Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Türk Otomotiv Sanayii, 2015 yılında üretim ve ihracatta kırdığı rekorlarla küresel üretim sıralamasında iki basamak yükselerek 15. ve AB üretim sıralamasında da bir basamak yükselerek 5’inci sıraya çıktı” dedi.
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “2014 ve 2015 döneminde yatırımlarla sanayimiz üretim kapasitesi 1 milyon 750 bin adede ulaşarak hem üretim hem de ihracatta ciddi artışlar gerçekleştirmeyi başardı. Yeni yatırımlar ve Avrupa pazarının toparlanması, otomotiv sanayinin kararlı büyümesine destek oldu. 2015 yılında üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 359 bin adede, ihracatta da 992 bin adetlik rekor sayıya ulaşıldı” dedi. Türkiye’nin artık otomotivde en büyük küresel oyunculardan olduğunu belirten Önen, “Sanayimiz küresel bir oyuncuya yaraşır şekilde dünya otomobil üretiminde 18’inci, ticari araç üretiminde de 8’inci sırada yer alarak 2015 yılında toplam üretim sıralamasında 2 basamak birden yükseldi. Bu gurur verici tabloda elbette sanayimizin ürün, üretim ve istihdam kalitesinin yerinin büyük olduğu aşikâr. Hükümetimizin son yıllarda aldığı tedbirlerle rekabetçiliğini geliştiren sanayimiz, Türkiye’nin bir otomotiv üretim ve mühendislik merkezi olması yolunda büyük mesafe kaydetti” diye konuştu.
Toplam kapasite arttı
2015 yılında gerçekleştirilen yeni model ve kapasite artışı yatırımlarıyla Türk Otomotiv Sanayii’nin toplam kapasitesinin 1,75 milyon adede yükseldiğini hatırlatan Önen, “Sanayimizin rekabetteki gücü sayesinde küresel otomotiv sanayinde kapasite fazlası olmasına rağmen, ülkemizde yatırımlar devam ediyor. 2016 yılında otomotiv sanayimiz kapasitesini 1,85 milyon adede yükseltmeyi hedefliyor. Dünyada rekabetin arttığı bir ortamda yeni yatırımları ülkemize çekmek için daha fazla çalışmalı ve sanayimizin büyümesini sürdürülebilir kılmalıyız. İhracat odaklı üretim büyümesini sürdüren sanayimizin 2016’da yeni rekorlara imza atmasını bekliyoruz” dedi.
Dinamik ve değişken iş ortamı…
Şehirleşme, demografik değişim, satın alma gücünde coğrafi değişim, iklim değişikliği, sınırlı kaynaklar ve kullanımı, teknolojik gelişmeler ve değişen tüketici beklentileri ile dinamik ve değişken bir iş ortamı oluştuğunu söyleyen Önen, bu koşulların rekabeti artırdığını ifade etti: “Üretimde katma değer yapısı değişiyor, burada en fazla öne çıkan noktalar ise mühendislik, Ar-Ge, elektronik ve yeni malzeme ile yeni teknoloji kullanımıdır” dedi. Önen, Türkiye genelinde 243 adet Ar-Ge merkezinin 71’inin otomotiv sanayiine hizmet verdiğinin altını çizdi. ■
Kudret Önen OSD Başkanlığını sürdürecek
Haziran 1974 yılında kurulan ve Kasım 1979 yılında bugünkü adını alan Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 42. Olağan Genel Kurulu’nda Kudret Önen yeniden Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Günümüzde her biri küresel birer oyuncu olan 14 üye firması ve geniş uzman kadrosu ile ülkemiz otomotiv sanayiini geliştirmeye yönelik çalışmalarını 42 yıldır başarı ile sürdüren OSD, OICA (International Organization of Motor Vehicle Manufacturers) üyesi olarak ülkemiz otomotiv sanayiini uluslararası platformda yer alıyor. OSD, ayrıca sanayimizin rekabetçiliği açısından son derece önemli olan, özellikle teknik mevzuat konularında da AB ve BM/AEK nezdinde gelişmeleri yakından takip etmek üzere, ACEA (The European Automobile Manufacturers' Association) bünyesinde AB’den ilgili ülke derneklerinin katılımıyla güncel küresel ve yerel gelişmelerin değerlendirildiği “Liaison Commitee” faaliyetlerinde ülkemizi temsil ediyor. ■