“40 yıldır böyle bir dönem görmedik”

LOJİSTİK

40 yıldır bu sektörün içindeyim. Ama 40 yıldır görmediğimiz, ölçemediğimiz ve nasıl işleyecek diye somut adımlar atamadığımız bir dönemdeyiz. 60 bin arabanın 40 bini ya atıl durumda ya da maliyet altına çalışıyor. 40 yıldır da sanayiciyim, üreticiyim. Hayatımda hiç bu kadar fazla çalışmamıştım; sabahın 6’sından akşamın 9’unu kadar tek tek neyi daha iyi yapabiliriz arayışı içindeyiz.”

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, iftarda konuştu: “40 yıldır böyle bir dönem görmedik”
40 yıldır bu sektörün içindeyim. Ama 40 yıldır görmediğimiz, ölçemediğimiz ve nasıl işleyecek diye somut adımlar atamadığımız bir dönemdeyiz. 60 bin arabanın 40 bini ya atıl durumda ya da maliyet altına çalışıyor. 40 yıldır da sanayiciyim, üreticiyim. Hayatımda hiç bu kadar fazla çalışmamıştım; sabahın 6’sından akşamın 9’unu kadar tek tek neyi daha iyi yapabiliriz arayışı içindeyiz.”

UND’nin geleneksel İstanbul iftar yemeği 22 Haziran Çarşamba günü Yeşilköy’deki WOW İstanbul otelde gerçekleştirildi. İftarla birlikte, “Yılın Sürücüsü” ve onur nişanları da sahiplerini buldu.  İftar yemeğine TOBB Başkan Vekili Halim Mete, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım, IRU İstanbul Daimi Temsilci Vekili Adrian Albu, UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, TOFED Başkanı Birol Özcan, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan, TOFED Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan, Genel Sekreter Mevlüt İlgin, Genel Sekreter Yardımcısı Hayrettin Yağız, Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Uğur VE UND üyesi firma temsilcilerinden oluşan yaklaşık bin kişi katıldı. 



40 bin araç atıl 
Başkan Nuhoğlu, “Son iki yıldır art arda süren seçimler, yaşadığımız bölgesel problemler, özellikle Doğu, Kuzey ve Güneyimizdeki olumsuzluklarla birlikte özellikle Kasım ayından itibaren yaşadığımız krizlere rağmen 30 yıldır aramızda olanlar hatırlarlar ki, sektör her dönemde her zorlukta yan yana gelmeyi bildi. Her dönemde, ‘nasıl daha iyi yapabilirim’in hesabını yaptı. 40 yıldır sektörün içindeyim. İlk kez göremediğimiz, ölçemediğimiz, somut adımlar atamadığımız bir dönemdeyiz. 60 bin aracımızın 40 bini atıl vaziyette, maliyet altına çalışıyor. Bütün Doğu, Kuzey, Rusya, Irak, Suriye dahil Azerbaycan’dan Kazakistan’a kadar tüm bölgelerimizde o bölgelere taşıyan arkadaşlarımız gerçekten zor durumda” dedi. 

En kötü dönemleri atlattık 
“Hükümetimizin reform paketleri ve hepsinden öte ortaya konan yeniden yapılanma, taşımacılıktan lojistiğe dönüş eylem planları bize umut veriyor” diyen Nuhoğlu, “64. Hükümetin açıkladığı projeleri 65. Hükümetin de sahiplenmesi bizi ümitlendiriyor. 2019’a kadar bizi çok iyi tanıyan, bu sektörün gelişimi için hem sahada, hem siyasette, hem bürokraside öncülük yapan bir Bakanımız bugün Başbakan. Aynı çatı altında bürokrat olarak çalışan Ulaştırma Bakanımız var. Gümrük Bakanımız bizim için, sektör için bir şans. Bu yüzden ümitliyiz. 2013’te yine böyle bir iftar yemeğinde ‘sakın şirketlerinizi satmayın’ demiştim. Kim ne derse desin lojistik, tüm sektörler arasında gelişime en açık ve en çok ihtiyaç duyulan sektör.  O yıllarda bir sürü yabancı şirket Türk şirketlerini satın almak için buradaydı. Biz satmadık ve en kötü dönemleri atlattık. Bundan sonra sektör olarak inanıyorum ki, çok daha iyi yerlere geleceğiz. Çünkü altyapımız hazır, çok ciddi birikimlerimiz var, önemli tecrübelerimiz var ve de işimizi seviyoruz. Bu kadar içselleştirilmiş bu yapı, emin olun önümüzdeki iki yıl içinde bu yaşadıklarımız geride kalacak ve aydınlığa kavuşacağız” dedi. 

Kotalar 40 bin seferi engelliyor 
Gümrük Birliği’nin 1 Ocak 2017 tarihinde tekrar masaya yatırılacağını belirten Nuhoğlu, “Kotalar konusunda imzalanmış protokoller var. Bunların kaldırılması lazım. Taşımacılığın önündeki kotalar ticareti engelliyor, 3,5 milyar Euro’luk mal hareketinin önünü kesiyor. 40 bin seferin eksik yapılmasını sağlıyor. AB, ilk defa çok net olarak bu tespiti yaptı. Dünya Ticaret Örgütü’nün Bali’de aldığı kararlar doğrultusunda, bugün transit geçen araçlara kota uygulanması suçtur. Eminim ki, bu sene sonu DTÖ üyesi ülkeler buradan çıkan araca, Almanya’ya, Fransa’ya giderken transit geçişlerde hiçbir kota sormayacak, hiçbir tedbir almayacaktır. Yine Türkiye’de, ilk olarak Avrupa Adalet Divanı’na gittik, dava sonucunda, alınan ücretlerin haksız olduğu ortaya çıktı. AB Adalet Divanının zaten buna benzer konularda ‘malların dolaşımı için o ülkede alınan geçiş paraları haksız rekabettir, malların serbest dolaşımını etkiler, kısıtlar’ şeklinde birçok kararı var. Tahmin ediyorum ki Eylül, Ekim aylarında sonuca varacaktır” dedi.

Çok çalışıyorum
Türkiye’nin her bölgesinden kendisini arayan nakliyecilerin yaşanan sıkıntıları çok net olarak aktardıklarına dikkat çeken Nuhoğlu, “Özellikle Hatay, Mersin, Gaziantep, Trabzon ve Hopa’dan arayanlar ciddi şekilde acı çektiklerini, ciddi şekilde zorluk yaşadıklarını anlatıyor. Yapacak bir tek şey var: Şahsen 40 yıldır sanayiciyim, üreticiyim hayatımda hiçbir zaman bu kadar fazla çalışmadım. İşimi, gücümü bıraktım sabah 6.30’dan akşam 9’a kadar; tek tek ne yapabiliriz, neyi daha iyi yapabiliriz, hangi giderimizi kontrol edebiliriz; bunun peşindeyiz. Var gücümüzle çalışıyoruz, daha iyi ne yapabiliriz, ona odaklanmalıyız. Çözüm istiyorsanız katılmak zorundasınız. Problemler onlarla yüzleşmekle çözülür” diye konuştu.  



UDK ilk kez toplanacak 
Üç ay önce İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'ne atanan Cem Murat Yıldırım, “Kurmayı planladığımız Ulaştırma Danışma Kurulu’nun ilk toplantısını Temmuz ayının ikinci haftasında gerçekleştirmeyi planlıyoruz.  Bu toplantıda alınacak kararları çalışma grubu ile şekillendireceğiz.  Özellikle yabancı plakaların Türkiye içerisinde seferleri ile ilgili sıkıntı vardı. Bu konuda denetimlerimizi sıklaştıracağız. Bizden herhangi bir talebinize açığız bizi yönlendirmenizi ve çalışma şartlarımızın geliştirmenizi bekliyoruz” dedi.  ■



Yılın Profesyonel Sürücüsü Selahattin Türkkan

Geçtiğimiz yıl, araçları güvenli şekilde kullanan, çalışmakta oldukları şirketlere ve meslek kurallarına bağlılık gösteren 28 ülkeden toplam 1214 Profesyonel Sürücü, IRU Yönetim Kurulu’nun yaptığı değerlendirmeden başarıyla geçerek “2015 Yılı IRU Profesyonel Sürücü Onur Nişanı” ödülünü almaya hak kazandı. 
Ülkemizde ise bu ödülü almaya; UND ve IRU işbirliğinde 42 sürücü arasından 5 kriterin tamamında performansıyla öne çıkan, Metin Akdurak Beynelmilel Nakliyat Mümessillik Ve Tic.Ltd.Şti.’den Selahattin Türkkan, hak kazandı. Türkkan’a, 2.500 TL değerindeki “Yılın Profesyonel Sürücüsü” ödülü TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu tarafından takdim edildi. 
Ödül töreninde 8 firmadan toplam 42 sürücüye onur nişanları, UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu tarafından verildi. 

IRU onur nişanı alan sürücüler 

Ekol Lojistik: Ömer Ayar Abdulvahap Köse Arif Hikmet Öden Ali Can Kesen Cengiz Pehit, Recep Özer Bestami Mertoğlu, Murat Babur , Zelkif Günay 
Gökbil Nakliyat: Mumun Öztürk, Mehmet Emin Porsuk, Zihni Sezer 
IBA Lojistik: Hasan Türkoğlu, Mehmet Bıçakcı, Musa Korkmaz 
Mars Logistics: Ali Kılıç, Arif Sarıkaya, Ertan Alper, Fikri Beran, Halil Yılmaz, Hasan Bozlak, Hasan Kocahal, Hasan Özkan, İsmail Yıldız, Kazım Aşkın, Mehmet Ali Afşin, Mehmet Güleç, Mehmet Şahin, Murat Soy, Mustafa Adnan Kalaycı, Tahir Genç, Uğur Erakar, Yılmaz Sarıhan, Zekeriya Aydınlı 
Trans 14: Necmi Aydemir, Sefer Kalaycıoğlu 
Ulu Ulusarası Nakliyat: İsmail Özmen 
VIP Uluslarararası Taşımacılık: Ahmet Çevre, Alparslan Cüray (VIP Uluslararası Taşımacılık)








Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.