Yolcu Taşımacılığının Geliştirilmesi Çalıştayı yapıldı

GÜNDEM

Ulaşım sektörünün farklı temsilcileri, bakanlıklar, belediyeler, akademisyenler, yerel yönetimler ve sivil toplum çalışanları Yaşlı ve Engelliler İçin Yolcu Taşımacılığının Geliştirilmesi Çalıştayında bir araya geldi.

Çalıştay, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen ve Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen “Türkiye’de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirildi. Proje, engelli, yaşlı ve ulaşım zorluğu yaşayan tüm vatandaşların hayatın içine daha çok katılımı ve ulaşım araçlarını her birey gibi rahatça kullanabilmelerini sağlamak için ülkedeki tüm ulaşım yollarını ve toplu taşımacılığı kapsayan bir strateji ve eylem planı ortaya koymayı hedefliyor.


Çalıştayın açılışını gerçekleştiren, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol Yanar, konuşmasında “Projenin 2 yıllık süresi sonundaki nihai hedefimiz ülkemizdeki ulaşım hizmetlerine erişimi en iyi noktaya taşıyacak yol haritasını çıkarmak olsa da; proje aslında ondan sonraki sürece hizmet edecek, etkilerini uzun yıllar hissedeceğimiz bir proje ve bu proje ancak ve ancak paydaşlarla işbirliği  içinde hareket edildiğinde amacına ulaşacak” ifadelerinde bulundu. Yanar, engelli ve hareket kısıtlılığı olan vatandaşlarla ilgili belediyelerde, çeşitli kurumlarda, özel sektörde birçok çalışma olduğunu ancak bu çalışmaların sosyal sorumluluk adı altında daha çok “yardım” niteliğinde gerçekleştiğini dile getirirken sözlerine şöyle devam etti “Düşünce sistemimiz “yardım” temelli işliyor. “Yardım” ise bir tarafı edilgen kılıyor. Benim önerim yardımın yerine dayanışmayı koymak.”

Çalıştayda söz alan T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Engelli Hizmetleri Dairesi Başkanı Nesrin Yılmaz da, proje süresince strateji ve eylem planını oluşturulmasında etkin yer alacak ve farklı sektör ve kurumların temsilcilerinden oluşan “çalışma platformunu” tanıttı.

Projenin uygulama sürecine teknik destek veren ekipten David Sindall ve Fernando Alonso da, erişilebilir ulaşım konusunda Avrupa’daki iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı.

Düzenlenen panel oturumundaysa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Temsilcisi Dr. Deniz Çağlayan Gümüş; Türkiye Sakatlar Konfederasyonu BaşkanıYusuf Çelebi ve MAN Türkiye A.Ş, Otobüs Teknik, Makine Mühendisi, Homologasyon Uzmanı Cem Altuğ temsil ettikleri sektörler adına erişilebilirlik ile ulaşım kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Deniz, hava, kara, demiryolu ve entegre ulaşım başlıklarında bir araya gelen çalışma grupları, her bir ulaşım modu için erişilebilirliğin önündeki sorunları inceleyip çözüm önerisinde bulundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.