Kayseri, toplu ulaşımda ödüllü kent

KENTİÇİ BELEDİYE

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Naziksoy, Türkiye’de toplu ulaşımda örnek bir kent olduklarını belirterek, “Toplu ulaşımda 384 araçla, özel girişimcilerle birlikte hizmet üretiyoruz. Günde 360 bin civarında yolcu taşıyoruz. Dulmuş sistemi yok, raylı sistemle otobüs entegre hizmet veriyor ve hizmet kalitemiz bütün illere örnek oluyor” dedi. CNG’li otobüs konusunda ilk olduklarını söyleyen Naziksoy, “Nisan 2015’te, filomuza 30 CNG’li 30 Temsa Avenue daha katılıyor. Yeni yılda 10 araçlık bir ihalemiz daha olacak” dedi.

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Transist Fuarı’nda, ‘Toplu Ulaşımda Verimlilik’ ödülü almaya hak kazandı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Naziksoy ile Temsa standında görüştük. Fuar ve sempozyumu düzenleyenleri tebrik ettiklerini belirten Hayri Naziksoy, “Belediyelerin en zor işi ulaşım. Bu tür organizasyonlar ufkumuzu açıyor, düşüncelerimizi geliştiriyor. Bu organizasyonu çok beğeniyorum, ben teknik bir adamım, çok önemsiyor ve çok da keyif alıyorum. Üreticilerin bu organizasyonu desteklemesi de harikulade” dedi. 

Toplu taşımada özel girişim 

Toplu ulaşımda birçok ödüle sahip olduklarını belirten Naziksoy, “Türkiye’ye örneğiz. Bütün projelerimiz ödüllü. Kayseri’de, ‘havuz sistemi’ ile bütün dünyada anlatılan nihai hedefi yakalamış durumdayız. Kayseri’yi 8 belirli bölgeye ayırdık. Toplu ulaşımın tamamını özelleştirdik. 384 tane halk otobüsü var. Bunların hepsi aynı km yapıyor, aynı yolcuyu taşıyor, aynı seviyede yakıt tüketiyor ve sonuçta hepsi aşağı yukarı aynı parayı kazanıyor. Öncelikli hedefimiz: toplam kalitede müşteri memnuniyeti. Müşteri memnuniyeti, kendi içimizdeki ekonomik barışı sağladıktan sonra sosyal barışa dönüşüyor. Büyükşehirde dolmuşçuluk sistemi yok. Hiçbir semtimizde yok. 35 km’lik raylı sistemimiz var. Ulaşım AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanıyım. Halk otobüslerini Ulaşım AŞ’nin raylı sistemlerine hizmet ve ekonomik olarak entegre ettik. 45 dakikada otobüsten trene herhangi bir ücret ödemeden geçiş yapabiliyorlar. Hem ekonomik, hem sosyal barışı sağladık. 80 ilin tamamı bizim projelerimizi önemsiyor ve gelip inceliyorlar. Bu işin başındaki birisi olarak, bundan onur ve gurur duyuyorum. Yaptığımız anketlerde, halkımızın, belediye hizmetlerinden en çok ulaşımdan memnun olduğunu görüyoruz. Biz günde 8 bin küsur seferde 355 bin yolcu taşıyoruz. Bir günde dünyayı iki buçuk sefer dolaşıyoruz. Bu kadar yoğun ve sistematik bir hizmet içerisinde halkın teveccühü de bizi mutlu ediyor. Yolcu sayımız sürekli artıyor. Hedef zaten hep insanları toplu ulaşıma yönlendirmek” dedi. 

CNG’li otobüste ilk

Hayri Naziksoy, 15 Nisan 2015’te, Temsa’nın 30 CNG’li aracının daha filolarına katılacağını bilgisini vererek, CNG’li otobüs konusunda ilk olduklarını söyledi: “2009’da dolmuşları kaldırdığımızda 194 araç sahibine, o zaman ‘biz çevreciyiz, siz minibüsleri kaldıracaksınız ve doğalgazlı araç alacaksınız’ dedik. Bizim filomuzun yarısı doğalgazlı, yarısı dizel. CNG’li otobüs yatırımı Türkiye’de birçok ilde devlet adına yürütülüyor. Biz özel girişimcilere yaptırıyoruz bu fevkalade bir farktır. Hakikaten örnek bir şehiriz.  Toplu ulaşım filomuza Nisan 15’de Temsa’dan alacağımız 30 araç daha katılacak. 12 metrelik 10 araç için daha ihaleye çıkılacak. Filomuzu yenilemeye yönelik çalışmalarımız sürüyor.” 

Elektrikli otobüs

Naziksoy, elektrikli otobüs konusunda her öneriye açık olduklarını belirtti: “Elektrikli otobüs konusunda her türlü öneriye açığız. Kurumsal anlamda kamunun ve halkın yararı için biz, her türlü fedakarlığa hazırız. Elektrikli otobüs daha işin çok başında bir hadise. Elektrikli otobüsler üretme eğilimi beni çok heyecanlandırıyor. İleriki aşamada bu tür araçlar olabilir. Avam proje anlamında kafamızda taslak olarak var.”

İlçe taşımalarında ihale hazırlığı 

Mevcut iliçi taşımaların tamamının belediye sorumluluğuna geçmesinin sıkıntı yaratıp yaratmadığı sorusunu, Hayri Naziksoy, “5216 sayılı yasa, 27 Temmuz 2004’te çıktığında 5 ilçe ve 19 beldeyi aldık. Türkiye’nin en deneyimli belediyesiyiz, halkın yüzde 90’ını taşıyorduk zaten. Merkezde 355-360 bin yolcu taşıyoruz; ilçe ve beldelerdeki yolcu talebi elimizdeki verilere göre 11 bin. Orada taşımacılık yapan arkadaşları mağdur etmemeye çalışıyoruz. Daha konforlu bir ulaşım yapısına ulaştırmak için çaba gösteriyoruz. Mesafeler uzun olduğu için büyük otobüslerle oraların taşınması çok doğru değil. Küçük, minibüs türü, araçlar ile taşınıp yolcu sayısına göre bunlar revize edilebilir. 110 km uzaklıkta ilçemiz var, 12 metrelik bir arabanın periyodik aralıkları çok uzun olur, ama 15-20 kişilik araçlar olursa yarım saatte bir araç kalkabilir. Böyle planlamamız var ve ihaleye çıkacağız. Biz burada D4 ile yapılan taşımacılara yönelik bir ihale süreci başlattık. İlçe içindeki dolmuş mantığı, köyler arası taşıma ve merkez arasındaki taşımayı değerlendiriyoruz. İlçelerde D4 belgesi ile çalışanların ekmekleri ile oynamadık. Hem kurumumuzun hem de halkımızın menfaatine uygun ihale şartlarını hazırlayacağız” diye cevapladı. 


ÖHO çözüm ortağımız

Otobüs İşletme Müdürü Yusuf Deliktaş, özel halk otobüslerinin çözüm ortakları olduğunu belirterek, “Sorunları beraber çözümlediğimiz bir yapı ile çalışıyoruz ve bu yapının çok rantabl ve adil işlediğini düşünüyoruz. Havuz sisteminden herkes performansına göre pay alıyor.  Eşit km, eşit masraf mantığına göre oturmuş bu yapıda biz denetçiyiz, ama denetleme, kaliteyi daha da yükseltme anlamında, cezalandırma olarak değil. Daha iyiyi götürmek, toplu ulaşımı daha sürdürülebilir hale getirmek için bu denetim yapısı var. Özel araç kullanımı yerine toplu ulaşımı kullanmaya teşvik edecek yapıya gitmek için çalışıyoruz. Tecrübeli bir ekibiz. Kendimizi beğenmiyoruz ama çoğundan da çok iyiyiz. Ücretsiz taşımaya belirli bir saat kademesi getirilse çok daha iyi olur inancındayız” dedi. 



Ücretsiz taşımaya destek istiyoruz

65 yaşın üstünü ücretsiz taşımadan Türkiye genelinde her taşımacının belediyenin şikayet ettiğini belirten Kayseri Özel Halk Otobüsçüleri Esnafı Odası Başkanı Ahmet Erkan, “Devletin yapması gereken bunu sübvanse etmesi. Bunun altından ne esnaf ne belediyeler kalkabilir artık. Biz otobüsler, raylı sistemle bir bütün olarak 8 ayda 5 milyon kişiyi ücretsiz taşımışız. Devlet, o zaman emekliden elektrik, su parasını almıyorum desin, lokantaya gittiği zaman yemek parasını da almasın. Havayolu taşımacıları, denizciler ÖTV’siz yakıt alıyor. Fabrikalar doğalgazı ÖTV’siz alıyor; araca konulunca ÖTV’li oluyor. O hizmet, ama bu da hizmet. Biz günde 400 bin kişi taşıyoruz. Taşımayalım demiyoruz, ama bizim de bunun altından kalkacak bir pozisyonumuz kalmadı. Devlet tarafından sübvanse edilmesini istiyoruz. Bunu her fırsatta bunu dile getiriyoruz, ne zaman karar verilir bilmiyorum. Cumhurbaşkanımız İETT’de ile bir toplantı sonrasında toplu taşımadan ÖTV ve KDV indirimi yapılacağına dair söz verdi. Biz de yapılmasını bekliyoruz” dedi. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.