Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün 10 yıllık federasyon anlamındaki örgütlenmesinde, ilk hukuki başarı UYOF sayesinde gerçekleşti.
UYOF Başkanı İmran Okumuş, “Danıştay’a dava açtık; B1 yetki belgelerinin yurtdışı seferlerinde yüzde 25 doluluk şartı aranması uygulamasının iptalini istedik. Verdiğimiz hukuki mücadelenin sonucunu 13 Ekim 2015 tarihli Danıştay kararıyla elde ettik ve yüzde 25 doluluk şartı uygulamasının yürürlüğü durduruldu” dedi.
Biz sektörün federasyonuz
Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı İmran Okumuş, birçok zorluklarla mücadele eden sektör mensuplarına, Taşıma Dünyası aracılığıyla müjde verdi. Başkan Okumuş, “Biz kurulduğumuzdan beri hep, şirketlerin değil, sektörün federasyonuyuz diyoruz. Sektör için kurulduk diyoruz. Hep bunu savunduk. Sektörü yaralayacak, sektörün isminin kötü anılacağı hiçbir harekette bulunmayacağımızı bildirdik. Tabii ki olumsuzluklara müdahil olacağımızı, haklarımızı hukuk içinde arayacağımızı söyledik. Biz saygın bir sektörüz. Sektörün saygınlığını koruyacağı, şeklini kendisinin belirleyeceği hukuk çerçevesinde hakkını koruyacağı söylemi savunduk. Bu noktada da hukukta hak aradık. Hakkımızı da aldık. Bu bir ilk, bunun için hem hukukçularımıza hem de destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
2 yıldır süren mücadele
B1 yetki belgesine yüzde 25 doluluk şartı uygulamasına yönelik hukuki mücadelenin startı 10 Ekim 2013 yılında verdiklerini vurgulayan İmran Okumuş, “İki yıllık bir mücadele bu. 13 Ekim 2015 tarihinde Danıştay, yüzde 25 doluluk şartının yürütmesinin durdurulmasının kararını verdi. Bakanlığın, bu karara 30 gün içinde itiraz etme hakkı var. Ancak şu an itibariyle, firmalarımız yüzde 25 doluluk şartı aranmadan seferlerini gerçekleştirebilecek. Bakanlık da bunu sektör mağdur olsun diye çıkartmadı. Bakanlığın da mutlaka haklı gerekçeleri vardı. Ama biz bu konuyu ciddi tartıştık ve Bakanlıkla sürekli görüştük. Uygulamada meslektaşlarımızın mağduriyetlerini anlattık. Değerlendirelim dediler, ama biz hukuka gittiğimizi söyledik. Buradaki amacımız asla Bakanlığı şikayet etmek, devletle kavga etmek değil. Devletle kavga edilmeyeceğini bilen en iyi kişilerden biri de benim. Biz Bakanlığın uygulamasına karşı değiliz, ama meslektaşlarımızın buradaki mağduriyetini giderecek hukuki çalışmayı başlattık. Bunun sonucunu da aldık” diye konuştu.
Sektöre hayırlı olsun
Yüzde 25 doluluk şartının, yurtdışına sefer düzenleyen firmalara çok büyük mağduriyet yaşattığına dikkat çeken İmran Okumuş, “Çıkış kapılarında insan bekletip biletli yolcu gibi kapılardan geçiş sağlayabilmek için koltuk dolduruluyordu. Sektör elinde olmayan sebeplerle gayrimeşru çalışmaya itildi. Bunu bilmeyen yok. Sınır kapılarında sadece günlük yolculuk yaparak 3-5 kuruş alıp da karşıya geçmek için her iki tarafta da bekleyen vatandaşlar vardı, öyle bir sektör oluştu kapılarda. Ayrıca yurtdışında bir otobüsünüz arızalandığında, buradan yedek araba gönderdiğinizde yüzde 25 doluluk şartından dolayı çıkış izni verilmiyordu. Bu uygulama sadece şirketleri değil, yolcuları da mağdur ediyordu. Üstelik milli servet kaybını da unutmayalım. Biz bunların hepsini Bakanlığa anlattık aslında. Sektörle de paylaştık ve bu olumsuzluğun üzerine hukukla gittik. Bugün gelinen noktada sektör için yapılan çalışmanın olumlu olduğunu düşünüyorum Biz ticaretin serbest olmasını savunuyoruz. Bu tür yaptırımları, engellemeleri doğru bulmuyoruz. Bu yüzden hukuka gittik. Ticaretin önüne engeller konmasın. Sektör kötü bir süreçten geçiyor. Bu zor dönemde bunun sektörümüz için çok güzel bir müjde olduğunu düşünüyorum. Sektöre hayırlı olsun” dedi. ■