2005 yılında Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk öncülüğünde kurulan Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, 7 Ocak 2020 Salı akşamı gerçekleşen 15’inci kuruluş yıldönümü etkinliği ev sahipliğini TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Başkan Yardımcıları Mustafa Özcan ve Bülent Yıldız yaptılar.
Gecenin açılış konuşmasını yapan TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, “TOFED, 5 Ocak 2005 tarihinde Sayın Galip Öztürk öncülüğünde kuruldu. Desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Galip Öztürk’e buradan teşekkür ediyoruz. Aradan geçen 15 yılda TOFED, 81 üye derneğiyle 70’den fazla il ve ilçede örgütlenmiş durumda. Ayrıca TOFED, uluslararası alanda örgütlenme sürecine yönelik adımlar da attı. 2015 yılında 21 ülkeden mesleki örgütlerin bir araya gelmesiyle Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği (IPRU) kuruldu. Bu alanda da sektöre önderliğimiz devam ediyor. Ayrıca TOFED, sektör mensuplarımızın dayanışmasının arttırılması ve çocuklarına eğitim imkanı sağlamak amacıyla da Türkiye Otobüsçüler Sosyal Dayanışma Vakfı’nın (TOSEV) kurulmasına da öncülük yaptı. Bu vakfın başkanlığını da Has Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Latif Karaali yapıyor. Bu vakıf ile her yıl yüzlerce öğrenciye burs imkanı sağlanıyor. Sayın Latif Karaali’ye sektöre katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bütün bu yaptıklarımız yeterli değil, daha çok çalışmamız gerekiyor. Sektörümüzün sorunlarına çözüm bulmak adına daha hızlı davranmamız gerekiyor. Sektörümüzün sorunları giderek büyüyor, bu sorunlara çözüm bulmak da büyük önem taşıyor. Bugünden sonra birlik ve beraberlik içinde çalışarak sorunlara Bakanlıklar ile diyalog çerçevesinde çözüm arayacağız. Bakanlık ve İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü ile yürüttüğümüz diyalog çevresinde İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün otogarda ofis açmasını sağladık. Büyükşehir Belediyesi ile de otogarın yerinde kalması, tahsis sahipleri ve kiracıların haklarına yönelik görüşmelerimiz de sürüyor. Boğaziçi AŞ Genel Müdürü Sayın Ethem Pişkin, Otogar Müdürü Fahrettin Beşli de aramızda. Bizim yanımızda oldukları ve davetimize katıldıkları için de teşekkür ederiz. Artık otogarın taşınmasının gündemden kalktığına inanıyoruz. TOFED yönetimi olarak daha güzel yarınlara gideceğimize inanıyoruz. Kiraları daha aşağı çekmek istiyorsak Aksaray Otogarı’nın İstanbul Otogarı’na taşınması şart. Şehir içinden kalkan otobüslerin otogardan kalkışını da sağlamamız gerekiyor” dedi.
Sektörün geleceği Türkiye’nin de geleceği
Sektörün kurumsal bir yapıda hizmet vermesi için dernek yapılanmasına gittiklerini ve sektörün bugünlere geldiğini belirten sektörün duayen ismi UATOD Eski Başkanı Mehmet Özcan, “Bu sürece katkıda bulunan, yönetimde yer alan herkese teşekkür ediyorum. Çok kötü dönemlerden bugünlere geldik. Hem Harem Otogarı’nı hem Topkapı Otogarı hem de İstanbul Otogarı’nı yaptık. Harem ve Topkapı Otogarı İstanbul Otogarı ile kıyaslanamaz. İstanbul Otogarı sektörün dayanışmasıyla yapıldı. Biz o süreçte belediye başkanı olan Sayın Bedrettin Dalan’dan 35 yıl talep ettik ama 25 yıl oldu. Allaha şükür güzel bir şekilde de otogarı devrettik. Bundan sonra belediyenin de daha güzel işler yapacağına inanıyorum. Bu sektörün geleceği Türkiye’nin de geleceğidir. Bu sektör her zaman havayolu ve tren ile rekabet eder. Bu sektörü devamlı olarak ileriye götüreceğiz” dedi.
Biz dibi gördük artık çıkış var
TOFED’in de bir dönem başkanlığını üstlenen TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Topkapı Otogarı’ndan bugüne her alanda bir değişim yaşandığını belirterek, “Buna rağmen geleneksel otobüsçülükten kurtulamadığımızı görüyorum. Birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğine inanıyorum. Sektörümüz çok zor bir süreçten geçiyor. Diğer taşıma modlarının gelişimi ile yolcu pazarında büyük bir değişim yaşandı. Artık dibe vurduk, bundan sonrası yok. Havayolunun kapasitesi belli, maliyetleri de belli. Eski fiyatlarla yolcu taşıyamayacaklar. Otobüsçülük sektörü, özellikle 300 km’ye kadar kısa mesafeli hatlarda hızla büyüyecek. Uzun mesafe için pazar daralacak. Sektörümüzde de bir ulusal firmayı satın alan Alman şirketi, 2013 yılında kuruldu ve sanıyorum 480 firmayı kendisine taşeron yaptı. Türkiye’ye gelme amacı da budur. Federasyon, dernekler birer araçtır. Bu araçları doğru kullanmamız gerekiyor. Hedeflerimiz bir. İstanbul’da yeni yapılacak otogarlara yönelik bir şirket kurup ortak hareket edilmesi gerekiyor. İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması yönünde görüşlerimizi ilettik. Bir tek Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ikna edilmesine kaldı. Ama otogar ille taşınacaksa, bizi havalimanın yanına atmaya kimsenin hakkı yok. Bu, İstanbul halkına eziyet ve maliyet olarak döner. Bir sevindirici haber de ikinci köprünün kullanımı konusunda: En kısa zamanda bir karar çıkacak ve otobüsçüler de 24 saat ikinci köprüyü kullanacak. Fazladan 70 km yol yapmayacağız, senede 35 bin ton yakıtı boşa kullanmayacağız. Sektörün geleceği için bu konular çok önemli. Daha da önemlisi bu sektörü servis, acente ve servis memuru yükünden kurtarmamız gerekiyor. Eğer kurtarmazsak birileri gelir ekmeğimizi alır. 26 noktada yapılacak transfer merkeziyle iki veya üç noktada yapılacak cep terminali ve Anadolu yakası Otogarı’na ek olarak ortak servis konuları belediyeden kabul gördü. Bu sektörde artık patron ve yöneticiler bir araya gelmek zorunda. Bu sektörün ortak paydası biletlerin portal üzerinden satılması. Bir otobüs 13 kişiye bakamaz, bunu artık 6-7’lere düşürmemiz gerekiyor. Yoksa bu iş sürdürülebilir olmaktan çıkar. Önümüz açık, birlik beraberlik içinde olursak her türlü sorunu aşacağız. Trabzon’da otogar yapılacak, İzmir Otogarı ihaleye çıkacak; niye buralarda olmayalım? Sektörün önünü açacak hamleleri yapmamız şart” diye konuştu.
Federasyondan gurur duyuyorum
Eski TOFED Başkanı Rüştü Terzi de, “TOFED’in kurulmasında emek harcayan herkesi kutluyor ve bu federasyonun içinde bulunmaktan gurur duyuyoruz. Meslektaşlarımızın bunu daha ileriye götüreceğine de eminim” dedi.
Aksaray Otogarı kalkmalı
TOFED İcra Kurulu Başkanlığı da yapan Recai Delibaşoğlu: “TOFED’e yöneticilik yapan herkese başarılar diliyorum. İBB Meclis Üyesi olarak görev yapıyorum. Sayın Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldik. Hepinize selamları var. Boğaziçi AŞ Genel Müdürü de sektöre katıldı. Aksaray Otogarı ile ilgili bana iletilen dosyayı Başkan İmamoğlu’na sundum. Başkan, 100 dönüm üzerine kurulu bu otogarın kaldırılmasına yönelik talimatı verdi. Burası yeşil bir alan olacak. Buradaki firmaların da İstanbul Otogarı’na gelmesiyle otogarın geliri de artacak.”
TOFED Eski Başkanı Mehmet Erdoğan da, “Sektörün en üst makamı olarak gördüğüm TOFED’de onur ve şerefle 5 yıl görev yaptım. Sektöre fayda sağlayabildiysek ne mutlu bana” şeklinde konuştu.
TOSEV’e katkı bekliyoruz
TOSEV Başkanı Latif Karaali: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne mesaj vermek istiyorum. Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu’na, Türkiye Otobüsçülük Tarihi kitabını hediye ettim. İstanbul Otogarı’ndan belediyenin 4-5 milyon TL civarında bir geliri var. Buradan çok cüzi de olsa bir miktarıyla 500 öğrenciye burs verebilecek katkı sağlanmasını istedim. Bu sektör gece zengin yatıp, sabah fakir kalkan bir sektör. Cumhuriyet tarihi bu sektör olmadan yazılamaz. ‘Gidemediğin yer senin değildir’ diye bir söz vardır. Biz Türkiye’yi kavuşturan bir sektörüz. Bu sektör inişler çıkışlar yaşamıştır. Okuma ihtiyacı olan gençlerimiz var. Bu haklı bir taleptir. Biz belediye gelirlerden değil, sektörümüzün yarattığı değerden bir miktar katkı bekliyoruz.”
Örnek alınacak ortam
IPRU Başkanı Fatih Tamay: “TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan’a teşekkür ediyorum. Gayet güzel bir aile meclisi olmuş. Hatta birçok sektöre örnek oluşturacak güzel bir ortam var. O yüzden de burada olmaktan mutluyum. Ben aranıza 20 yıl önce küçük otobüs üreten bir firmanın satış temsilcisi olarak katıldım. Şu anda sektörün kalbindeyim. Üretim tarafından ayrıldıktan sonra ailenin içinde daha fazla yer almaya başladım. IPRU Başkanlığı çok onurlu ve güzel bir görev. Türkiye merkezli başka uluslararası bir örgüt yok. Ben bu örgütün başkanlığını yapıyorum. Bütçesi olmayan bu örgütte kısıtlı imkanlarla ve sadece sponsorlar sayesinde ayakta duruyoruz, hepsine teşekkür ediyorum. Meslek örgütlerinin hepsi sponsorlar ve projelerle ayakta duruyor. Türkiye’nin iki önemli eksiği var: Biri eğitim diğeri hukuk. Bunları çözmeden hiçbir şekilde ilerleyemeyiz. İşte, TOSEV bu nedenle çok önemli. Masa etrafındaki herkesin desteğine ihtiyacı var. Birçok öğrenciye burs vererek onların hayatını değiştirebiliriz. Özellikle TOSEV’e destek verilmesini istiyoruz. Bu aynı zamanda eğitime de destek olacak. Bu ailede olmaktan gurur duyuyorum. Yeni dönemin Boğaziçi AŞ ile iyi geçeceğine inanıyorum. Kurumsallaşmanın da çok önemli olduğunu ve firmalarınızı da kurumsallaşma yolunda çalışmaya başlaması gerektiğine inanıyorum.”
Otogara sahip çıkacağız
Boğaziçi AŞ Genel Müdürü Ethem Pişkin: “Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu sevgi ve saygılarını iletti. Boğaziçi AŞ, potansiyeli çok yüksek bir şirket. Tesisi yönetim işi olarak ele aldık. Bir siteyi, bir meydanı işletmek gibi bir otogarı işletmenin de bizim işimiz olduğu konusunda Başkanımızı ikna ettik ve talip olduk. Otogar farklı bir ortam. Bu otogar sizlerin katkısıyla ortaya çıkmış çok önemli bir değer. Biz bu otogara sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz. İstanbul Otogarı’nın tarihini bir kitapta toplamak istiyoruz. İki hafta oldu ihaleyi alalı. Her şeyden önce topluma hizmet eden bir kompleksin parçası olduğumuz için mutluyuz. Yeni havalimanını kullanan insan sayısı 100 bin iken İstanbul Otogarı’nda da bu sayı aynı. Bizim otogar algısını çok yukarı taşımamız gerekiyor. Otogardaki korku hikayelerini yıkıp bir başarı hikayesi yazmak istiyoruz. Hepimiz aynı taraftayız. Sizlerden öğreneceğimiz çok şey var. Sizleri mesai arkadaşı olarak görüyorum. Avrupa’da gördüğümüz otobüs işletmeciliğini burada gösterelim.”
İstanbul Otogarı’nın hikayesini yazacağız
Bu sektör küçülmez, büyür
Metro Holding CEO’su Fatih Öztürk: “Türkiye’nin en çok tanınan insanları otobüsçüler ve en çok tanınan federasyonu da TOFED. Kurucu Başkan Galip Öztürk’ün selamlarını iletiyorum. Önemli olan yaptığımız işin bilinmesi ve sevilmesi. Bu sektör birbirini desteklediği ölçüde küçülmez, daha da büyür. Daha da ileriye gitmek adına birlik ve beraberliğimizi bozmayalım.”
Otogara sahip çıkacağız
Boğaziçi AŞ Genel Müdürü Ethem Pişkin: “Sayın Başkan Ekrem İmamoğlu sevgi ve saygılarını iletti. Boğaziçi AŞ, potansiyeli çok yüksek bir şirket. Tesisi yönetim işi olarak ele aldık. Bir siteyi, bir meydanı işletmek gibi bir otogarı işletmenin de bizim işimiz olduğu konusunda Başkanımızı ikna ettik ve talip olduk. Otogar farklı bir ortam. Bu otogar sizlerin katkısıyla ortaya çıkmış çok önemli bir değer. Biz bu otogara sahip çıkılması gerektiğine inanıyoruz. İstanbul Otogarı’nın tarihini bir kitapta toplamak istiyoruz. İki hafta oldu ihaleyi alalı. Her şeyden önce topluma hizmet eden bir kompleksin parçası olduğumuz için mutluyuz. Yeni havalimanını kullanan insan sayısı 100 bin iken İstanbul Otogarı’nda da bu sayı aynı. Bizim otogar algısını çok yukarı taşımamız gerekiyor. Otogardaki korku hikayelerini yıkıp bir başarı hikayesi yazmak istiyoruz. Hepimiz aynı taraftayız. Sizlerden öğreneceğimiz çok şey var. Sizleri mesai arkadaşı olarak görüyorum. Avrupa’da gördüğümüz otobüs işletmeciliğini burada gösterelim.”
İstanbul Otogarı’nın hikayesini yazacağız
İstanbul Otogarı Müdürü Fahrettin Beşli: “Biz İstanbul Otogarı’nın hikayesini yazacağız. İnternete bakarsanız otogarın içine girilmez. Söylenenlere kulak asarsanız, aman! İşe giriştiğimizde herkesin bir yüreğinin olduğunu gördük. İstanbul Otogarı ile anlatılanları bu camia hak etmiyor. Eski yönetimi eleştirenler oldu. Biz de yaşayınca gördük ki, başka şansları yokmuş. O şartlara rağmen eski yönetim otogarı gayet iyi yönetmiş. Yapımından bugüne kadar görev yapan herkesin teşekkürü hak ettiğine inanıyorum. Asıl alkışı, bu otogarı bugünlere getirenler hak ediyor. Burası Türkiye’deki yolcu taşımacılığının başlangıcı ve bitişi… Bütün bunlar bir sorumluluk ve yük. Bu tesisi sizin gönlünüzdeki yere taşımamız gerekiyor, hem fiziki hem kültürel olarak. Bir slogan çalışması yaparken ortak yaşam, ortak mekan ve ortak mekan vurgusunu göz ardı etmemeliyiz. Başarısız olursak hepimiz çuvallarız. Ben gururla söylüyorum. İstanbul Otogarı’nda çalışıyorum. Problemleri çözmek için çabalara güç ve güvenle katılmak gerekiyor.” ■