TOFED: Meslek Birliği ihtiyaç

GÜNDEM

TOFED, sektörün bölgesel sorunlarını görüşmek ve çözüm önerilerini toplamak amacıyla 13 Bölge Başkanı ile bir araya geldi. Toplantı sonucunda hazırlanan bildirge ile birlikte Ankara’ya gidilecek ve yetkili bakanlıklara, sorunlarla birlikte çözüm önerileri de sunulacak.

TOFED, 16 Haziran Salı günü İstanbul Akgün Otel’de Genel Başkan Av. Birol Özcan’ın başkanlığında 13 Bölge Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir araya geldi. İlk defa gerçekleştirilen toplantıya 13 Bölge Başkanından 12’si katıldı. Sağlık sorunları nedeniyle toplantıya katılamayan Antalya Bölge Başkanı Cemal Yağcı dışındaki bütün isimler sırayla söz alarak bölgelerinin sorunlarını dile getirdiler. 

TAM KAPASİTE ÇALIŞMA 

TOFED Başkanı Av. Birol Özcan:
Kapasite kısıtlamasının Haziran sonunda bitmesini bekliyoruz. Ailelerin yan yana koltuklarda oturabilmesi fikrini biz ortaya atmıştık. Buradaki amacımız da otobüsçünün birkaç koltuğuna daha yolcu alarak, gelirini bir nebze arttırabilmesiydi. Daha sonra, maalesef aile bireylerine indirim zorunluluğu geldi. Bu konuda girişimlerimiz devam edecek. Şu an sektörde fiyat istikrarını sağlamak da büyük bir sorun.


Av. Birol Özcan

BİRÇOK FİRMA 2020’Yİ ATLATAMAZ

TOFED Genel Başkan Yardımcısı Erol Özkaymak: 
Toplantılar yapıyoruz, çok güzel kararlar alıyoruz ama maalesef toplantıdan çıkınca birden bire her şey sıfırlanmış gibi oluyor. Eğer biz birlikte hareket etmeyi başaramazsak birçok firma bu yılı atlatamaz.


Mevlüt İlgin

KANUNLA KURULMUŞ YAPI

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: 
Sektörün en büyük ihtiyacı kanunla kurulmuş bir meslek birliğinin eksikliği. Bizim kanunla kurulmuş bir birlik olmamız şart. Birlik olursak, sektöre girişte ve çıkışta söz sahibi olabileceğiz.

ÇÖZÜM YOLU BURASI

TOFED Örgütlenmeden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Musa Çaktır:
Sektör olarak birlikten doğan gücümüzün farkına varmalıyız. Bu gibi toplantılar da tam olarak bu nedenle çok kıymetli. Sorunlarımızın çözümüne gidecek yol tam da buradan geçiyor.

Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen: 
Bizim derdimizi de en iyi bizimle aynı işi yapan arkadaşlarımız anlar. Birlikte hareket edebilirsek çok büyük kazanımlar elde ederiz. 

Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Serdar Gerilakan:
Eğer sağlam durur ve cesur olursak istediğimizi yaptırabilecek kadar büyük ve köklü bir sektörüz. Ancak ne yazık ki yeterince cesur değiliz. 

TOFED Genel Başkan Yardımcısı Şenol Ayyıldız: 
Biz büyük ve güçlü bir sektör olduğumuzu vurgulamak istiyorsak Bakanlığa tek kanattan gitmeliyiz. D1 belgelerindeki kiralık araç sayısında bir düzenleme yaptırmalıyız. 1 özmal araç için en az 5 kiralık aracımız olabilmeli. Hatta gönül ister ki 10 araç olsun, bu öneriyle de gidebiliriz.

Trabzon Otobüs İşletmecileri ve Acenteleri Derneği Başkanı Orhan Cemil Sungur: 
Sektördeki köklü firmaların derneklere destek vermesi şart. Bu şekilde arkamıza çok büyük bir kamuoyu desteği de alabiliriz. Çok büyük bir istihdam sağlıyoruz ve büyük bir hizmet veriyoruz. Devletten bir kuruş destek almıyoruz.

Sakarya Otobüs İşletmecileri ve Esnafları Derneği Başkanı Emrah Kadir Atan: 
Meslek birliği olmadan bu sorunlarımızı aşamayacağız. Çünkü bunun için yetki gerekiyor.

Bursa Şehirler ve Uluslararası Otobüs Firma Yetkilileri Derneği Başkanı İsa Tacar: 
TOFED’in yetkili mercilerle ilişkilerini ve işleyişini daha da güçlü hale getirmeliyiz. Elimizde çok büyük bir federasyon var bu federasyonu daha da güçlendirerek, kamu kurumlarında sözü geçer bir hale getirmeliyiz.

Tokat Otobüsçüler Derneği Başkanı Ahmet Arat: 
Bu sektöre en büyük zararı yine bizim sektör mensuplarımız veriyor. Bir bakıyoruz ki sektör mensuplarımız sırayla fiyat kırmaya başlamış. Sizinle aynı işi yapan arkadaşınız böyle bir şey yapınca elinizden bir şey gelmiyor. 

Tüm Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Muhsin Nişikli:
Sektör 10 yıldır küçülüyor. Geçen yıl 40 araba yapan firmalarımız, bu yıl 20 arabaya düştüler. Bu küçülme daha da devam ederse hem firma sayısında hem de yollardaki otobüs sayısında büyük bir azalma göreceksiniz. 

Adana Otobüsçüler ve İşletmecileri Derneği Başkanı Ramazan Ilgan: 
Adana’da bize havayolundan daha çok zarar veren bir korsan minibüs taşımacılığı var. Her yere şikayet ediyoruz, ama emniyet bizden direkt olarak sefer, şoför ve yolcu bilgisi istiyor. Yani oldu olacak biz durduralım araçları. 

Elazığ Otobüs İşletmecileri Derneği Başkanı Yüksel Yüce:
Havayolu ve demiryolunda bizden çok daha ucuza bilet fiyatları belirleniyor. Özellikle uzun mesafelerde kimse iş yapamaz oldu artık.

Erzurum Otobüsçüler ve İşletmecileri Derneği Başkanı Selami Tan: 
Bu dönemde sektörümüzle ilgili kararları İçişleri Bakanlığı aldı, bu nedenle de bizim atılan adımlardaki hataları düzeltmek için yaptığımız girişimlere karşın yapılan düzeltmeler biraz yavaş ve geç yapıldı.

Ankara Otobüs İşletmecileri ve Acentaları Derneği Başkanı Mustafa Özbakır: 
Federasyonun yapması gereken her şey çok güzel bir şekilde yerine getirilmiş, ancak sonuca bakıyorsunuz, sonuç yok. 

Samsun Otobüs İşletmeleri Derneği Başkanı Ayhan Koçal: 
Her bölgenin lokal sorunları olsa da sektörün geneline baktığımızda sorunlarımız ortak. ■


Toplantıda TOFED Genel Başkan Vekilleri Selami Tırış ve Sinan Uzun, Genel Başkan Yardımcıları Hasan Yüksel Kurnaz, Mustafa Özcan, Muhammet Resul Kılınç, Genel Sekreter Yardımcıları Adnan Değirmenci, TOFED Danışmanı Türker Başkurt, Genel Muhasip Üyesi Mustafa Dağıstanlı, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kocaoğlu, sektör temsilcileri Özkan Özkaymak ile Ali Sercan Kartal da yer aldı.

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR 

- TOFED Bölge Başkanları toplantısının altı ayda bir, dernek başkanları toplantısının en az yılda bir kez yapılması,
- Bölge başkanlarının sektör mensuplarının sorunlarının tespit ederek TOFED'e iletilmesi, 
- Havayoluna sağlanan yüzde 1’lik KDV oranı hakkının, karayoluna da sağlanması ve bazı turizm firmalarına tanınan KDV indirim oranı ile otobüs biletlerindeki KDV oranının da yüzde 8'e çekilmesi talebinin Bakanlıklara iletilmesi,
- Yüzde 50 koltuk kapasitesi kuralının, şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığında da kaldırılmasının yeniden gündeme getirilmesi,
- Ücretsiz şehiriçi servis hizmetinin kaldırılması konusunda, başta ulusal firmalar olmak üzere tüm firma sahipleri ile ortak noktada buluşulması,
- Salgın nedeniyle karayolu yolcu taşımacılığı faaliyetlerine getirilen her türlü kısıtlamanın kaldırılmasının talep edilmesi,
- D1 belgesinde bire üç (özmal-kiralık) olan kiralık araç sayısının bire beş olmasının talep edilmesi,
- Sektörün kendi kurallarını tayin etmesini sağlayacak, kanunla kurulmuş bir meslek birliğinin oluşturulması için çalışılması,
- Şehirlerarası taşımacılığın, km düzeyine bakılmaksızın D1 yetki belgesi kapsamında değerlendirilmesinin Bakanlıktan talep edilmesi. ■ 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.