Mehmet Öksüz, U-ETDS sisteminin 2 Ocak 2019’a ertelenmesi kararını Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. Sektöre yönelik alınan kararların danışılmadan oluşturulmasının sıkıntılarını yaşadıklarını belirten Öksüz, “Bir karar alınıyor. Ancak bu kararın sektöre zarar vermesini önlemek adına yıllarca uğraş veriliyor. Engelli yasası, telif yasası derken şu anda U-ETDS sistemi ile ilgili zorluklar ve sıkıntılar yaşıyoruz. Yıllarca engelli ve telif yasalarının sektörümüze uymayan maddelerinin değişimi için çaba harcadık. Bu kararlar alınırken sektöre danışılmıyor” dedi.
Sivil toplum örgütlerine çağrı
“Bizim en büyük sıkıntımız, bu kararlar alındığında bazı sivil toplum örgütlerinin bunu sahiplenerek sektöre yön vermeye çalışmasından doğuyor. Bazı arkadaşlarımız sektöre fayda sağlamayacak mevzuat düzenlemelerinde gereksiz yere sahiplenme duygusu ile hareket ediyor” açıklamasını yapan Mehmet Öksüz, “Sivil toplum örgüt yöneticileri, bir yasa çıkıyor ‘bu hemen uygulanacak’ duyuruları yapıyor ve sektörü yanlış yönlendiriyor. Engelli yasası çıktığında da, telif yasası çıktığında da bunu dediler. Ama hiçbiri sektöre uygun olmadığı için hayata geçirilmedi. Buradan uyarıyorum, hiçbir sivil toplum örgütü ve yönetimi tabanın sesine kulak vermeden sektöre yönelik alınan bir kararı desteklemesin. Önce sektör mensupları ile birlikte bir araya gelinsin ve ortak kararlar alınsın” dedi.
Ulaştırma Bakanlığı’na da çağrı
“Ulaştırma Bakanlığı’na da seslenmek istiyorum” diyen Mehmet Öksüz, “Sektöre yönelik hazırlanacak mevzuatların altyapısının hazırlanmasında en öncelikli adres ticaret odaları olsun. Ticaret odaları meclisinde konuşulmayan hiçbir mevzuat düzenlenmesin ve sektörün karşısına çıkmasın. Yasalar Meclis’te hazırlanırsa yıllarca onu değiştirmek için de çaba harcamamız gerekmez. Bu sektör yıllardır dünyanın hiçbir yerinde olmayan uygulamalara maruz kalıyor. Üstelik sektörümüz artan maliyetlerle mücadele ederken, teşvik ve destek beklerken her gün yeni bir zorlukla karşı karşıya kalıyor” diye konuştu.
D2 belgeliden istemeyin
U-ETDS sisteminin turizm taşımacıları açısından da çok önemli sıkıntılar doğuracağını belirten Mehmet Öksüz, “Yolcu listesini bildirme zorunluluğunu kimse D2 belgesine yüklemesin. Yolcu listesini bildirmek acentelerin sorumluluğunda olmalı. Kimse D2 belgeli taşımacıya yapması gerekenkenden daha fazla sorumluluk yüklemesin. Havalimanından bir grubu alan D2 belgeli taşımacı bunu otele götürdüğünde neden acentenin sorumluluğunu üstlensin. Onun görevi taşımacının varış noktasına ulaştırmak. Yurtdışından gelen bir turistin pasaport numarasını kontrol etmek D2 belgeli taşımacının görevi değil. Bu ülkeye girişte o pasaport numarası zaten sisteme giriyor. Otobüs şoförü turistten pasaport numarasını istediğinde, o turist o araca binmek istemeyecektir. Çünkü bunun dünyada bir uygulaması yok. Bu durum Avrupalı turistin ülkemizden kaçmasına neden olur. İsim listesi zaten acentede var. Biz, yaşayacağımız olumsuzluğun farkına varmalıyız. U-ETDS sisteminin 2 Ocak 2019’dan sonra uygulanması da mümkün olmaz. Bakanlığın bunun farkına varması gerekiyor” dedi.
Bakan destek verdi
Öncelikle yolcu isim listesinin verilmesi zorunluluğunun da yabancı turiste yönelik değil, yerli turiste yönelik olmasının önemine değinen Mehmet Öksüz, “Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy, görüşmemizde, bizim bu yöndeki talebimize destek verdi. Yabancı turistlerin zaten bilgilerinin devlet sistemine girildiğini, bu bilgilerin tekrar istenmesinin zorluğu yönündeki görüşünü ifade etti. Zaten gelen grubun listesinin seyahat acentesinde olduğunu söyledi” diye konuştu. ■