2018 büyüme hedefi yüzde 20
Hedeflerinde sürekli gelişim ve büyümenin her zaman olduğunun altını çizen Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas “2018 yılında dolar bazında yüzde 20 büyüme hedefimiz doğrultusunda yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2017 yılında toplam 23,5 milyon TL’lik çekici ve dorse yatırımı yapmıştık. Bu yıla baktığımızda henüz yılın başında olmamıza rağmen25 milyon TL civarında yatırım yapıyoruz. Yeni çekici ve dorse planlarımız dahilinde hizmetlerimizin gerektirdiği ölçüde filo yatırımlarımız daha devam edecek. Büyüme göstergeleri de pozitif olduğu için yeni yatırımlarımız olacak.Tüm bu stratejiler doğrultusunda filomuza katılacak olan bu yeni 60 çekici gücümüze güç katacak” dedi.
Kar marjı azaldı, operasyonel verimliliği artırdık
Yeni Ford Trucks araçların Arkas Lojistik’e hayırlı olmasını dilediğini belirten Diane Arcas, kar marjının giderek azaldığı bir dönemde operasyonel verimlilikle maliyetleri kontrol ettiklerini söyledi: Bu araçların büyük çoğunluğunu yüzde 95 oranında Türkiye’de kullanıyoruz. Yakıt zamlarını araç değiştirince dengeleyebiliyoruz. Kar marjları azaldı. Biz bunu operasyonel verimliliği arttırarak, yani araçları dolu gönderip, dolu getirerek ve aynı zamanda çeşitli proje taşımalarıyla da destekleyerek, organizasyonu verimli şekilde yöneterek, maliyetlerimizi kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bilgi teknolojilerini kendi şirketimizle yönetmemiz bizim için avantaj. Çünkü bütün yapıları entegre edebiliyoruz ve sürekli geliştirebiliyoruz. Şimdi lokomotif yatırımı olursa onun yazılımını entegre edeceğiz. Kurdaki artış bazı noktalarda avantaj sağlıyor bazı noktalarda dezavantaj sağlıyor ama bizi esas etkileyen müşterilerin etkilenmesi hızlı olan her türlü değişiklikte piyasa etkileniyor. Düşme de artma da olabilir. Bu sene kredi faizlerinin artması da müşterilerimizi etkileyecek öyle olunca iş hacminde düşüş oluyor onlar da maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar bu da bizi tahsilatlarımız açısından etkiliyor.”
Dönüşüm süresi 52 aya çıktı
Törende konuşan Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmen, araçların dönüşüm süresinin giderek arttığına dikkat çekerek, “ Bu yatırıma karar verdiğimizde bu arabaların dönüşümü 48 ile 50 aydı. Son gelen zamlarla bu dönüşüm oranlarımız 50 ile 52 aya çıktı. Bu yatırım ile hedefimiz maliyetlerimizde yüzde 15’lik iyileşme sağlamak. Bu sadece yakıtla değil. Yeni araba olduğu için bakım onarım maliyetlerinde de avantaj sağlıyorsunuz.
5 yılı geçen arabanın bir ayda atacağı sefer 20 ise bu arabalara 30 ile 32 sefer attırabiliyorsunuz” dedi.
10’a yakın dorse siparişi
Dorse yatırım kararını da aldıklarını belirten Onur Göçmen, “500 aracımızın yarısı ADR uyumlu çekicilerle donatılmış durumda. Artı 100’e yakın SRC 5 belgesine sahip. Zaten SRC 5 olmadan bu taşıma sistemine giremiyorsunuz. Geçen hafta bir yatırım kararı daha aldık. ADR’li dorselerin olması gerekiyor. Artı olarak havuzlu dorse dediğimiz tehlikeli madde taşımacılığında önemli bir koşul olan yaklaşık 10’a yakın dorse siparişimiz oldu. Kendi öz malımız olacak.
Birde 20 tane İSO-Tank kiraladık. Bu şekilde yavaş yavaş sistem içerisine dahil olmaya çalışıyoruz. Çünkü bu kimyasal taşımacılık çok niş bir alan. Bununla ilgili önce dökümantasyon çalışmalarını tamamladık. Daha sonra kadrolaşmaya gittik şimdi yatırım ile destekliyoruz. Yurtiçi dağıtımında konteyner gibi hızlı olmuyor bu süreçler. Devamında da depolama tarafına da geçeceğiz. Isıtma sistemlerimiz de var. 3 tane Hadımköy, Gebze ve Mersin’de var” dedi.
45 aracı da satacağız
Araçların çok kısa mesafeler yaptığını da belirten Göçmen, “amaçlarımızdan biri de yakıt tasarrufu sağlamak. Sistemde rakipler anlamında 480 motor gücünde en yüksek tork gücünde motor avantajı var. Biz kısa mesafe işler yapıyoruz. Araçlarımız 5- 6 bin km yol yapıyor. Limandan müşteri müşteriden liman yapıyoruz. Hedefimiz filoyu büyütmek ama eski arabaları da elden çıkartmak. 60 alım yaptık karşılığında 40 veya 45 tanesini satacağız. Eski arabalarımız da var onları da değiştiriyoruz”
Bakü-Tiflis-Kars hattında haftada bir sefer yapacağız
Bakü-Tiflis-Kars hattının stratejik bir hat olduğuna değinen Onur Göçmen, “Bu hattı destekliyoruz Türkiye’de ilk tren seferini biz yaptık. Yaklaşık 10 tren seferi oldu. İlk başta ayda 1 yapılan tren şu anda 15 günde bir standarta dönüştü ve yakın zamanda da haftada bir tren seferine başlayacağız. Burada ülkelerin stratejik bazı yaklaşımları oluyor. Zorunluluk olarak tavır alabiliyor. Bu hat Gürcistan devleti için alternatif bir hat. Çünkü Poti limanının yükünü azaltabiliyor. Doğal olarak Gürcistan devleti yavaş işlem yapıyor ama çözebiliyoruz. Özellikle Azerbaycan devreye giriyor. Hatta Azerbaycan, Gürcistan için bu ülkede yatırım yapıyor. Öyle bir ilişkileri var. Hat oturuyor sorun yok şu anda. Müşterilerin bu hatta ilgisini çekmek gerekiyor. Biz bu hat için satış pazarlama ekibi kurduk. Gerçekten hem maliyet avantajı hem de süre anlamında çok ciddi avantaj yaratıyor. Bunun pazarlamasını da yapmaya başladık. Başka hayallerimiz de var. Çin’den buraya getirmek. Belki de Mersin’den Avrupa’ya bağlamak gibi güzel bir hat desteklemek lazım. Arkas Lojistik şuanda tek başına yapıyor. Bunu ilerleyen dönemde hep böyle oluyor. Biz gerekli altyapıyı kurduktan sonra rakipler çıkmaya başlıyor ama ilk yapan her zaman avantajlıdır o yüzden kullanıyoruz. Bizde o hatta alıştık. Biz sadece araçlara özgü yatırım olarak bakmıyoruz sektöre ve hizmete yönelik yatırım olarak bakıyoruz. Biz 1 Ocak itibariyle Yeni Nesil Lojistik (YNU) adını verdiğimiz bir yapıya geçtik. Bu yapıda tüm kamyonlarımız sürücü ve plaka bazlı takip ediliyor. Müşteri istediği zaman araçları takip edebiliyor. Konteynırın nerede olduğunu anlayabiliyor. Yapay zekanın aslında altında şu var hızlı olmak. Dünya’nın gittiği yer hızlı olmak bunu başarmalısınız. Bizde bilgi iletişim teknolojilerinde hızlı olmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
11 araç ile başladık, 60 araca ulaştık
Teslimat töreninde açıklamalarda Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan ise yurt içinde ve yurtdışında birçok önemli noktada lojistik, taşımacılık ve depolama hizmeti veren Arkas Lojistik’in sektör için önemli bir değer olduğunu vurguladı: “Arkas ile ilk olarak 11 adet araç satışı ile başlamıştık. 2017 yılında da 20 adetlik teslimatımız olmuştu. Bugün ise 60 adetlik çekici işbirliğini yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Çekicilerimiz özellikle sektörün ihtiyaç duyduğu sektörün maliyetlerini düşüren özelliklere sahip. 1848’le birlikte yeni bir motor dizayn ettik tamamen yerli mühendislerin geliştirdiği yerli bir motor. Bu sayede yakıt tüketimimizi yüzde 8 oranında düşürdük. Bakım aralıklarımızı 120 bin km’ye çıkarttık. Bu da lojistik sektörü için çok önemli haberler çünkü maliyet odağının ne kadar önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bizim sektöre yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Arkas Lojistik’e Ford Trucks’ı seçtikleri için başta Sayın Diane Arcas’a ve tüm Arkas ekibine teşekkür ediyoruz. Bu tür işbirlikleri satmakla değil esasında bundan sonrasında başlıyor. Satış sonrası hizmetlerde bu işin önemini bütün arkadaşlarım çok iyi bildikleri için her zaman Arkas Lojistik’in yanındayız yanında olmaya devam edeceğiz. Çok hızlı şekilde çözüme ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.
Hedefimiz 40 ülkede olmak
Satış sonrası için; gerekli olduğu her şartta ve koşulda müşterilere yardımcı olmak için hazır durumda olduklarını belirten Serhan Turfan, “ Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada Ford Trucks’ı büyütüyoruz. Rusya’da, Slovakya’da, Çek Cumhuriyeti’ndeydik. Buralarda distribütörlerimiz dağıtıma başladı. Yapılanmamız neredeyse tamamlanıyor. Yurtiçinden yurtdışına nakliye yapan sektörümüz içinde önemli bir adım atmış olduk. Çünkü Avrupa’da servis ihtiyacımız vardı. Böylece geniş bir servis ağına kavuşmuş olduk. Onun dışında Afrika’da Orta Doğu’da ve Rusya’da yapılanmamız devam ediyor. Bu sene sonunda yaklaşık 40 ülkeye çıkmış olacağız. Bu da ülkemiz için önemli gurur kaynaklarından bir tanesi. Global bir marka yapma yönünde devam ediyoruz” dedi.
2017’de yüzde 50 büyüdük, bu yılki hedef yüzde 60
Geçen yıl yüzde 50 büyüdüklerine ve bu yılki hedeflerinin yurtdışı ile birlikte yüzde 60 olduğuna dikkat çeken Turfan, “Üretimimizin 3’te 1’ini yurtdışına ihraç etmeyi planladık şuanda da yüzde 25’lere gelmiş bulunmaktayız. Özellikle Doğu Avrupa bize büyümede çok rol oynadı büyük filolara girmeye başladık” dedi.
İlk üç ay 20 bin temposunda gidiyor
Serhan Turfan yılın ilk üç ayına yönelik değerlendirmelerde de bulundu: Geçen yılın ilk 3 ayı oldukça zayıftı. Toplam yılın temposundan bakarsak geçen yıl 15 bin temposunda giden ilk 3 ay vardı yılsonu da 18 bin 500 bitmişti. Toplam ağır ticari araç sektörü yıl 15 bin ile başlayıp 22 bin temposuna çıkmıştı ve 18 binde kapanmıştı. Bu senenin ilk 2 ayı ise 20 bin temposunda başladı ama ilk iki ay sonuçlarına göre büyüme olduğunu söyleyebiliriz. Ama geçen yılın ilk 3 ayı çok zayıftı. Euro 5’ten Euro 6’ya geçiş dönemiydi. Onun da etkisi var ama şu anki tempoda 20 bin seviyelerinde gittiğini söyleyebiliriz. Sektörü en çok etkileyen konulardan bir tanesi belirsizlik. Kurdaki yükselmeden çok oynaklık müşterilerden beklemeye yol açıyor. Dolayısıyla tamamen stabil olması pazara olumlu olur. Ortada ciddi bir ihracat var. Gelirlerimizin bir kısmı da ihracattan geliyor. Kur artışlarının şirketimizde dengede olduğunu söyleyebilirim.
Yerli şanzımanı 2019’da üreteceğiz
2019 sonu itibariyle ilk yerli şanzımanı üreteceklerinin de bilgisini veren Serhan Turfan, “Türkiye’de ağır ticari araçlara yapılan ilk yerli şanzımanı başarmış olacağız. Yerli motordan sonra yerli aks şimdi de yerli şanzımanı da yaparak, bu ürünle de parça yerlilik oranımızı da yüzde 90’a kadar ulaştırmış olacağız” dedi.
Sıkıntıları ve ihtiyaçları iyi biliyoruz
Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören de yaptığı açıklamada, büyük müşterilerle çok yakın çalıştıklarını belirterek, “Sektörün sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını biliyoruz. Birlikte yaşayarak görüyoruz. Ortak gibi çalışıyoruz. Bunun sonucunda da bizde bu maliyetlere nasıl destek olabiliriz diye bakıyoruz. Yeni geliştirdiğimiz araçların hepsinde öncelik düşük yakıt tüketimi sağlamak ve bunu da başarıyoruz. Bunun dışında satış sonrası hizmetlerde de yedek parça fiyatlarıyla ilgili ve aracın toplam sahip olma maliyetleriyle ilgili ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Burada da amacımız aracın sahip olma süresi boyunca bu maliyetleri en aza indirmek. Bunun için satış sonrasında ciddi kampanyalar yayınlıyoruz. bizde sektöre bu şekilde destek vermeye çalışıyoruz” dedi.