İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Metro İstanbul tarafından düzenlenen “Tren Sürücüleri Eğitim Programı”nı başarıyla tamamlayan 144’ü kadın, 167’si erkek, toplam 311 tren sürücüsü brövelerine kavuştu. Harbiye Cemal Reşit Rey Salonu’nda düzenlenen tören, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Sunucu Tuğrul Tuna’nın, “Trenlere metrolara bindiğimizde bir ses biliyoruz. Gelecek istasyonumuzu söylüyor. ‘Gelecek istasyon’ diye bir kadın sesi duyuyoruz. Metro İstanbul şirketimizin Medya ve İletişim Sorumlusu kendisi. O kadar heyecanlı ki. Zeynep Ceylan Kaptan'ı alkışlarınızla davet ediyorum” diyerek, görevini “İstanbul metrosunun sesi” Kaptan’a devretmesi törenin sürprizi oldu.
Onların sevincini ve gururunu paylaşacağız
Kaptan’ın anonsuyla konuşma yapacağı platforma davet edilen ve alkışlar eşliğinde mikrofona gelen İmamoğlu, özetle şunları söyledi: “Kesinlikle gurur verici bir tablo. Burada bulunan yeni yol arkadaşlarımı, yeni görevlerinde, mesleklerinde başarılar dileklerimle ben alkışlıyorum. Güzel bir yolculuğunuz, güzel bir başarınız ve bu kariyer noktasında da farklı farklı mevkilerde sizi görebileceğimiz çok özenli bir iş hayatınız olması dileğiyle, aramıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Tren sürücüleri eğitimini tam 311 arkadaşımız bitirdi ve birazdan takdim edeceğiz. Ve birlikte onların sevincini ve gururunu paylaşacağız. Daha önce 2020 yılında da böyle bir tören düzenlemiş ve 88 tren sürücümüze takdim etmiştik. Dünyanın aynı anda en çok metro yapan şehriyiz. Bu tabii manipüle ediliyor. Farklı kavramlara taşınmaya gayret ediliyor. Ama ben diyorum ki: Allah aşkına tren orada, metrolar burada, metro şantiyelerimiz orada. Görmek isteyeni gezdirelim, görsünler.”
Görevi devraldığımızda 10 tane metro hattı vardı
“Yoğun bir çaba var. Görevi devraldığımızda, durmuş 10 tane metro hattı ve yerin altında çalışan çok az sayıda, çok az yani sayısı bile söylenmeyecek az sayıda bir şantiyeyi devraldık. Biz şimdi ise, dönem dönem 12 bin, 13 bin, 14 bin insanın aynı anda metro inşaatlarında çalıştığı dönemleri bu şehre yaşattık. Onun için gurur duyuyoruz. En çok metro yapan şehir olmak önemli bir şey. Tabii siz metro yaptıkça, ulaşımda metroların payı artıyor. Payı arttıkça, oradaki trenlerimiz artıyor. Doğal olarak da tren sürücülerimiz de hızla artıyor. İstanbul'da görev yapan tren sürücülerinin 4’te 1’i, son 5 yılda bizim dönemimizde görevlerine başladı. Bu bile aslında gelişmeyi gösterebiliyor. Kaldı ki çok yakın zamanda, daha dün test sürüşünü yaptık; Ataköy-İkitelli metro hattımız devreye alınacak Mart ayının hemen başında. Yine Mart ayının başında, Çekmeköy'ü Sancaktepe'ye ve Samandıra'ya bağlayacağız. Yine önümüzdeki yılın sonunda ta Sultanbeyli'ye götüreceğiz. Yüzde 3-4 seviyesinde devralmıştık o şantiyeyi. Duruyordu yani 1-1,5 senedir. Bugün ise, artık tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Ne mutlu bize.”
8 kadın sürücüsü sayısını 270'e çıkardık
“Bu durum, aslında bizim metro üretmedeki başarımızın da net sonuçlarından ve göstergelerinden birisi. Tabii başka bir yönünü de bugün yine az önce Özgür Bey'in araladığı gibi benim de açmam gerekli ve sizlerle paylaşmam gerekiyor. Biz göreve geldiğimizde, Metro İstanbul'da, bahsettiği gibi Özgür Bey'in, 8 kadın metro sürücümüz vardı. Yani 711 sürücünün sekizi kadındı. 2020’de bu sayıyı 96’ya çıkarttık. Bugün 144 kadın sürücümüz, brövelerini alacaklar ve 270’i aşacağız. Ve bu sayı inşallah çok yakın zamanda daha yüksek bir sayıya ve orana ulaşacak. 8’den 270’e, büyük bir sıçrama. Kadınların toplumsal yaşamda, iş yaşamında, sosyal yaşamda, siyasette her gün, her yönüyle, her noktada etkin bir rol alması şarttır. Yani bu bir ayrımcılık cümlesi ya da bir lütuf gibi sakın algılanmasın; şarttır. Ve öyle olduğu zaman güçlü bir toplum olabiliriz. Öyle olduğu zaman zengin bir toplum olabiliriz. Öyle olduğu zaman mutlu aileleri var edebiliriz. Kız çocuklarını gördüğüm zaman, ‘Kızım, okulunda başarılı ol’ diyorum. Toplumun tamamı için öyle ama iyi yetişen kızlarımız, iyi okullarda okuyan ve güçlü kadınlar, mutlu ailelerin kaynağıdır. Mutlu ailelerin sebebidir. Ben hep bunu anlatırım.”
İstanbul son 5 yılda dünyada en çok metro yapan şehir
“İstanbul, son 5 yılda dünyada en çok metro yapan bir şehir. Liyakatle süreçleri yöneten bir yönetim, metrolarda kadın oranını katbekat artıran bir yönetim. Tabii ülkemizdeki ağır koşullar, yüksek maliyetler oluşmasına rağmen, bunu vatandaşını en az etkileyecek şekilde iletme gayretinde olan tabiri caizse sübvanse eden, bu zor koşulları, zor günleri, yoksulluğu, fakirliği atlatmak konusunda elimizden ne geliyorsa yapma gayretinde olan bir yönetim olduk. 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere, metrolardan tüm toplu taşıma araçlarına kadar, çocuklarıyla seyahat ederken, onlara ücretsiz ulaşım sunma gayretimiz, bugünkü zor günlerin aşılması yönünde bir gayrettir. Yani biz isteriz ve dileriz ki; artık toplum zenginliği konuşsun. Zenginlik üzerinden adil paylaşımı konuşsun. Mutlu ve refah düzeyi yüksek bir toplum, yüksek bir şehir olalım. Ama ne yazık ki; fakirliği, yoksulluğu konuşuyoruz ve bu kötü ekonomi yönetiminden ötürü, biz de elimizde bulunan her ortamda, her enstrümanla ihtiyacı olan ailelere, ihtiyacı olan insanlara katkı sunma gayreti içerisinde olduk. İşte bütün bunlar, çok boyutlu, çok yönlü hizmet yapma anlayışımızın bir sonucudur.”
Metro İstanbul'a yapılan iş başvurularının yüzde 42'si kadınlardan
Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy da konuşmasında şu bilgileri paylaştı:“Haziran 2019’dan bu yana; hat sayımız 13’ten 18’e, hat uzunluğumuz 154,25 kilometreden 216 kilometreye, istasyon sayımız 158’den 216’ya, araç sayımız ise 839’dan 1.015’e çıktı. Türkiye’de raylı sistemler ile seyahat eden her iki yolcudan birini taşıyan Metro İstanbul, bugün günde 3 milyonu aşkın yolcuya hizmet veriyor. Artan hat ve araç sayısı ile birlikte çalışan sayımız 2.922’den 3.560’a ulaştı. Metro İstanbul çatısı altında görev yapan güvenlik ve temizlik ekiplerimiz ile birlikte toplam istihdam sağladığımız kişi sayısı 6.000’i aşıyor. 2019 yılında başlattığımız değişim ve dönüşüm hareketi ile şirketimizde kadın çalışan oranımızı yüzde 5,8’den yüzde 15,7’ye yükselttik. 2019’da, sadece 8 olan kadın tren sürücüsü sayımız, bugün 300’e yaklaştı. Terfi alan kadın çalışanlarımızın oranı tam 60 kat arttı. İstasyon sorumlusundan teknisyene, manevracıdan tramvay sürücüsüne bütün görev alanlarının kapıları kadınlara açıldı. Toplam kadın çalışan sayısı 175’ken bugün 600’e dayandı. En gurur duyduğum nokta ise; Metro İstanbul’a yapılan iş başvurularının yüzde 42’si kadınlardan. Bu oran 2019’da sadece yüzde 7 idi. Tren sürücülüğü, zorlu ve dikkat isteyen bir meslek. 25 ila 40 tonluk treni kullanmanın, trafiği takip etmenin yanı sıra şahsi araçlarımızdan farklı olarak tren sürücülerimiz binlerce İstanbullunun sorumluluğunu taşıyor. Bu nedenle 30.000’e yakın başvuru arasından 12 hafta süren zorlu sınavlar ve teknik beceriye dayalı elemelerden geçen 311 arkadaşımız başarılı oldu, tren sürücüsü olmaya hak kazandı. İçinde bulunduğumuz dijital dönüşüm yolculuğunda gelecekte pek çok meslek belki de tarih olacak ancak raylı sistemler sektörünün istihdam ihtiyacı her geçen gün artacak”
Önce özçekim, sonra aile fotoğrafı
Konuşmaların ardından İmamoğlu ve Soy, sembolik olarak 9 yeni tren sürücüsüne (Çağla Avcı, Hülya Hacıoğlu, Mehmet Özcan, Aleyna Çakmak, Ferhat Yıldırım, Kerim Mert, Yeliz Taşkıran, Sevgi Apan, Merve Usta Ocakçı) brövelerini, arkadaşlarının ve ailelerinin coşkulu alkışları eşliğinde, takdim etti. Tren sürücüleri ve ailelerini arkasına alan İmamoğlu, cep telefonu videosuyla anı çekimi gerçekleştirdi. Daha sonra CRR fuaye alanına geçen İmamoğlu ve Soy, 311 yeni tren sürücüsüyle aile fotoğrafı çektirdi.