Hangi merkezler
Değişikliğin adından da anlaşılacağı üzere doğrudan UKOME yapısını hedefleyen bir düzenlemenin olmadığını söyleyebiliriz. Zira bunun dışında bir koordinasyon merkezi daha var. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun ‘Ulaşım hizmetleri’ başlıklı 9’uncu maddesi Büyükşehirlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kurulmasını ve bakanlıklarca buna ilişkin bir yönetmelik hazırlanmasını öngörüyor. Aynı kanunun ‘Altyapı hizmetleri’ başlıklı 8’inci maddesi de benzer şekilde Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) kurulup bunun da yönetmeliğinin hazırlanmasını öngörüyor. Bunun gereği olarak her biri için ayrı yönetmelik hazırlanması mümkünken 2006 yılında her ikisi için ortak Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği hazırlanıyor. Bu nedenle de söz konusu olan değişiklikler bu ortak Yönetmelik üzerinde yapılıyor.
Yapılan değişiklikler
Yeni Yönetmelik değişikliği ile her iki koordinasyon merkezi için de geçerli olmak üzere aşağıdaki 3 Bakanlık temsilcisinin de bu merkezlerin toplantılarına katılması imkanı yaratılıyor:
Denge konusu
Son değişiklik öncesinde adı geçen koordinasyon merkezlerinde kamu kurum ve kuruluşları 11 üyeyle temsil edilirken yeni dönemde 14 üye ile temsil edilecekler. Önceden belediye temsilcisi sayısının 11 olduğu düşünüldüğünde 11-11 şeklindeki dengenin belediye aleyhine bozulduğu görülüyor. Bunun da karar alma süreçleri bakımından belediye aleyhine yeni bir durum yarattığı ifade ediliyor.
Taşımacıların talebi
Mevcut durumda taşımacılar TESK üyesi Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından bu merkezlerde temsil ediliyor. Ancak çok sayıdaki taşımacının bu kuruluşun değil TOBB bağlısı ticaret odalarının üyesi olması nedeniyle bu merkezlerde temsil edilmediği belirtilip buradan bir üyenin de toplantı üyeliğine dahil edilmesi talepleri yapılıyordu. Bu talebin karşılanmadığı görülüyor. ■
UKOME’de temsil sorununa geniş bakış - Dr. Zeki DÖNMEZ