Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan TOFED Genel Kurulu’nda konuştu: 3’üncü Köprü ile ilgi̇li̇ muafi̇yet geti̇rme şansımız yok
İstanbul içine girdiğinizde saatlerce dur kalk ile yol alıyordunuz. Çevreye verdiğiniz zarar ayrı. Şimdi trafik sorunu kalmadı. Bağlantıları yapıldığında mesafe daha da kısalmış olacak.
Şunu göze alma şansımız yok. Bir sektöre muafiyet getirdiğinizde başka sektör de istiyor, herkesin kendine göre haklı tarafları var. Bu sürdürülebilir durum değil.
Karayolu taşımacıları AB standartlarında. “Acı ilacı içeceğiz ama daha sonra dört başı mamur uygulamaya kavuşacağız” dediniz ve Türk karayolu taşımacılığı en sağlıklı günlerini yaşıyor.
9 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) 7’nci Olağan Genel Kurulu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Müsteşar Suat Hayri Aka, Müsteşar Yardımcısı Şaban Atlas, Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Mahmut Gürses, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkilileri, TOFED Başkanı Birol Özcan, Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, il dernek başkanları, IPRU Başkanı Fatih Tamay, TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, İSTAB Başkan Yardımcısı Aziz Baş, sektörün önde gelen firmaların sahipleri ve üretici firmaların yöneticileri katıldı.
TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin sektörün beklentisinin tam anlamıyla karşılanmadığını belirterek, “Talep ettiğimiz bazı hususlar Yönetmelikte yer almadı. Sektörle yeniden istişare edilmesi ve bir Çalıştay yapılmasına ihtiyaç var. U-ETDS elektronik ve denetleme sisteminin sektöre anlatılması için Bakanlık ile birlikte 30 Haziran, 14, 21 ve 28 Temmuz’da bölge toplantıları yapacağız” dedi. Sektör mensupları olarak çözüm bekledikleri bir diğer konunun da İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması olduğunu söyleyen Özcan, “120 milyon dolara mal edilen ve raylı sistem ağının merkezinde bulunan, diğer taşıma modları ile entegre halde bulunan İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması büyük önem taşıyor” dedi.
İkinci köprü izni
Sektörün bir diğer sorununun da 3’üncü köprü olduğunu dile getiren Özcan, “Köprü zorunlu olmakla birlikte hem süre hem de daha fazla km yol yapma durumunu getirdi. Sektörümüze Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanma iznin verilmesiyle maliyetlerin düşürülmesi büyük önem taşıyor. Seyahat sürecinin uzaması ile havayolu taşıması tercih edilmeye başlandı. Köprü nedeniyle korsan taşımacılık da daha yaygın hale geldi. Biletteki KDV oranının yüzde 8’e çekilmesi ve ikinci el otobüs ihracatı için bazı kolaylıkların getirilmesi ve bu araçların sürekli teşhir edileceği bir fuar alanının tahsisi konusunda taleplerimiz bulunuyor” diye konuştu.
IPRU Başkanı Fatih Tamay da, 19 ülkeden 21 üyeye ulaştıklarını belirterek, “Yeni üye olarak Etiyopya aramıza katıldı. Polonya ile görüşmelerimiz sürüyor. Şimdiye kadar Türkiye’de olmamış olan bir yapı, IPRU’da hayata geçti. Toplu ulaşımda faaliyet gösteren bütün dernekler IPRU bünyesine katıldı. IPRU olarak hedefimiz 50 ülkeye ulaşmak. Özellikle hükümetin ve Ulaştırma Bakanlığı’nın desteğine ihtiyacımız var. İkinci el otobüslerin ihracatına yönelik sürekli bir fuar alanının tahsis edilmesi çok büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Sağlıklı yapıya kavuştu
Konuşmaların ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan sektör mensuplarına seslendi: “Sektörün sorunları yok değil, ama 15 yıl öncesine de bakarak değerlendirme yapmak önemli. Belgesiz, kayıtsız herkesin taşıma yapabildiği bir alandan sektörün disipline kavuştuğu bir süreç oldu. Çok mesafe kat ettik. Taşımacılık alanında ciddi düzenlemeler yaptık. Yaptığımız düzenlemeler sektörü kaostan kurtardı. IPRU’nun üye sayısının artması konusunda desteğimizi vereceğiz. Uluslararası alanda yaptığımız görüşmelerde IPRU’nun katılımını sağlamayı öncelikli hale getireceğiz.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği noktasında sektörün lehine olacak çalışmaları hemen hayata geçirelim, biraz daha çalışıp bizim de içimize sinecek şekle getirelim istedik. Elbette ki her şeyi dört dörtlük yapamazsınız. Ama ağırlıklı olarak sektörü rahatlatmak, kullanıcıyı mağdur edecek bir çalışma yapmamak önceliğimiz. Kalan hususlarla ilgili tekrar sektörle işbirliği içinde çalışacağız. Belge ücretini düşürdük, yenilemede ücreti aşağı çektik. E-devlet üzerinden bürokratik işlemler yapılma imkanı getirdik. Bu sene sonunda faaliyete geçecek. Korsan taşımacılıktan kurtulmak için elektronik takip ve denetleme sisteminin çalışmalarını tamamlamak üzereyiz.
Sektör de, ülke de kazanacak
Daha iyi noktalara gelmek için çalışacağız. Karayolu taşımacıları AB standartlarına kavuşmuş durumda. Bu uygulamaları hayata geçirirken “bazen acı ilacı içeceğiz, ama daha sonra dört başı mamur uygulamaya kavuşacağız” dediniz ve Türk karayolu taşımacılığı sektörü tarihinin en dinamik, sağlıklı günlerini yaşıyor. Burada sabrınız ve desteğiniz önemliydi. KDV konusunda birlikte çalışıp yol alalım. İkinci el konusunda birlikte çalışacağız. 3’üncü köprü ile ilgili olarak İstanbul içine girdiğinizde saatlerce dur kalk ile yol alıyordunuz, çevreye verdiğiniz zarar ayrı. Şimdi trafik sorunu kalmadı. Bağlantıları yapıldığında mesafe daha da kısalmış olacak. Şunu göze alma şansımız yok. Bir sektöre muafiyet getirdiğinizde başka sektör de istiyor, herkesin kendine göre haklı tarafları var. Bu sürdürülebilir durum değil” dedi.
Bakanın ayrılmasının ardından faaliyet raporu okundu ve Yeni Yönetim Kurulu seçimi yapıldı. TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin bir konuşma yaptı. İlgin, “Otogarlar konusunda Ulaştırma Bakanlığı, belediye ile birlikte bir komisyon oluşturarak çalışmalar yürütmek ve bu komisyonda söz sahibi olmak istiyoruz. Kanunla kurulmuş bir meslek örgütü olmak yönünde talebimizi de dile getiriyoruz” dedi.
TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, “İstanbul Otogarı’nın yerinde kalmasına yönelik talebimizi içeren raporu Sayın Bakan’a sunduk. 3’üncü köprü zulüm köprüsü haline geldi. Hem mesafe uzadı hem de yüksek ücret ödüyoruz. 140 lira ek akaryakıt maliyeti var. Uzun mesafe çalışan otobüsler için yıllık maliyet 80-90 bin TL. Kısa mesafe için ise 200 bin TL. Kısa mesafeli otobüsçülüğün yaşama şansı kalmıyor. Kazandığını yola ve köprüye veriyor. Daha güçlü sivil toplum örgütüne ihtiyaç var. Ulaşım sektöründe tüm yolcu taşımacılarını temsil edecek konfederasyona ihtiyaç var” dedi. ■
Genel Başkan Birol Özcan, Bakan Ahmet Arslan’a bir plaket sundu.
49’uncu kez düzenlenen geleneksel iftar yemeğine katılım çok yoğun oldu. İftar yemeğinde sponsorlar Mercedes-Benz Türk, Temsa, Otokar, Anadolu Isuzu, Mapar, ZF, Shell, Bridgestone, Bandag, Biletall, Obilet ve İpek Bilgisayar’a plaketleri sunuldu.
Başkan Birol Özcan, Mahmut Gürses’e bir plaket sundu.
TOFED Yönetim Kurulu
Genel Başkan: Birol Özcan. Genel Başkan Vekilleri: Selami Tırış, Sinan Uzun. Genel Başkan Yardımcıları: Çağatay Kepek, Şenol Ayyıldız, Şener Çeçen, Erol Özkaymak, Mustafa Özcan, Serdar Gerilakan, Yüksel Kurnaz, Mustafa Özbakır, Eyüp Fatih Bay. Genel Sekreter: Mevlüt İlgin
Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri: Birol Özcan, Selami Tırış, Sinan Uzun, Çağatay Kepek, Şenol Ayyıldız, Şener Çeçen, Erol Özkaymak, Mustafa Özcan, Serdar Gerilakan, Yüksel Kurnaz, Mustafa Özbakır, Mevlüt İlgin, Mustafa Dağıstanlı, Sabri Karataş, Necip Kartal, Bülent Yıldız, Şeyhmus Çaktır, Adnan Değirmenci, Mustafa Ünal, İbrahim Kocaoğlu, Alper Birant, Fuat Altun, Aydın Özgen, Eyüp Fatih Bay, Ramazan Ilgan.
Genel Yönetim Kurulu: Ömer Konukoğlu, Mahmut Arıkboğa, Aslan Bayram, Yüksel Yüce, Veli Tol, İrfan Topaloğlu, Cemal Yağcı, Selami Tan, Necdet Fırat, Mahmut İrkey, Muhittin Nişikli, Seyhan Azder, Mehmet Arap Özkeleş, Suat Çalık, Ahmet Arat, Nedim Genç, Metin Cevizci, Aziz Baş, Karlı Savcı, Abdullah Çatal, İsa Tacar, Orhan Cemil Sungur, Ünsal Sünmüş, Salih Beyazyıldız.
Nezaket Kalyoncu unutulmadı:
Çok kısa süre önce yaşamını yitiren ve 30 yıla yakın süredir sektörümüz içinde hizmet veren TOFED Yönetim Kurulu Asistanı Nezaket Kalyoncu da unutulmadı. Mevlüt İlgin ve Mustafa Özcan, Kalyoncu ailesi adına kızı Ceyda Kalyoncu’ya plaketini sundu.