Türkiye-Avusturya KUKK toplantısı 20-21 Mayıs 2014 tarihinde Viyana’da gerçekleştirildi. Son bir yıldır yapılan çalışmalar, gerçekleştirilen eylemler ve Bakanlığın kararlı mücadelesi ilk sonuçlarını vermeye başladı.
Tren kullanımları ile ilgili yaşanan sorunun çözümüne yönelik en önemli gelişmelerden biri de taşımacılar ve tren şirketinden oluşan bir çalışma grubunun oluşturulması kararının KUKK protokolünde yer alması oldu. Kurulacak çalışma grubu ilk toplantısını Maribor terminalinde gerçekleştirecek olup resmi kurum temsilcileri de toplantıda gözlemci olarak yer alacak. Tren hareket merkezlerinde gerçekleştirilecek toplantıların sonunda ilgili resmi kurumlara toplantı raporu iletilecek ve çözümlerin belirlenmesi için Ulaştırma Bakanlıkları bir araya gelecek.
Türk Heyeti rapor sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek toplantı için 1 Ocak 2015’i tarihini önerdi.
Türk ihracatının kesintisiz devamı için sürdürülen çalışmalara büyük etkisi olan ve söz konusu KUKK toplantısına Türk Heyeti adına başkanlık eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Daire Başkanı Nurhan Tüfekçioğlu ve ekibi ile büyük katkı sağlayan Viyana Türk Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş’ün katıldığı Türkiye-Avusturya KUKK toplantısında UND adına Genel Sekreter Ali Çiçekli, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Denetleme Kurulu Üyesi Hakan Yılmaz ve İcra Kurulu Üyesi Alpdoğan Kahraman da yer aldı.
Geçişlerde serbestlik
Avusturya tarafından Türk taşımacılara dayatılan Ro-La zorunluluğu artık kabul edilemez boyutlara geldi. Bu dayatma; Avusturya’nın DTÖ ve Gümrük Birliği kurallarını ihlalidir, eş etkili vergi ve bir miktar kısıtlamasıdır. Gerekçesi olan çevrenin korunması gerekçesi artık kabul edilebilir değildir. Ro-La karayolundan pahalıdır, bu durum taşımacılarımızın dolayısıyla ihracat mallarımızın maliyetini artırmaktadır.
UND; karayolu taşımacılığına uygulanan kotaların ve Ro-La benzeri mod kısıtlamalarının “eş etkili vergi” ve “miktar kısıtlaması ile eş etkili önlem” olduğu gerçeğinden yola çıkarak Türk araçlarının geçişinin engellerle kısıtlanmasının, Türkiye’de üretilen sanayi ürünlerinin AB ülkelerine ihracatını daha pahalı hale getirmesi, bir eş etkili vergi sorunu yarattığını belirtti. Taşımacılık maliyetlerinin artmasının sadece taşımacının cebinden çıkmadığı, faturanın malı üretene kesilmesiyle haksız rekabet durumu yaratıldığına dikkat çekildi.
Yeni belgeler
İlk kez bir KUKK toplantısında, Maribor terminalinde bekleyen sürücüler, UND aracılığıyla internet üzerinden interaktif olarak bağlandı ve KUKK Toplantısı esnasında sorunlarını Avusturya makamlarına iletme imkânı buldu.
Bu güne kadar pazarlık dahi edilemeyen kotalarda artış sağlandı.
Tren kullanımına verilen ödül belge oranı yükseltildi.
Belirlenen yeni geçiş belgeleri, kotaları ve türleri:
• 18.000 Adet Tektip Euro 3 ve üzeri (İkili/transit ve üçüncü ülke dâhil)
• 3.000 Adet Tektip Euro 4 ve üzeri (İkili/transit ve üçüncü ülke dâhil)
• 900 Adet Trieste Limanından giden ve gelen yükler için Euro 3 ve üzeri belge
2 tek yön tren kullanımı karşılığında verilen 1 ödül belgesi oranı, 1,5 sefere 1 ödül belgesi olarak yükseltildi. Bu durumda 3 tek yön sefer tren kullanımı yapanlar 2 adet ödül belgesi hak edecek olup, 2013 yılı ile kıyaslandığında, 63 bin tek yön tren kullanımından kazanılan 31 bin 500 belge, bu yeni sistemle 42 bine yükselecek.