Adnan Bulut Otomotiv ikinci el pazarında 6 ayda 190 otobüs sattı hedeflerini büyüttü

İKİNCİ EL

36 yıldır ikinci el otobüs pazarının en önde gelen şirketleri arasında yer alan Denizli Çivril merkezli Adnan Bulut Otomotiv, yılın ilk 6 ayında ağırlıklı olarak personel taşıma grubunu oluşturmak kaydı ile 190 adet araç satışı gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Murat Bulut, “ 2023 için belirlediğimiz hedef olan 300 araç satış hedefimizin yüzde 65’lik bölümünü ilk 6 ayda gerçekleştirerek, 95 civarında otobüs olmak üzere toplam 190 adet araç satışı yaptık. Otobüse olan talebin ikinci yarı yılda da devam edeceğini ve hedefimize ulaşacağımızı düşünüyoruz. Otobüs fiyatlarındaki artışın hem 2023 hem de 2024 yılı içerisinde devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Röp: Erkan YILMAZ

Adnan Bulut Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Murat Bulut, 2023’ün ilk 6 ayındaki ikinci el otobüs pazarındaki hareketliliği ve ikinci yarı yıla yönelik beklentilerini Taşıma Dünyası’na açıkladı. 

Depremin bize öğrettiği: Acil Eylem Planı’nda ulaşım mutlaka olmalı

2023 yılına yönelik hedeflerini 300 otobüs satmak olarak belirlediklerini, yılın da çok hareketli başladığına dikkat çeken Hasan Murat Bulut, “Ancak 6 Şubat 2023 günü ülkemiz Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketi yaşadı. Öncelikle depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ülkemize geçmiş olsun. Bu deprem bize şunu gösterdi; deprem, sel, büyük yangınlar gibi felaketlerle ilgili acil eylem planları oluşturulurken, ulaştırma ayağının da iyi planlanması gerekliliği. Bu planlar oluşturulma aşamasında otobüs camiasının örgütleri ile oturulup aynen seferberlik tebligatları geldiği gibi acil eylem planı içerisinde araçların nasıl yer alacağının planı iyi şekilde yapılmalı. Deprem olduğunda hemen o bölgeye yardımların ulaştırılması ve bölgeden insanların tahliyesi için otobüsçü dostlarımızla gönüllü olarak harekete geçtik ve yoğun faaliyetler yürüttük. Ama bunun gönüllük üzerine değil de daha sistemli bir çalışma ile yapılması gerektiğine inanıyorum. Ulaşım planlaması acil eylem planı kapsamında mutlaka yerini almalı. Otobüsçü dostlarımızın da bu süreçte gösterdikleri özverili çalışmalar içinde teşekkür ediyorum” dedi. 

Bugün alamazsam, yarın daha pahalı alırım düşüncesi otobüs talebini büyüttü

Deprem sonrasında bölgeye ulaşım hareketliliğinin artarak devam ettiğini de belirten Hasan Murat Bulut, “Sıfır otobüs pazarı son 5-6 yıldır çok ciddi şekilde geriye gitmişti. 2016 yılında 15 Temmuz darbe girişimi oldu. 2017-2018 yılında otobüsçü para kazanamadığı için yatırım yapamadı.2019-2020 yılında tam işler hızlanıyor derken, pandemi başladı. 2022 ile sıfır otobüse yönelik talep arttı. 2023 yılında da bu devam etti. Üreticiler, bu yıl gerçekleştirecekleri tüm üretimin satışını gerçekleştirdi. Yeni yatırımcılara da “2024 için konuşalım” deniliyor. Bugün alamazsam, yarın daha pahalı almak zorunda  kalırım düşüncesi de hem sıfır tarafında hem ikinci el tarafında hakim hale gelince talep daha da arttı. İkinci elde Şubat ayında 2016 model Travego 3.250.000 TL civarındayken şimdi 7.500.000 TL civarında oldu. İkinici elde bu fiyat geçişini gören kullanıcılar, 2023 yılında da ikinci el araçlarını yüksek modele çevirmek ve filosunun taşıma kapasitesini artırabilmek için yine otobüs alım talebine ehemmiyet verdiler. Diğer sektörlere kıyasla ikinci el gurubunda  otobüse yapılan yatırım 3 yılda geri döner hale geldi. Bunun yanında envanterdeki araçların değerinin de artması otobüse yatırımın önünü açtı ” dedi. 

Hedefimizin yüzde 65’ine ulaştık

Sıfır otobüsteki hareketliliğin ikinci ele de özellikle seçim sonrasında yoğun şekilde yansıdığına dikkat çeken Hasan Murat Bulut, “ 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin sonuçlanmasının ardından, sürdürülebilir iş hacmini gören taşımacılar, yatırımlarına devam ettiler. Seçim sonrasındaki ilk haftada 20 otobüs satışını gerçekleştirdik. Adnan Bulut Otomotiv olarak, yılın ilk 6 ayında biz 2023 için belirlediğimiz hedefin yüzde 65’ini gerçekleştirdik. Bu da yaklaşk 190 civarında ticari araç satış hacmine ulaşmamız anlamına geliyor. İkinci yarı yılda biz 300 araç satış hedefimize çok rahat şekilde ulaşacağımıza inanıyoruz. Yüksek model araçlara sahip taşımacılar, daha yüksek gelir elde edecekler. Bu işin içinde olanlar kazandıklarını arsa, yazlık, yat veya başka birşey almaya yöneltmeyecekleri için, kendi işletmeleri için tekrar otobüs alımı yapacaklar. Yılbaşında stokta 200 kadar araç vardı, hepsini erittik. Bu süreç içinde alıp, sattığımız araçlarda oldu. Yine alımlar yaptık ve 100 kadar araç stoğumuz var” dedi. 

Otobüs fiyatlarındaki artış 2024’te de devam edecek

2023 yılında otobüsün karaborsa olduğuna ve fiyatlarında iki kat arttığına ve önümüzdeki süreçte de otobüs fiyatlarındaki artışın devam edeceğine inandığını belirten Hasan Murat Bulut, “Bu sene seçimler nedeniyle turizmde hareketlilik geç başladı ama şu anda hareketlilik çok yüksek. Şehirlerarasında Kurban Bayramı’nın 9 günlük tatile dönüşmesi ve beraberinde sezona adım atılması ile orada da çok ciddi hareketlilik olacak. Otobüse olan talep devam edecek. ‘Bu talep ne kadar devam edebilir’, denilirse de önümüzde 2024 Mart ayında yerel seçimler var. Miting, toplantılar ve bu da bir hareketlilik ve otobüs talebi getirecek. Sonrasında da turizm ve şehirlerararısında yine hareketlilik sürecek ve otobüslere talep oldukça da fiyatlar artacak ve 2025 yılına kadar otobüs fiyatları hem sıfır hem ikinci el tarafında artmaya devam edecek. Otobüs fiyatlarındaki yükseliş sadece Türkiye ekonomisindeki şartlarla sınırlı değil, Avrupa’da da yaşanan bir enflasyon var ve otobüs üretimindeki ana malzemelerde hala ithal olarak geliyor. 2020 yılında 170 bin Euro’ya alınan bir Tourismo’nun fiyatı bugün 400 bin Euro. Euro bazında da iki katını geçmiş araçların fiyatları. Pandemide fabrikaların üretim kabiliyetini kısmi olarak kaybetmesi, tedarik sıkıntılarının olması fiyatları artıran bir etkendi. Araç parçalarının eksikliği sorunlarının yaşanmasında ve enerji fiyatlarında maliyet artışlarının oluşmasında Rusya-Ukrayna savaşının da etkileri çok yüksek. Rusya-Ukrayna savaşı tam anlamıyla sona erdiğinde bir düzelme beklemek mümkün olabilir” dedi. 

Kamyon alım-satımı da yapıyoruz

Otobüsün yanısıra kamyon alım-satımı da yaptıklarını belirten Hasan Murat Bulut, ‘Otobüse göre bu alan çok daha hareketli. Sermayesi daha az, iş anlamında yılın tamamında iş var. Deprem sonrasında bölgede inşaat çalışmaları nedeniyle kamyon tarafında da hareketlilik oldu. Burada bir nokta var; ikinci el aracı biz yurtdışına satıyorken, ikinci el araç ithalatı ülkemize yasak. Belki ikinci el araç ithalatının da önünün açılması belki piyasada bir düzen oluşturabilir. 2015 Tourismo Romanya’da 80 bin Euro, Türkiye’de 200 bin Euro” dedi. 

Üreticilerin yetkili bayisi olma hedefi 

Hasan Murat Bulut’a son sorumuz ise herhangi bir markanın yetkili satıcısı olma hedefi olup, olmadığı yönünde oldu: Adnan Bulut Şirketler Grubu olarak: Otomotiv, Akaryakıt, Turizm, İmalat Sanayi ve İhracat sektörlerinde faaliyet göstermekteyiz. Bu da bizi piyasaları değerlendirme, işletme yönetiminde farklı bakış açıları ile yaklaşa bilme ve müşterileri ilişkilerimizi yönetmede çok tecrübeli kılıyor. Biz diğer satıcılardan farklı olarak müşterilerimiz araçları satın aldıktan sonra da yanlarında oluyoruz. Satış sonras tarafda doğru şekilde hizmet almaları için yönlendirmeler yapıyoruz. Ayrıca onların özel günlerinde de, sosyal hayatta da yanındayız. Bu da bizim başarımızı sağlıyor ve bu tecrübelerimizi de bayilik sistemine de taşımak istiyoruz. Babam Adnan Bulut bizim idolümüz. Bizim sahayı her zaman doğru okumamız yönünde çok iyi eğitti. Bütün ticaretlerde esas olan kalite, güven ve istikrar. Sonrasında müşteri memnununiyeti doğal olarak oluşuyor. Bu tecrübelerimizi Yetkili bayilik noktasına da taşımak istiyoruz. Bunun ile ilgili çalışmalarımız var ve 2024 yılında bu çalışmalarla ilgili gerekli yatırımları yaparak, adımlar atmayı planlıyoruz. ■

Murat Bulut: "Babam Adnan Bulut bizim idolümüz. Bizim sahayı her zaman doğru okumamız yönünde çok iyi eğitti."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.