İstanbul İETT Otobüsleri: Onur Orhon 8353 otobüsün öyküsünü bir kitapta topladı

KENTİÇİ BELEDİYE

Kentiçi ulaşımın en önde gelen yöneticileri arasında olan ve 2006 yılından 2017 yılına kadar da TÖHOB’un Genel Koordinatörlüğü’nü yürüten Onur Orhon, “İstanbul İETT Otobüsleri” konulu dökümanter kitabı 2022 yılında yayınladı.

Kentiçi ulaşımın en önde gelen yöneticileri arasında olan ve 2006 yılından 2017 yılına kadar da TÖHOB’un Genel Koordinatörlüğü’nü yürüten Onur Orhon, “İstanbul İETT Otobüsleri” konulu dökümanter kitabı 2022 yılında yayınladı. 

İkinci Adam Yayınları tarafından basılan kitabın önsözünü yazanlar arasında dönemin İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, Ulaşım Plancı Erhan Öncü ve TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Akademik Danışman-Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Karayomruk yer alıyor. Alper Bilgili: 150 yıldır İstanbul’a hizmet veren İETT’yle ilgili bu eserin, kurumu gelecek kuşaklara tanıtmak adına önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum.

Erhan Öncü: Onur Orhon her zaman İstanbul ulaşımı konusunda benim için bir referans kaynağı ve canlı ansiklopedi olmuştur. Onun İstanbul ulaşımı ve otobüsleri konusundaki eksiksiz ve geçmişi de kapsayan derin bilgilerini böyle bir kitapta toplayarak herkese açıyor olması çok önemli, kent geçmişini aydınlatan bilgilerin kalıcı olmasını sağlayan bir adım olarak beni çok mutlu etti.

Kemal Karayomruk: Sayın Orhon’un otobüsü temel alan bu yayını ile sektör/kurum tarihçiliğine farklı bir bakış açısı getirmiştir ve profesyonel iş yaşamında yöneticilik yaptığı bu değerli kuruma ve sektöre bir vefa örneği göstermiştir. 

Onur Orhon kitapla ilgili şunları söylüyor: 1939’dan günümüze 83 yıllık geçmişte, İstanbullulara hizmet eden toplam 8353 otobüsün öyküsüdür. Sabahın ilk saatlerinden geceye uzanan seferlerden birinde karşılaştığımız İETT otobüslerinin tarihsel boyutunu ele alan bu denemenin gelecek kuşak araştırmacılarına kaynak oluşturması dileğimizdir. 

Onur ORHON
İstanbul 1954 doğumlu. Evli bir çocuğu var.
1975 yılından itibaren derlemeye başladığı İstanbul, İETT, otobüs, toplu taşıma konusundaki araştırma ve incelemeleri sonucu “İstanbul İETT Otobüsleri” konulu dokümanter kitabı 2022 yılında yayınladı. Daha öncede Özulaş’ın 10. Yılı nedeniyle “Yakın Tarihin Öyküsü” isimli bir belgesel yayının yazarlığını üstlendi.
Kadıköy odaklı 1960-1980 arasındaki dönemin İstanbul’una bir bakış getiren bir kitabın son aşamasına geldi. Aynı zamanda Akın Kurtoğlu ile birlikte özel halk otobüsü tarihine yönelik ayrı bir çalışmaya da devam ediyor. Pandemi süreciyle birlikte profesyonel iş yaşamını noktalayan Onur Orhon, fahri olarak üstlendiği Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği bünyesinde trafik ve yol güvenliğinin kamuoyuna mal edilmesi ve kazaların oluşmadan önlenmesi yolunda çalışmalar yapıyor.
Gazete ve dergilerde çok sayıda makalesi yer alan Onur Orhon’un birçok bilimsel toplantı da sunumu bulunuyor.

Mesleki Yaşam

1979-1985 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (Başkanlık toplutaşım uzmanı-Trafik İşleri Müdürlüğü Toplutaşım Şefi) 
1987-1992 Marmara Belediyeler Birliği (eğitim sorumlusu), Marmara Belde Yapım ltd Şti (Müdür Yardımcısı)
1992-1997/1999-2007 Özulaş Toplutaşım A.Ş. (Genel Müdür)
1998 Öz Tuzla Topkapı Derneği (Danışman)
1999 Ulaşım Art Limitet Şirketi (Proje Yardımcısı)
2006­-2017 Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Derneği (Genel Sekreter), İstanbul özel halk otobüsü şirketleri (Genel Koordinatör)
2021-? Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (Genel Başkan)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.