Yıllar içerisinde birçok değişikliğe uğramasına rağmen Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin, sektörün ihtiyaçlarına cevap veremediğini dile getiren TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, “Karayolu Taşıma Yönetmeliği defalarca değiştirildi. Artık yamalı bohça haline geldi. Hangi tarihte hangi değişiklik yapıldığına dair kimsenin aklında bir bilgi de kalmadı. Biz mevcut Yönetmeliği derleyip, toplayıp yeni bir Yönetmelik haline getirebilmek için Bakanlık ile çok sayıda görüşmelerde bulunduk. Bakanlık yetkilileri de Yönetmeliğin sektörün ihtiyaçlarına yönelik yeniden düzenlenmesi ile ilgili taleplerimizi uygun gördü ve bir çalıştay yapılması kararı alındı. Yönetmelik Çalıştayı 16 Şubat 2022 tarihinde TOBB’un İstanbul Hizmet Binası’nda saat 14:00’te gerçekleştirilecek. Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Murat Baştör, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Haydar Ufuk Kale ve Daire Başkanı Sayın Kerim Cicioğlu katılacak. Çalıştay, Yönetmelikte yapılacak değişikliklere yönelik önerileri olan tüm firma sahiplerine de açık olacak. Sektör mensupları isterlerse 16 Şubat’a kadar görüşlerini yazılı olarak da TOFED’e iletebilirler. Çalıştay öncesinde ise TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi aynı gün saat 10:00’da toplanarak Çalıştay ile ilgili son değerlendirmesini yapacak” dedi.
İstenen düzenlemeler
Yönetmelikte yapılmasını istedikleri değişikliklere yönelik 3 Şubat 2022 Perşembe günü bir toplantı yaptıklarını ve bir komisyon oluşturduklarını belirten Mevlüt İlgin, Çalıştayda dile getirecekleri taleplerini şöyle sıraladı:
Özmal 500 olmalı
“Taleplerimiz arasında yer alan 5 öncelikli konu var. Bunlardan birincisi; 150 özmal koltuk kapasitesi ile D1, 75 özmal koltuk kapasitesi ile D2 belgesi alınmasının bir müktesep hak olarak kalması ama belirlenecek bir tarihten sonra kurulacak firmaların ise asgari 500 özmal koltuk kapasitesine sahip olma şartının getirilmesi. Ayrıca mevcut firmalara da 5 yıl içerisinde bu şarta uyum sağlama süresi verilmesini talep ediyoruz.
Belgeler birleşmeli
İkinci talebimiz ise; mevcut koşullarda B1 belge sahipleri D1 belgesinin de haklarına sahipler. Biz, tarifeli yurtiçi ve yurtdışı taşımalar bir belgede, tarifesiz yurtiçi ve yurtdışı taşımalar da bir belge kapsamında olsun istiyoruz. Yani B1-D1 ile B2-D2 ile birleşsin.
Acentelere yeni statü
Üçüncü talebimiz ise; acentelik yetki belgeleri F1 ve F2 noktasında olacak. F2 belgesi yurtdışına, F1 ise şehirlerarasına bilet kesebilme hakkına sahip. Ama F2’ler F1’i de kapsıyor. Buna bir düzenleme yapılsın ve otogardaki acenteler ile şehiriçindeki acenteler ayrı kapsamlarda değerlendirilsin. Otogardakiler, bölge yetkili acenteler haline dönüştürülsün ve buna uygun statüde belgelendirilsin. Yolcuyu ağırlayan, her türlü hizmeti sunan otogar acenteleri ile şehiriçi acenteler aynı kapsam içinde değerlendirilmesin. Şehiriçi acenteler de F1 ve F2 birleştirilerek sadece bilet satış acentesi olarak değerlendirilsin.
Yolcu taşıma işleri organizatörlüğü
Dördüncü talebimiz; taşıma organizatörlüğü düzenlemesinin getirilmesi. Bu, yük taşımacılığında var. Büyük firmalara taşıma organizatörü olma imkanı verilerek, bölge firmalarının bu organizasyon içinde yer almasını sağlayacak imkanlar oluşturulsun. Bir bölgede 7-8 firma var. Bu firmalardan 4-5’i taşıma organizatörlüğü kapsamında da bir araya gelebilsin. Bu imkan da en az 1000 özmal koltuk adeti şartına bağlansın ve taşıma organizatörü olabilsinler. Ortak bir isimle işlerini yapabilsinler.
18 koltuklu araçlar
Beşinci talebimiz ise 18 koltuk ve üstü taşıtlara yönelik olacak. D1 belge sahiplerine özmal araçlarının yüzde 10’u kadar, yine sadece özmal olmak şartıyla 18 koltuk ve üzeri taşıt kaydedebilme imkanı tanınmasını ve sınırlandırılmasını istiyoruz.” ■
---------------------------------------
4 Mart’ta Sakarya toplantısı
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, TOFED Genel Yönetim Kurulu toplantısının 4 Mart 2022 tarihinde Sakarya’da yapılacağını belirterek, “62 kişiden oluşan genel yönetim kurulu toplantımız Sakarya VIP Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Suat Akın’ın ev sahipliğinde yapılacak. Toplantının gündemini 16 Şubat 2022’de gerçekleştireceğimiz Yönetmelik Çalıştayı’nın değerlendirilmesi, bilet satış portalı ve otogarların yapımı ve işletimi konuları oluşturacak” dedi.
---------------------------------------
Bilet satış portalı şirketi
Bilet satış portalı oluşturulması çalışmalarının da devam ettiğini belirten Mevlüt İlgin, “Bilet satışı portalına yönelik önemli mesafeler kat ettik. Hem Gaziantep hem de İstanbul’da sektör mensuplarının katılımı ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarda belirli noktalara geldik. Bilet satış portalı için, ilk etapta 10 milyon TL sermayeli bir şirket kurulacak. Bu şirket, herhangi bir meslek örgütüne ait olmayacak. Herhangi bir meslek örgütü veya firma bu şirkette hâkim konumda olmayacak. Bütün firmaların özmal araç sayısı kadar hisse alabileceği bir yapı olacak. Bu şirket sektörün ortak malı olacak. Bu şirket, bilet satış portalının yanı sıra Anadolu Otogarı’nın ve yine diğer illerde inşa edilmesi planlanan otogarların yapımı ve işletilmesinde aktif rol de alacak” dedi. Mercedes-Benz Türk yönetimi ile de bu konu da görüşmelerde bulunduklarını dile getiren İlgin, Mercedes-Benz Türk yönetiminin herhangi bir derneğe veya şirkete değil sektörün oluşturulacak bu “milli takımı”na destek olacaklarını söylediklerini; kendilerinin diğer otobüs üreticileriyle de bu konuları da görüşebileceklerini vurguladı.