Trabzon’da 520 dolmuşun dönüşümü sağlandı

KENTİÇİ BELEDİYE

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “dolmuş dönüşümü uzun yıllar konuşuldu. Dolmuşların mevcut durumuyla artık bu şehri taşıyamayacağı şeklinde çok yakınmalar vardı. Çok şükür geldiğimiz noktada arkadaşlarımız bana en son 520 rakamını verdi. Ortahisar’da 689 dolmuşumuzun 520’si dönüştü. Mart ayının sonuna kadar inşallah tamamının dönüşeceğine inanıyoruz” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantılarının son oturumu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında yapıldı. Toplantıda, bir ilk olarak hayata geçirilen Trabzon Ulaşım Master Planı oy birliğiyle kabul edildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantılarının son oturumu yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, final aşamasına gelen Ulaşım Master Planı’nın müzakere edileceği toplantıda, öncelikle Trabzon’da ilk kez hayata geçirilen projelerle ilgili bilgilendirmede bulundu. Başkan Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı: “Büyükşehir Belediyesi olarak şehirde çok uzun zaman konuşulan ama konuşulmaktan öteye adım atılamayan birçok meseleyi gündemimize aldık. Halkımızın talepleri doğrultusunda projelendirdik ve birçoğunu da hayata geçirdik. Devam eden çok işimiz var. Otogar bunlardan bir tanesi. O da yıllarca Trabzon’da konuşuldu ama elhamdülillah bizim dönemimizde, sizlerin de büyük destekleriyle otogar inşaatı şu an sorunsuz şekilde devam ediyor.”

“Sahilden kopuk şehir, sahil düzenlemeleri çok eksik bir şehir gibi yakınmaları çokça duyduk ilk günden itibaren. Yalıncak’ta buna start verdik. Çok güzel bir sahil düzenlemesi oldu. Yaz boyunca plaj olarak da güzel hizmetler verecek. Aynı zamanda şehrin kalbinde Ganita-Faroz arasındaki 2.8 kilometrelik alanda hummalı çalışmamız devam ediyor. Bir taraftan Ganita’ya o eski güzelliğini kazandırıyoruz. Bir taraftan da vatandaşlarımızın sahil boyunca 3 kilometreye yakın bu alanda çok iyi vakit geçirebilecekleri bir düzenlemeyi gerçekleştiriyoruz.”

“Pazarkapı Camisi’nin etrafındaki alan çok uzun yıllardır atıl bir şekilde bekliyordu. Orası Trabzon’un eski çöp döküm alanıydı. Cami etrafındaki bütün çalışmalarımız neredeyse başladı. Oradaki bizim başlattığımız çalışmalar çerçevesinde Avrasya Pazarı belli bir noktaya geldi. Yine onun yanında Bilim Merkezi ve Planetaryum çalışmaları sürüyor. Temel seviyesi tamamlandı. Yine cami inşaatı son sürat devam ediyor. Onun etrafındaki yaklaşık 150 dönümlük alanın tamamıyla ilgili projelendirme çalışmamız bitti. Orada yapacağımız peyzaj, alan düzenlemesi, çeşitli donatılar, dolmuşlar için uygun park alanları, yeme içme mekanları ve diğer sosyal donatılarla birlikte inşallah önümüzdeki ay başından itibaren de Kuyumcu Kent bu bölgede vücut bulacak. Önümüzdeki ay oranın ihalesini de yapacağız. Trabzon’da yepyeni bir destinasyon, insanların sadece Meydan bölgesine gelme zaruretini de büyük oranda ortadan kaldıracak yeni bir önemli merkez orada vücut buluyor. Çalışmalar hızla devam ediyor.”

“Yine Trabzon’da uzun yıllardır sorun olan altyapı meselesini biliyorsunuz. Ciddi bir şekilde ele aldık. Her anlamda Ortahisar ağırlıklı olmak üzere birçok ilçemizde çok büyük altyapı projelerini devam ettiriyoruz.”“Trabzon’da yine çok konuşulan ama kararını almak ve yapımını gerçekleştirmek de bize nasip olacak, Maraş Caddesi’nin yayalaştırılması meselesi var. Bu da Gazipaşa Caddesi ile değerlendirdiğimiz, altyapıyı da bir fırsat olarak görüp başladığımız bir konudur. Bütün her şeyi hazır, ihale aşamasına geldik. Mart ayının ilk haftası Maraş Caddesi’nin ilk 400 metrelik bölümünün yayalaştırılması noktasında adım atmayı hedefliyoruz. İnşallah yüklenicimiz turizm sezonu tam başlamadan orayı tamamlayacaktır. O bölgeyi Uzun Sokak, Maraş Caddesi ve Kunduracılar’la bir bütün olarak açık AVM’ye dönüştüreceğiz. Bu da bizim gerçekleştirdiğimiz ilklerden sadece bir tanesi.”

“Bunların içerisinde Ulaşım Master Planı da şehrimizin ulaşım meselesine 2040 vizyonuyla baktığımız, bilimsel birçok verinin toplandığı, bu verilere göre karar vermemizi, politika üretmemizi sağlayacak çok önemli bir plan ve doküman. Süreç katılımcı bir şekilde gerçekleştirildi. Hem halkın hem de toplumun çok çeşitli kesimlerinin katılımı anlamında başarılı bir süreç yönetildiğini memnuniyetle ifade edeyim. Çok sayıda anketler yapıldı. Vatandaşlarla konuşuldu. Düzenlenen çok sayıda çalıştaylara toplumun tüm kesimleri katkı verdiler. Bunun nihayetinde alanında etkin, uzman hocalarımızın riyasetinde ama aynı zamanda yüklenici TÜMAŞ firmasının da birikimini ortaya koyduğu güzel bir çalışma oldu. Geldiğimiz aşama meclisimizin onayına sunulacak aşamadadır. Meclisin onayına müteakip bu çalışma Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğüne arz edilecek. Oradan da onay aldıktan sonra Ulaşım Master Planı nihai haline gelmiş olacak. Haziran ayından süreci tamamlamış olmayı planlıyoruz. Elbette bu plan statik yani bir kere yapılıp her şeyin buna göre dizayn edileceği bir plan değildir. Dinamik bir plandır. Dolayısıyla zaman zaman şehrin ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gereken ve yeni birtakım yüklemelerle daha olgunlaştırılacak bir plandır. Bundan sonra sadece Büyükşehir değil ilçe belediyelerimiz ve tüm kurum kuruluşların şehirle ilgili adım atarken başvuracağı bir referans adeta şehrin ulaşım alanındaki bir anayasası hüviyetindedir. Şimdiden şehrimize hayırlı olsun.”

“Sözlerimin sonunda bu önemli çalışmayı kısa sayılabilecek bir sürede ama tüm bilimsel teknikleri kullanmak suretiyle ortaya koyan ekibe teşekkür etmek istiyorum. TÜMAŞ Genel Müdürü Emre Tüzemen ve ekibine, Denizli Pamukkale Üniversitesinden danışmanlarımız Prof. Dr. Soner Haldenbilen ve Prof. Dr. Halim Ceylan hocalarımıza, KTÜ’den danışmanlarımız; Dilek Beyazlı, Ahmet Merik Öksüz, Şeref Oruç hocalarımıza ve Gazi Üniversitesinde bu işlerle çok önemli çalışmalar yapan değerli hocamız Hülagü Kaplan’a teşekkür ediyorum. Aynı zamanda komisyonumuz da epey bir emek sarf etti. Ulaşım Komisyonu Başkanımız ve komisyon üyelerimize, bütün toplantılarımıza katılıp fikirlerini orada ortaya koyan, Ulaşım Master Planımız için görüş belirten, bu işi sahiplenen siz değerli Meclis üyelerimize de teşekkür ediyorum. Şehrin bütün dinamikleri, meslek odaları, STK’lar, üniversitelerimiz ve basınımız da bu işe en baştan itibaren ilgi gösterdi. Hepsine gönülden teşekkür ediyorum. Ve son teşekkürümüz, biz ulaşım meselesini iki genç kardeşimize tevdi ettik. Ulaşım Dairesi Başkanımız Fatih Bayraktar ve TULAŞ Genel Müdürümüz Samet Ali Yıldız. Bu arkadaşlarımızın altında da genç, dinamik, kendilerini iyi yetiştiren mühendis arkadaşlarımız var. Onlar da bu süreci çok özveriyle çalıştılar. Çok yenilikçi yöntemler kullanıyorlar. Fatih Bayraktar ve ekibine, Samet Ali Yıldız ve ekibine de teşekkür ediyorum. Ulaşım Master Planımız şehrimize ve ülkemize hayırlar getirsin inşallah.”

Başkan Zorluoğlu açıklamalarının ardından sözü Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Bayraktar’a bıraktı. Bayraktar, Meclis üyelerine Ulaşım Master Planı ile ilgili sunum yaptı. Ardından Ulaşım Komisyonu adına Şaban Bülbül de Ulaşım Master Planı ile ilgili müzakerelerini Meclis üyelerine aktardı. Başkan Zorluoğlu, Ulaşım Master Planı’nı Meclis üyelerinin onayına sundu. Trabzon Ulaşım Master Planı oy birliğiyle kabul edildi.

Başkan Zorluoğlu, daha sonra oturum başkanlığını Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Atilla Ataman’a devretti. Toplantı, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’ndan gelen 17 maddenin görüşülüp kabul edilmesinin ardından sona erdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.