Birlikte Güçlüyüz Platformu UND’nin 40. Genel Kurulu’nda başkanlık ve başkan vekilliği için yarışacak isimleri açıkladı. 5 Nisan 2021 Pazartesi günü düzenlenen toplantıda ilk konuşmayı ALC Lojistik sahibi Ali Çiçekli yaptı.
UND üyeleri ile istişare içinde olduk
11 Mart 2020 tarihinde Birlikte Güçlüyüz Grubu olarak UND’nin 40. Genel Kurulu’nda yönetime aday olduklarını açıkladıklarını belirten Ali Çiçekli, “Pandemi nedeniyle genel kurulun yapılması ertelendi. Ancak Birlikte Güçlüyüz Platformu olarak ülkemizin her yerinde UND üyelerine yönelik çalışmalar yürüttük, istişare içinde olduk, günlük sorunlara el attık. Genel kurula hazırlandık ve başkan adayı olarak da Sayın Fevzi Çakmak’ın olmasına karar verdik” dedi.
Sektör için projeler geliştiren bir UND için adayım
Daha sonra UND Başkanlığı’na aday olan Fevzi Çakmak açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi: Yönetim Kurulu Başkan adaylığım konusunda meslektaşlarım tarafından bir teveccüh gösterildi. Şeffaflıkla, ortak akılla ve çözüm odaklı yönetilen, tüm sektörü kucaklayan, sektörün birleştirici gücü olan, kamu ve STK’lar ile kuvvetli ve saygın iletişimi olan, sektör için projeler geliştiren bir UND için adayım. Bu anlayışla dernek tarihinde belki ilk kez Başkan Adayı ile birlikte Başkan Vekili adayını da açıklıyoruz. Kurumsal yapıyı güçlendirip ortak akıl çalışmasına örnek olacak bu anlayış çerçevesinde, Başkan vekili adayımız sevgili dostum ve meslektaşım Ali Çiçekli’dir.
En fazla iki dönem başkanlık yapılması
En büyük projelerinin sektörde birliktelik, sektörü sahiplenmek ve derneğe aidiyet duygusunu güçlendirmek olarak açıklayan Fevzi Çakmak, “Bizimle birlikte genel kurul sürecinde çalışmalar yürüten meslektaşlarımız her gün hızla artıyor. Organize ve örgütlü olmadığımız hiçbir bölgemiz yok. Bu güçlü birlikteliğe katılamamış tüm nakliyeci meslektaşlarımdan bu onurlu ve saygın yürüyüşe katılarak destek ve güç vermelerini rica ediyorum. Yönetime geldiğimizde çözeceğimiz konuların başında UND’nin kurumsal kimliğine saygınlık kazandırmak üzere yönetim kurulu başkanlık süresini 2001’de başlayan değişim sürecinin ilk yıllarında olduğu gibi iki dönem ile sınırlamaktır. Tüzüğe eklenecek bir madde ile bir başkan azami iki dönem başkanlık yapacaktır. 2013 yılında yapılan tüzük değişikliği ile başkanlık sınırlaması kaldırıldı ve kurumsal yapı zarar görmeye başladı ve dernek giderek demokratik yönetim modelinden uzaklaştı. Bu durum dernek üyelerinin aidiyetlerini ve derneğin kamu ve STK’lar ile olan ilişkilerini de zaman içinde zayıflattı. Bu sebeple UND’de bir değişim şarttır ve bu değişimin sektörümüze yeni bir heyecan getireceğine inanıyoruz. Yeni yönetim; UND’nin kamu ve STK’lar ile üyeleri ile ilişkilerine yeniden ivme kazandıracaktır. Hepimiz sektörün yaşadığı sorunları biliyoruz ve söz veriyoruz: yönetime geldiğimizde hep birlikte maliyetlerimizi azaltacak çözümler bulacağız. Yetki belgelerinde, sınır kapılarında, iç gümrüklerde, UBAK belgeleri, geçiş belgeleri, vizeler, dışarıda kesilen yüksek cezalar ile Ro-Ro/ Ro-La hatlarında yaşadığımız sorunları en aza indirmek için yoğun bir çalışma içinde olacağız. Alternatif hatlar için çalışacağız, yabancı araçların bizden aldığı Pazar payını geri almak için yeni çözüm süreçlerini ortaya koyacağız. Sürücülerimiz ile bozulan iş barışını yeniden sağlayacağız. Sektörümüz için kalifiyeli sürücü sayısını ve insan kaynağını artıracak projeler geliştireceğiz. önemlisi, doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle her üye meslektaşımıza dokunan ve UND’de kendini değerli hissettiren eşitlikçi, şeffaf, hesap verebilir ve katılımcı bir anlayış ile yöneteceğiz. Çünkü biz taşıyoruz, biz yöneteceğiz” dedi.