafındaki açık alanda kurulu olan Yılbaşı Pazarındaki kalabalığa bir TIR'ın girmesiyle 12 kişi ölmüş 44 kişi de yaralanmıştı. Tunuslu Anis Amri'nin gerçekleştirdiği saptanan saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlenmişti. Daha sonra saldırgan Milano Polisi tarafından ölü ele geçirilmişti.
 
14 Temmuz 2016'da Fransa'nın Nice şehrinde yine bir kamyonla gerçekleştirilen IŞİD saldırısında 84 kişi yaşamını yitirmişti.
 
Berlin saldırısının hemen ardından yapılan değerlendirmelerde çekicide ölü bulunan Polonyalı sürücünün saldırgana engel olmak için müdahalede bulunduğunun tahmin edildiği, bu sayede insan kaybının Nice saldırısına kıyasla daha az kaldığı yazılmıştı.
 
Alman Süddeutsche Zeitung'un verdiği son habere göre çekicinin sahip olduğu AEBS (Gelişmiş Acil Fren Sistemi)'nin Yılbaşı Pazarında devreye girmesiyle kendiliğinden fren yaptığı ve katarı yavaşlattığı saptanmış.
 
Uyuklama sonucu arkadan çarpma kazalarını azaltmak için geliştirilen ve Kasım 2015'den itibaren AB ülkelerinde tescil edilen ağır taşıtlarda zorunlu olan AEBS, hareketsiz araçlara tehlikeli şekilde yaklaşan arkadaki aracın kısmîveya (Berlin'deki çekicide olduğu gibi) tam fren yapmasını sağlamaktadır.
https://www.scania.com/group/en/reduced-collision-risk-thanks-to-scania-aeb-braking-system/
 
Süddeutsche Zeitung'un haberine göre arkadan çarpma kazalarını önlemek için geliştirilen bir Teknik güvenlik sistemi böyle bir terör olayında onlarca kişinin hayatını kurtarmış oldu.
 
Ülkemizde de AEBS, 1.1.2016 itibariyle üretilen kamyon, çekici ve şehirlerarası otobüslerde ESP (Elektronik Kararlılık Sistemi) ve LDW (Şerit Takip Sistemi)'nin yanısıra fabrika çıkışı standart olarak takılmaktadır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.