İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, Taşıma Dünyası için yazdı:
Üzerinde yaklaşık 1 yıldan beri yoğun emek ve çaba sarf edilerek hazırlanan “Özel Halk Otobüsleri Yeni İşletme ve Hak Ediş Sistemi” İBB Meclisi Kararı alınması, İETT ile Sözleşme imzalanması aşamalarından sonra nihayet 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren uygulamasına başlandı. Yeni sisteme 5 Şirketin ve bağlı esnafın çok büyük bir bölümünün katılması çok önemli. Yeni Sistemin, tüm esnafımız ve sektörümüz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Sistem değişiklikleri elbette kolay olmuyor ve sancılı ve sıkıntılı geçiyor. Nitekim gerek proje hazırlık, gerekse oluşturma, Meclisten geçirme ve İETT ile Sözleşme hazırlama etapları epeyce sıkıntılı oldu. Bunlarda aslında gayet doğal durumlardı. Her şeyden önce dünyanın en güçlü sorunu olan “Alışkanlıklarla” mücadele ediyorsunuz. Alışkanlık öylesine güçlü bir direnç ki her safha da önünüze çıkıyor ve enerji ve zaman kaybetmenize neden oluyor. Kolay değil, yaklaşık 100 yıllık geçmişi olan ve bireysellikten beslenen eski sistemi bir anda değiştiriyorsunuz.
Eksiği, noksanı ve eleştirilebilecek yanları olmasına rağmen bu denli bir dönüşümü gerçekleştirmek çok önemlidir. Şimdi artık hepsi geride kaldı ve artık önümüze bakacağız. Mutlaka sistemin eksik kalan yanları olmuştur, uygulamada yeni ihtiyaçlar da ortaya çıkabilecektir. Ancak konu bir kamu hizmetidir ve dinamik özelliği olduğu için ihtiyaç olan düzeltme ve düzenlemeler ne ise onlar karşılıklı anlayış ve mutabakatla yapılacaktır.
Artık buradan dönüş olamaz ve olmamalıdır. İdare ve işletmeciler olarak bundan sonra işletmecilerin haklarını, yolcuların nitelikli hizmet aldığı bir yapıyı inşa etmek için şimdiye kadar olduğu gibi el birliğiyle ve sıkı bir iletişimle iş birliğini sürdüreceğiz. Bu hem bir görev, hem de zorunluluktur. Aslolan kentimizin ve vatandaşımızın en iyi hizmeti almasını sağlamaktır. Bunun için de tarafların üzerlerine düşen ne ise fazlasını yapması gerekmektedir.
Yeni sistem aslında bu işin kamu görevi olduğunu bir defa daha ortaya koymaktadır. Makul olanı ve ölçüyü yakaladıktan sonra çözülemeyecek hiçbir sorun göremiyorum. Bütün mesele şimdiye kadar hep yardımcı unsur ve 3. Kişi gibi görülen Özel Halk otobüslerinin artık toplu ulaşımın ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul etmektir. Yeni sistem bize bunu sağlamıştır.
Bu anlam da hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. ÖHO sektörü olarak şimdiye kadar kentimize ve insanımıza karşı sorumluluklarımızı hiç aksatmadan yerine getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Biz bu kentin çok önemli dinamiklerindeniz. Otobüs işletmeciliğinde performans olarak en önemli paya sahibiz. Bireysel olmamıza rağmen %98 sefer gerçekleştirme performansıyla dünya standartlarında işletme etkinliğimiz var. Elbette eksiklerimiz var ve bundan sonra olacaktır da. Ama artık bu işin arık bireysel mantıkla yürütülemeyeceği gerçeğini de kavradık. Bu iş Kurumsal yürütülmesi gereken kamu işidir. Gerek mevcut şartlarda, gerekse gelecekte bu işin bireysel olarak yapılamayacağını, artık kurumsal işletmeciliğe ve profesyonel yönetime geçmemiz gerektiğini total menfaat açısından da anlamış ve kabul etmiş durumdayız. Bu nedenle de yeni sistemin bir başlangıç olduğunu, ilerleyen zaman içinde Şirketlerin mutlaka operatör olmasını umut ediyoruz. Tabii ki bu bizim istemememizle yapabileceğimiz kolay bir iş değildir. Mutlaka imtiyaz hakkına sahip idarenin işin yapılması esaslarını buna göre düzenlemesi gerekmektedir.
Bu çalışmada emeği geçen başta İBB başkanımız Sayın Ekrem İMAMOĞLU olmak üzere, eski İETT Genel müdürümüz Alper Hamdi KOLUKISA ile yeni Genel Müdürümüz Alper BİLGİLİ’ye, İBB ve İETT Bürokratlarına, Şirketlerimizin Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerine, Teknik çalışmaları gerçekleştiren Şirket Müdürlerine, profesyonel danışmanlık aldığımız uzmanlara, Hukukçularımıza, sektör basınımıza, bizleri sürekli destekleyen, olumlu yönde telkin ve tavsiyede bulunan tüm esnafımıza canı gönülden teşekkür ediyorum.
Yeni sistem sürdürülebilir bir hizmet ve işletmecilere gelir garantili hak ediş sağlaması yönüyle çok önemlidir. Bu sistem Kentin, yolcuların, idarenin ve işletmecilerin ortak ihtiyacıydı. İdare, artık daha optimumum ve verimli bir toplu ulaşım ağı oluşturabilecek, kaynakları daha verimli kullanacak ve maliyetleri düşürebilecektir. İşletmeciler olarak da artık gelecek kaygısı yaşamadan huzurlu bir çalışma gerçekleştireceğiz. Yolcularımız daha nitelikli hizmet alırken, şoförlerimiz daha iyi şartlarda hizmet vereceklerdir.
Yeni bir sistem ve elbette noksanı, fazlası ve yeni düzenlemeler ihtiyacı olabilecektir. Bu bir başlangıçtır. Bundan sonra her yıl yeni bir şeyler üstüne koyarak sistemi geliştirmek suretiyle ülkemize ve Dünyaya örnek hale getirilmesi gerekmektedir. Test sürecinde bir takım sorunlar yaşayacağız. Bunları da kent menfeatları çerçevesinde karşılıklı anlayışla çözmek mümkündür.
Yeni bir yıla daha gireceğiz. 2020 yılı, pandeminin gölgesinde çok sıkıntılı ve problemli geçti. İnşallah 2021 bütün sorunların ve sıkıntıların bittiği artık normale geçtiğimiz bir yıl olur. Bütün esnaf kardeşlerimin, çalışanlarımızın ve Milletimizin yeni yılını kutlarken 2021 yılının barış, kardeşlik, mutluluk, huzur ve en önemlisi sağlık getirmesini yüce ALLAH’tan diliyorum. ÖHO sektörü olarak yerimizde sabit durmadan, gelişmelere ayak uydurmak ve kendimizi geliştirmek suretiyle daha güçlü ve dinamik hale gelmeliyiz. Birlik ve beraberliğimiz güçlenerek sürmelidir. Bu konu da hepimiz çok titiz ve hassas olmalıyız.
Yeni sistem herkese tekrar hayırlı olsun.
Yeni İstanbul Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Beşir, İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mavi Marmara Ulaşım A.Ş. Başkanı Ramazan Gürler İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, Öztaş A.Ş. Başkanı Mehmet Tekin.