Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nın yapımına başlandı

KENTİÇİ BELEDİYE

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Planı’na alınmayan Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nın yapımını, öz kaynak kullanımıyla başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Cumhurbaşkanlığı yatırım planına alınmayan Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nın yapımını başlattı. Öz kaynak kullanımıyla tamamlanacak 5 istasyonlu hattın yapım çalışmaları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik  tarafından başlatıldı. Etkinlikte, sırasıyla İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

Raylı sistemlerin 1 kilometresinin maliyeti yaklaşık 2 milyar lira

Bayrampaşa Meydan İstasyonu’nda düzenlenen törende konuşan İmamoğlu, raylı sistemlerin 1 kilometresinin maliyetinin yaklaşık 2 milyar lira olduğu bilgisini paylaştı. İmamoğlu, projeyi 2027 yılı içerisinde tamamlamayı planladıklarını belirtti.Konuşmaların ardından Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı inşaatının ilk betonu; CHP Parti Meclisi üyeleri Cem Aydın, Berker Esen, CHP İstanbul İl Başkanı Çelik, İmamoğlu, Özmen, Mutlu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Çanakkale Çan Belediye Başkanı Harun Arslan ve Tokat Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın’ın bastığı butonlar aracılığıyla atıldı.

Proje bilgileri

İBB, 2022 yılında projeleri revize ederek 25 milyon Euro tasarruf sağladı. 2023 Şubat ayına gelindiğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hattın fizibilite ve projelerini onayladı. 2024 Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı, hattı Kamu Yatırım Programına almadı. Bunun üzerine İBB, 3 metro hattına entegrasyon sağlayan önemli bir raylı sistem hattı olması sebebiyle, öz kaynak kullanımı ile hattın yapım ihale süreci başlattı. Hattın ihalesii 9 Şubat 2024 tarihinde yapılarak, Antaş Yapı A.Ş. + Gelişim Altyapı San. Ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı ile 11 Mart 2024 tarihinde sözleşme imzalandı. 25 Mart 2024 tarihinde yer teslimi yapılarak, çalışmalara başlanıldı. Hattın 2024 Haziran ayında Kamu Yatırım Programı (Ka-Ya) Bilgi Sistemi’ne ara dönem girişleri yapılırken, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı Kamu Yatırım Programına da yeniden başvuruldu.

Projenin 2027 yılı ilk yarısında yolculu işletmeye alınması hedefleniyor. Hat; T5 Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile birlikte çalışacak. Ortak bir işletme olacak Eminönü-Alibeyköy ve Eyüpsultan-Bayrampaşa hatları, Feshane ortak istasyonundan sonra, 2 kol olarak ayrılıyor. Bu şekilde Eyüpsultan-Bayrampaşa raylı sistem hattının da tamamlanması ile Eminönü-Alibeyköy ve Eminönü-Bayrampaşa arasında aktarmasız hizmet verilecek.

Bayrampaşa Meydanı’ndan tramvaya binen bir yolcu; Bayrampaşa, Demirkapı ve Eyüpsultan duraklarından sonra Feshane’ye ulaşabilecek. T7 Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nda Feshane, Eyüpsultan, Demirkapı, Bayrampaşa ve Meydan durakları olacak. Bayrampaşa’da yaşayan İstanbulluları denize ulaştıran bir aks olarak projelendirilen Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’nun uzunluğu 3,2 kilometre olacak. Hattın 1,5 kilometresi yüzeyde, 1,7 kilometresi de yer altından geçecek.

Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı’na M1 Havalimanı ve T4 Topkapı Tramvay Hattı ile entegrasyon yapılarak, yolcuların aktarma yapması sağlanacak. Yenikapı-Havalimanı Metrosu’nu kullanan bir yolcu, tramvayda Bayrampaşa durağında inerek, yaklaşık 40 metrelik bir yüzey entegrasyonuyla, yer altında bulunacak Bayrampaşa İstasyonu’na geçebilecek. Yolcu, hiç araçtan inmeden, direkt olarak Eyüp, Feshane, Eminönü duraklarına erişebilecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.