Toplantıda Başkan Vahap Seçer raylı sistem ve ulaşım master planına yönelik açıklamalarda bulundu. Seçer, daha önce 1 milyon 650 bin nüfusa göre Ulaşım Master Planı’nın yapıldığını ancak Suriyeli misafirlerle beraber şu anda 2 milyon 200 bin nüfusun kentte yaşadığını belirtti. Mersin metrosu açısından da Ulaşım Master Planı’nın günün koşullarına göre revize edilebileceğini belirten Seçer, raylı sistem ihalesinin ilk aşamasının tamamlandığını kaydetti.
Seçer, “18’inde biliyorsunuz ihalemizin ikinci aşaması var. Ön yeterlilik bitmişti, süreç tamamlandı. 29 Ocak’taydı ihale. İdare olarak biz 18’ine, 20 gün erteledik. Bunun nedeni Noel tatili nedeniyle yurtdışında özellikle finans kurumlarıyla işbirliği yapacak buradaki yerli inşaat firmalarının yaşadığı sıkıntıydı. Onlara katkı sunma amacıyla 20 gün öteledik ve 18 Şubat, yani haftaya Mersin Raylı Sistem ihalemiz gerçekleşecek” dedi.
13.4 kilometrelik yeraltı raylı sistem çalışmasının Tulumba Kavşağı’nın 500 metre batısından Tren Garı’na kadar olan kısmını zeminin üstüne rahatsızlık vermeden yürüteceklerini belirten Seçer, Mezitli eski Belediye Binası’na kadar olan yaklaşık 7.5 kilometrelik kısmını da aç-kapa yöntemiyle gerçekleştireceklerini söyledi. Seçer, “Açılacak, yeraltında tüneller yapılıp kapanacak. Bu sebeple belirli bir süre belirli bölgelerde trafik aksayacak. Biz, hedef olarak şunu koyduk; metro inşaatı başlayana kadar Hal Kavşağı’ndan doğu istikametinden batı istikametine Mersin’i doğu-batı aksında kat edecek bir araç, yaklaşık 10 dakikada Hal’den Vatan Caddesi’ne, Mezitli’ye ulaşsın” diye konuştu.
Doğu-batı aksındaki trafik akışını rahatlamak amacıyla Okan Merzeci Bulvarı üzerinde katlı kavşak çalışmaları yürüttüklerini anlatan Seçer, Akbelen Mezarlığı civarındaki kavşakla ilgili de açıklamalarda bulunarak; “Şu anda Karayolları’nın yatırım programında ve 2021 programına konuldu, bütçesi de konuldu. Bu konuda sizin desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.