Avrasya Karayolu Tüp Tüneli 2016'da hizmete girecek

KARAYOLU

Sürdürülen büyük projelerin 2015 sonundan itibaren teker teker tamamlanmasıyla İstanbul ve Marmara Bölgesinin ulaştırma sorunları hafifleyecek. İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Üçüncü Boğaz Köprüsü ile İstanbul Boğazı’nın Avrasya Karayolu Tüp Tüneliyle geçilmesi projeleri büyük rahatlık sağlayacak. Hizmete alınmış olan Marmaray Demiryolu Tüp Geçişine ve yüksek hızlı trene ilişkin demiryolu bağlantı çalışmalarında görülen duraklamalar giderilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sürdürülmekte olan büyük projelerden İstanbul Boğazı’nı karayolu tüp geçişi ile aşacak olan Avrasya Tüneli ile İzmit Körfez Geçiş Köprüsünde incelemelerde bulundu. Bakan Elvan, bunlar ve diğer önemli projelerin durumu, kat edilen aşamalar ve hizmete girme zamanlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrasya Tüneli

130 bin araç kapasiteli İstanbul Boğazı’nın karayolu tüp geçişiyle aşılması projesinin 2016 sonu itibariyle hizmete başlaması hedefleniyor. Araçlardan 4 Dolar ücret alınacağı belirtilen projenin İstanbul’un köprülerinin yükünü yüzde 10 kadar hafifletmesi bekleniyor.

İzmit Körfezi Asma Köprüsü

Köprü ayakları yıl sonuna kadar tamamlanacak. Mayıs ayına kadar çelik halatlar gerilecek, Haziran’da silueti görülecek köprüden 2015 Aralık ayında araçlar geçmeye başlayacak. Otoyolun Bursa’ya kadar olan kısmı da bununla birlikte açılıp 2,5-3 saatlik Bursa seyahati 45 dakikaya kadar inecek. 

Diğer projeler

Önümüzdeki yılsonu itibariyle Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılacak. Marmaray ile başlayan rahatlama daha da artacak. 
İstanbul-İzmir otoyolunun İzmir-Kemalpaşa kısmı da 2015 sonu itibariyle açılacak.
Marmaray’ın Gebze-Halkalı kısmındaki yavaşlamaya yönelik olarak ilgili firmalara uyarı yapıldı. Dev projelerin askıya alınması söz konusu değil. 
Kuzey Anadolu otoyolunun Sakarya Akyazı’dan Kurtköy’e kadar olman kısmı ile Odayeri-Tekirdağ Kınalı kısmı için ihaleye çıkılacak. 
Sürdürülen ikincil mevzuatlar tamamlandığında özel kesimin demiryolu işletmeciliğine gireceği demiryolu serbestleştirilmesi hızla uygulamaya konulacak. Buradaki rekabetin havayolundaki gibi gelişme sağlaması bekleniyor. 
Havayollarında yeni hatlar gündemde.

Avrasya Tüneli 2016 sonunda tamamlanıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrasya Tüneli'nin 2016 yılı sonunda tamamlanacağını bildirdi.

Elvan, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Boğazı'nı karayolu tüp geçişiyle aşacak olan Avrasya Tüneli Projesi'ni gezerek, incelemelerde bulundu ve devam eden projelere ilişkin bilgiler verdi. Göztepe-Kazlıçeşme arasındaki ulaşım mesafesini 15 dakikaya indirmesi planlanan tünelin inşasının 24 saat boyunca sürdüğünü belirten Elvan, çalışmaların şu anda deniz seviyesinin 95 metre altında devam ettiğini anlattı. Tünelin denizin altındaki 5,4 km’lik kısmının 1,27 km’sinin tamamlandığını açıklayan Elvan, "Nisan ayında başladığımız çalışmaların 3'te 1'ini tamamladık. 2015 sonu itibarıyla deniz altındaki tünel çalışmaları bütünüyle tamamlanacak. Avrasya Tüneli, Avrupa yakasında 5,4 km, İstanbul Boğazı altında 5,4 km ve Asya tarafında ise 3,8 km ile toplamda 14,6 km olarak tamamlanacak. Yeraltındaki mevcut çalışmalarımıza ilave olarak ayrıca hem Asya'da hem de Avrupa'da aç-kapa ve klasik tünel açma yöntemlerle çalışmalarımız devam ediyor. Diğer tünellerimizde de 150 metrelik bir ilerleme sağladık" dedi. Bağlantı tünellerinin ise yaklaşık yüzde 40'ının tamamlandığını belirten Elvan, çalışmaların hedefin önünde ilerlediğini söyledi.

2016 sonunda geçebileceğiz

İlk etapta projenin tamamının 2017 yılı ağustos sonunda tamamlanmasını hedeflediklerini hatırlatan Elvan, "Ancak 2016 sonu itibarıyla inşallah buradan araçlarımızla geçmiş olacağız. Tünelin kapasitesi günde 130 bin… Yüklenici firmaya vermiş olduğumuz garanti 68 bin 500 araç. Ancak bizim beklentilerimiz tünel açılır açılmaz 100 bin aracın geçiş sağlayacağı yönünde. Garanti kapsamındaki araç sayısından daha fazla geçiş olması halinde elde edilen gelirin yüzde 70'i yüklenici firmaya, yüzde 30'u da bakanlığımıza aktarılacaktır" bilgilerini verdi.

Projenin 3 milyon araçlı İstanbul trafiğini rahatlatacağını ifade eden Elvan, mevcut köprülerin kapasitesinin dolduğunu yineledi: "İstanbul'daki araç sayısında yüzde 60-70'e varan bir artış olmasına rağmen Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçen araç sayısında artış yok. Çünkü kapasite dolmuş durumda. Marmaray'la bir nebze de olsa rahatlama oldu. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle yine bir rahatlama sağlanacak. Önümüzdeki yıl sonu itibarıyla Yavuz Sultan Selim Köprümüzü açıyoruz. Avrasya Tüneli'nin de açılmasıyla birlikte yine önemli bir rahatlama sağlanmış olacak. Ancak sorun bitmeyecek, çünkü İstanbul göç almaya devam ediyor, nüfus artış hızı halen yüksek. Günde yaklaşık 1,5 milyon kişi yaka değiştiriyor."

Kadıköy-Sirkeci yönünde seyahat edenlerin tüneli yoğun kullanmasını beklediklerini aktaran Elvan, "Biz özellikle Yenikapı tarafında ve Göztepe kavşağına kadar olan kesimlerde çalışmalara devam ediyoruz. Şerit sayısını arttırıyoruz. Özellikle tünel çıkışından itibaren birer şerit arttırılmış olacak. Bu da rahatlama sağlayacak" diye konuştu.

Köprülerin yoğunluğu azalacak

"Avrasya Tüneli'nin açılmasıyla İstanbul'daki diğer köprü yoğunluklarının yüzde 10 azalacağını tahmin ediyoruz" diyen Elvan, projenin 1,3 milyar dolara mal olduğunu, kamunun kasasından tek kuruş çıkmadığını söyledi. Yaklaşık 1,5 ay sonra trafiği rahatlatmaya yönelik, Bakanlığın yeni planlarını açıklayacağını sözlerine ekledi. Marmaray'ın Gebze-Halkalı ayağının yapımında görülen iş yavaşlatmaya yönelik de konuşan Elvan, ilgili firmaya gerekli uyarıların yapıldığını bildirdi. Elvan, farklı firmalarla da görüşmelerin sürdüğünü belirterek, dev projelerin askıya alınması gibi durumların söz konusu olmadığını anlattı. 

İzmit Körfez Geçişi Aralık 2015’te 

Bakan Elvan, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün siluetini 2015'in haziran ayında göreceklerini belirterek, aynı yılın Aralık ayında da araçların geçmeye başlayacağını söyledi.

Elvan, köprünün ayaklarını inşa etmeye devam ettiklerini belirtti. Köprü ayaklarının 252 metre yüksekliğinde olacağını, bugün itibarıyla 161’inci metreye ulaşıldığını vurgulayan Elvan, "Aralık ayı sonu itibarıyla yani aşağı yukarı 2 aylık süre içinde ayakları tamamlayacağız. Şubat 2015 tarihinde ise çelik halatların gerilmesine başlanacak. Mayıs 2015'te ise halatların gerilmesinden sonra tabliye betonları atılacak. Haziran 2015'te köprünün siluetini göreceğiz ve yürüyerek köprüden geçebileceğiz. Aralık 2015 tarihinde artık araçlar geçmeye başlayacak" dedi.

Elvan, 2015 yılında sadece bu köprüyü açmayacaklarına dile getirerek, "Bursa'ya kadar olan otoyolu da açmış olacağız. Dolayısıyla İstanbul-Bursa arası 2,5-3 saat süren yolculuk süresi aşağı yukarı 45 dakikaya düşecek. Bununla da yetinmiyoruz, 2015 Aralık ayı itibarıyla İzmir-Kemalpaşa arasındaki otoyolu da açacağız. Yani bunun bir parçası olan İstanbul-Bursa-Balıkesir-Manisa-İzmir'e kadar uzanan otoyolun 2015 sonu itibariyle İzmir-Kemalpaşa arasındaki güzergahı da açacağız"
ifadesini kullandı. 

Köprü inşaatında yüksek tekniklerin kullanıldığına dikkati çeken Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herhangi bir sorunumuz yok. Programın da biraz önünde çalışmalar yürütülüyor. Sadece bu yıl, 2014 yılında işi alan yüklenicinin yapmış olduğu harcama 1,2 milyar dolar. Bu yatırımı devletin kasasından bir kuruş para çıkmadan gerçekleştiriyoruz. Bizim yakıttan ve emekten yıllık tasarrufumuz 650 milyon dolar olacak. Dolayısıyla gerçekten hem karbonmonoksit, karbondioksit emisyonunun ve salınım gazlarının azalması itibarıyla hem yakıt tasarrufunun sağlanması amacıyla hem de emekten, zamandan tasarruf sağlanması amacıyla gerçekten önemli bir yatırım. İnşallah 2015 sonunda da buradan birlikte Bursa'ya gideriz." ■

Demiryollarının serbestleştirilmesi

Elvan, demiryollarının serbestleştirilmesine yönelik, "Özel kesimin demiryolu işletmeciliğine girmesine yönelik ikincil düzenlemelerimizi tamamladık. Son olarak gözden geçiriyoruz. Belki tarafların, sivil toplum kuruluşlarımızın görüşlerini alacağız. Onun akabinde hemen uygulamaya koyacağız. 2015 yılında demiryolu işletmeciliğini serbestleştirmiş olacağız. Demiryolu işletmeciliğinin serbestleştirilmesi demek, Türkiye'de demiryolu işletmeciliğinde ciddi bir atılım yapılması demektir" dedi.  

Kuzey Anadolu Otoyolu 

Elvan, Kuzey Anadolu Otoyolu'yla alakalı olarak Sakarya Akyazı'dan Kurtköy'e kadar olan kesim ile Odayeri ile Tekirdağ Kınalı arasındaki kesimin ihalesine çıkacaklarını, sadece Hazine Müsteşarlığı'ndan bir yazı beklediklerini ifade etti. Yazı gelir gelmez ihaleye çıkılacak. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.