Ali Yılmaz ile 4 Nisan’da hayata geçirdikleri Türkiye ve Avrupa’da bir ilk olan site www.yoluzmani.com’u konuştuk. İnternet sitesinin yola çıkış sürecini ilk duyurma keyfini de Taşıma Dünyası olarak biz yaşadık.
Bizim yaptığımız araştırmalarda sadece kullanıcılara yönelik özel bir site yok. Bu, Türkiye’de bir ilk. Avrupa’da markaların franchising zincirleri var, bu zincirlerin markalarını anlatmaya yönelik bu tür siteleri olabilir. Ama bu sitelere bayiler de girebiliyor. www.yoluzmani.com sadece ticari araç kullanıcılarına yönelik özel bir site olarak hayata geçti.
www.yoluzmani.com fikri nasıl oluştu?
Biz Prometeon Türkiye olarak 2017 yılı başında önceliklerimizi 4 başlıkta belirlemiştik. Bunları şöyle özetleyebiliriz;
• Fabrikamıza gerçekleştirdiğimiz 115 milyon dolarlık yatırımımız ile üretim kapasitemizi ve ihracatımızı artırmayı hedeflemiştik. Bunu gerçekleştirdik.
• Ürün portföyümüzü genişletmek ve çeşitlendirmek üzere bir dizi aksiyon aldık ve yeni lansmanlar gerçekleştirdik.
• Ürünlerimizin yanı sıra hizmetlerimiz ile katma değer yaratmayı odağımıza almıştık. Bu kapsamda müşterilerimizin ana işlerine odaklanmalarını sağlamak, verimliliklerini artırıp tasarruf yaratmak üzere lastikle ilgili pek çok çözüm geliştirdik ve bunları ProTruck olarak adlandırdığımız bir çözüm paketinde topladık.
• Son başlığımız ise markamıza yatırım yapmak idi. Bu kapsamda pek çok çalışma gerçekleştirdik.
Yol uzmanı sitesi ve youtube kanalı markaya yatırım çalışmalarımız içerisindeydi. Bu hedef doğrultusunda yoluzmani.com ortaya çıktı. Siteyi oluştururken, ‘biz yolda, seyir halindeyken karnımız acıktığında yemek için ilk akla nerede mola vermek gelir’ diye sorduk. Herkesin cevabı aynıydı: kamyoncuların durduğu yerlerde… Niye? Buraların yemekleri çok lezzetli olur. Aslında ilk fikir bu noktada oluştu. Benzin alacaksınız, nerede fiyatlar daha iyi. Kamyon şoförleri ile konuştuğumuzda ve kendi hayatımızdan baktığımızda dedik ki, ‘öyle bir yer olsun ki, şoförler günlük hayatında ihtiyaç duyduğu birçok şeyi farklı farklı kaynaklardan arayacağına bir siteye girsin ve orada bulabilsin istedik. Daha sonra kamyoncularla bu fikrimizi konuşmaya başladık. ‘Böyle bir yapı çok güzel olur’ dediler.
İsmi nasıl oluştu?
Pazarlamada bir arkadaşımız var. Bu konularla çok ilgili. Ne olmalı diye konuşurken, ‘kamyoncu yolda giderken ona her konuda destek olabilecek, her türlü sorusuna cevap verebileceği için yolun uzmanı olmalı’ dedi ve burada yol uzmanı ismi çıktı. Bir de Türkiye, uzman ismini seviyor ve dikkat çekiyor.
Akıllı telefonlarla birlikte video sunumlar da çok etkin hale geldi. Bunu bu platformla nasıl buluşturacaksınız?
Youtube’da Prometeon kanalımız var. Burada bir dizi içerik yer alacak. Bu içeriklerin ilgili olanlarını Yoluzmanı.com’da da yayınlayacağız.
Kullanıcıların soru sorma, görüşlerini iletme imkanı nasıl olacak?
Sitenin sağ tarafında ‘yol uzmanına sorun’ bölümü var. Oraya tıklandığında bir sayfa açılıyor ve kullanıcılar görüşlerini, taleplerini oraya rahatlıkta yazabiliyor. Gelen soru hangi departmanla ilgiliyse, anında değerlendirilecek ve cevabı verilecek.
Site içeriği konusunda nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Sitenin içeriği sürücülerin hangi bilgilere ihtiyaçları var sorusuna göre şekillendi. İlerleyen dönemde daha da genişleyecek. Şu an kamyon ağırlıklı, ama otobüs de, tarım da, iş makinesi de olacak. Site “Bizde bilgi var, siz de gelin bizdeki bu bilgileri okuyun” amacıyla oluşturulmadı. Yoldayken, aklınıza bir şey geldiğinde ‘yol uzmanında bulurum’u oturtacağız ve bunu da çok basitçe yapacağız. Ticari araç sürücülerinden aldığımız geri bildirimlerle site içeriği daha da şekillenecek. Roadshow aktivetimizde 1600 dolayında kamyoncu ile yüz yüze görüştük, site ile ilgili görüşler aldık. Şimdi bu görüşler çerçevesinde yenilikler yapacağız. Mevzuattaki yenilikler anında sitede olacak ve mevzuat düzenlemeleri, daha kolay anlaşılabilir dilde anlatılacak. Bizden Haberler bölümü de olacak. Ürünlerle ilgili yenilikler de yerini alacak. Filo yöneticileri, sitede daha çok filo çözümleri ile ilgili çalışmaları görmek istiyor. Sitede buna uygun çözümler de olacak.
Türkiye’nin usta şoförlerine özel geliştirilmiş yeni nesil bilgi ve deneyim paylaşım platformu
Nisan ayı itibarıyla hizmete açılan “Yoluzmanı.com”, usta şoförlerin, iş ortaklarının ve filo profesyonellerinin lastik kullanımından sürüş deneyimine, filo yönetiminden yolculuk önerilerine kadar farklı kategorilerde yüzlerce içeriğe kolayca ulaşabilmelerine imkan tanıyor. Ayrıca, filo yöneticileri ve sürücülere yönelik yakıt tasarrufu hesaplama aracı, en yakın dinlenme tesisleri, mevzuat bilgi bankası, yol durumu, güncel akaryakıt fiyatları gibi günlük bilgilendirme ihtiyaçları da platform üzerinden karşılanabiliyor.
Yakıt tasarrufu hesaplaması konusu var bir de…
Burada Avrupa Birliği’nin değerleri var. Etiket değerleri geldikten sonra lastik endüstrisinin en önemli konusu yakıt tasarrufu oldu. Etiket değerlerine göre yakıt tüketimi çizelgesi oluştu. Herkes bu oluşturulan esaslara göre bunu sunuyor. Bizim site de direkt bu esasla çalışıyor. ■
ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...
Ticari araç sürücüleri; anlattıkları ve yaşadıklarıyla sitede yer alacak. Herkes onları dinlemekten keyif alacak. Sizden haberler bölümünde 40 yıllık Mehmet Abi de kendini bulabilecek. Çünkü onların deneyimleri adeta bir ders. Bunu da anlattık, ‘çok mutlu oluruz’ dönüşü aldık.
Her sürücünün bir lastikçisi var
Lastiklerin fiyat listesini, aramızda tartıştık ama koymadık. Her sürücünün bir lastikçisi, ona dokunanı var. Burası da bir satış kanalı değil. Sürücülerden buna yönelik hiçbir talep gelmedi. Biz tüketici ile konuşuyoruz ve neyi görmek istiyorsa sitemizde ona yer veriyoruz. İçerikle sürücünün talepleri çok örtüştü.
Bu kriz ortamı da bazı fırsatlar sunuyor
Ali Yılmaz, böyle bir ekonomik ortamda satış müdürlüğüne ve ardından pazarlama müdürlüğüne gelmesinin çok önemli bir fırsat sunduğunu belirtiyor: “Biz ekip olarak, bu kadar farklı bir konjonktürde, hep beraber işi yönetmenin müthiş bir deneyim olduğuna inanıyoruz. Hele Ağustos-Aralık ayı çok ciddi deneyimdi.”
Filo çözümünde artış olacak
Ali Yılmaz, yılın ilk dört ayını da değerlendirdi: “Sektör ilk üç ay yaklaşık yüzde 25 daraldı. Nisan ayında biraz hareketlenmişti. Şu anda alımların biraz ertelendiğini görüyoruz, ama bir yandan da ertelenmiş talep var. Önümüzdeki süreçte ekonomik ortamın bir yansıması olarak filo çözümlerinde artış bekliyoruz. Çünkü özel çözümler öne çıkacak. Tüketicinin ihtiyaçları da birbirinden farklı hale gelecek.