5 Mart 2013, İstanbul; Borusan Lojistik’in Türkiye'de alanında ilk ve tek olma özelliği taşıyan yeni şirketi ETA (Elektronik Taşımacılık Ağı Taşımacılık ve Tic. A.Ş.) 5 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen inovasyon projesi sonucunda kuruldu. ETA, bir yandan kamyoncu esnafını Türkiye’nin en büyük, en etkin ve son teknolojileri kullanan filosu haline getiriyor, diğer yandan küçük ve orta büyüklükteki işletmelere güvenilir, izlenebilir ve uygun fiyatlı nakliye hizmeti sunuyor.
Lojistik sektöründe yeni bir dönem
Türkiye lojistik sektöründe ETA ile bir devrim yaratıldığını belirten Borusan Holding CEO'su Agah Uğur sistemin ortaya çıkışını ve lojistik sektörü açısından önemini şöyle anlattı:
"ETA Borusan’ın ‘bir adım önde olmak’ vizyonuna paralel olarak yürüttüğü inovasyon çalışmalarının bir sonucu. Balnak satın almamızla Türkiye lojistik sektörünün lideri haline gelen Borusan Lojistik, ETA ile bu liderliğinin sadece rakamlara dayanmadığını, sektöre yeni bir soluk ve vizyon getireceğini de kanıtlamış oluyor.
Lojistik sektörü binlerce şirketin iş yaptığı hayli dağınık ve kurumsallaşmanın en zor sağlanabildiği iş alanlarından birisi.
Bu sistem Türkiye’de nakliye yapan bireysel girişimcilerin filosunu bir anda verimli, merkezi olarak kontrol edilebilen, izlenebilen kurumsal bir hizmet sunucusu haline dönüştürüyor. ETA ile yurtiçi kara taşımacılığı alanında bir değişim yaratacağımızı düşünüyoruz. Borusan’ın; sadece lojistik sektöründe değil, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde inovasyon stratejisi doğrultusunda yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ederek Türkiye ekonomisine çok önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum."
İnovasyona dayanan yeşil iş modeli
Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ise ETA şirketinin teknolojik sisteminin kullanım kolaylığı ve verimlilik gibi avantajlar sunmasının yanı sıra uygun fiyatlı ve güvenilir olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Lojistik sektöründe bugün Türkiye’de trafiğe kayıtlı yaklaşık 800.000 araç bulunuyor. Araç sahiplikleri genelde bireysel. Sektörde bir sermaye birikiminden söz etmek mümkün değil, teknoloji kullanımı ise son derece kısıtlı. Bu piyasa şartlarının bilinci ile KOBİ'lerimize ve kamyoncu esnafına değer katan, onların ihtiyaçlarını karşılayan yeni şirketimiz ETA'yı kendi deneyimlerimizi temel alarak oluşturduk. Kurduğumuz model, kamyoncu esnafı ile yük sahibini biraraya getiren basit bir buluşma platformu değil, binlerce aracın verimli yönetilerek tüm partilere değer yaratıldığı teknolojik filo yönetim sistemidir.
ETA iş modelinin alt yapısını hazırlarken, her biri kendi sektörünün önde gelen oyuncuları olan Garanti Bankası, Turkcell ve Shell ile güçlü iş ortaklıkları kurduk.
Yeni şirketimiz ETA ile Türkiye ekonomisi için de önemli bir adım attığımıza inanıyoruz. Mevcut durumda taşımacılıkta her 4 hareketten birisini katma değer yaratmayan verimsiz hareketler oluşturuyor. 10 numara yağ, sahte ve kaçak akaryakıtta yıllık vergi kaybının 1,5 milyar TL dolayında olduğu belirtiliyor. Olması gerekenden yüksek tonajlı taşımalar nedeniyle karayollarında oluşan hasar da yaklaşık 3,5 milyar TL.
Sektöre getireceği standartlar sayesinde tüm bu olumsuzlukların tersine çevrilebilmesine imkân sağlayacak ETA ile sisteme üye araçlarda yüksüz taşıtların taşıt-km içindeki payı iyileşiyor. Aynı araç adediyle daha fazla taşıma yapılarak; % 20 verimlilik artışı sağlanıyor, yaklaşık 10.000 adet daha az ağır vasıta araç kullanılıyor. Bu verimlilik kazanımı, bir başka anlatımla 15 milyon adet ağaca bedel.
Bu açıdan bakıldığında kahverengi sektörümüz için yemyeşil bir adım atıyoruz.
Diğer yandan 10 numara yağ, sahte ve kaçak akaryakıtla mücadele açısından kamu yönetimimize önemli bir destek oluşturacak. Olması gerekenden yüksek tonajlı taşımalar nedeniyle karayollarında oluşan hasarı azaltacak.
Bunlar da ülke ekonomimiz için çok önemli tasarruflar ve kazanımlar olacak.
ETA, Borusan Lojistik'i sektörel liderlik konumunda bir ileri boyuta taşımasının yanı sıra bağımsız nakliyecilere, KOBİ'lerimize ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak."
ETA ilk aşamada 35 ili elektronik taşımacılık ağıyla birbirine bağlıyor
ETA Yöneticisi İlker Bekbay da faaliyetlerinin ilk aşamada Türkiye sanayisinin belli başlı 35 ilini kapsayacağını belirterek şunları söyledi:
"ETA ile Türkiye taşımacılık sektöründe ilk olarak, mobil teknolojilerle doğru zamanda, doğru yerde kamyoncu esnafına ulaşarak önemli bir maliyet avantajı yaratıyoruz. Kurduğumuz sistem ile her bir kamyoncuya ayda 50 teklif götürmeyi taahhüt ediyoruz. Fiyat, sistemimizde otomatik olarak anlık hesaplanıyor ve teklif müşterilerimize garantili sunuluyor.
Sistem yükleme yerine, yükleme zamanında, en yakın olan veya en yakın olacak üyeleri kendisi belirliyor ve yalnız bu üyelere teklif yapılıyor.
Fiyatı anlık sunmak ve taahüt etmek büyük bir veritabanı ve bunu yorumlayacak algoritma gerektiriyor. Kendimizin yarattığı “goliath” bunu bizim adımıza çok kısa sürede yapıyor.
7 x 24 izlenebilir sistemi ile ETA, sigortalı ve güvenli taşımacılık hizmeti sunuyor. ETA'ya üye olan bağımsız kamyoncu esnafı da iş fırsatlarına yine mobil kanallar üzerinden doğru zamanda ve doğru yerde hızla ulaşıp iş sürekliliğine kavuşacaklar.
Ayrıca toplu satın alma gücünden faydalanarak maliyetlerini iyileştirecek, araçlarına daha iyi bakmak ve yenilemek imkânına sahip olacaklar."
----------------------------------------------
ETA'nın inovatif iş modeli
----------------------------------------------
ETA, KOBİ'lere yüklerini taşıyacak güvenilir, sigortalı, maliyet avantajı yaratan, 7x24 izlenebilen nakliye hizmet sağlıyor.
Kamyoncu esnafına ise ödemelerini zamanında, güvenli bir şekilde ve istedikleri noktalarda almasını ve daha yoldayken bir sonraki işlerini planlama kolaylığını getiriyor.
Model, kamyoncu ile yük sahibini biraraya getiren basit bir buluşma platformu değil, binlerce aracın verimli yönetilerek tüm partilere değer yaratıldığı teknolojik filo yönetim sistemidir.
Yük sahibi KOBİ’ler;
• ETA’ya www.etasimacilik.com web sitesi üzerinden bir form doldurarak üye oluyor
• Araç tipi, yük özellikleri ve yükleme saati gibi verileri girerek ihtiyaçları doğrultusunda taleplerini oluşturuyor;
• Sistem tarafından otomatik olarak anlık hesaplanan ve garantili sunulan fiyat teklifini alıyor.
• Bu sayede ETA portalı üzerinden piyasa navlunlarını anlık olarak sorgulayabiliyor.
• Kendisine sunulan bu teklifler içinden istediğini tercih ederek kolayca satınalabiliyor. Kredi kartı ile ödeme veya taksitlendirme avantajlarını kullanabiliyor. Tercih ederlerse ETA’nın sunduğu avantajlı mal sigortasından faydalanma şansına da sahip oluyorlar.
• Satın aldıkları talepler için, ETA’nın geliştirdiği yazılım ile en yakınında olan veya olacak araçlara ulaşarak, üretilen en optimum nakliye çözümünü kullanıyorlar.
• ETA’dan satın aldıkları nakliye hizmetini 7/24 izleyebiliyor, faturalarını sorgulayabiliyor, yükleme ve boşaltma yapıldığında anlık olarak bilgileniyor.
• Böylece hızlı, sigorta güvenceli ve uygun maliyette bir araç tedarik süreci sağlanıyor.
Anlık olarak nakliye için fiyat vermek ve taahhüt etmek büyük bir database ve bunu yorumlayacak algoritma gerektiriyor. ETA için yarattığımız “Goliath” bunu bizim adımıza çok kısa sürede yapıyor.
Nakit ile çalışmanın çok yaygın olduğu sektör için Shell ve Garanti Bankası ile birlikte geliştirdiğimiz çözümle, kamyoncu esnafı banka müşterisi olmasına gerek kalmadan ve ödeme alabilmek için yüzlerce km. fazla yol yapmadan uzaktan ödeme alabiliyorlar.
Ayrıca puan kazanma ve anlaşmalı markalar ile avantajlı alışveriş imkânı gibi ilave özelliklerle donatılan kartlarla kamyoncu esnafına ek faydalar sağlanıyor. Böylece yasal olmayan yakıt türevlerinin kullanımının azaltılarak, hem devletin vergi kaybı önleniyor, hem de çevreye verilen zararı azaltıyor.
ETA yük aramak için boşa harcanan zamanı, katma değersiz ara katmanları ortadan kaldırıp büyüklük ekonomisinden ve ileri teknoloji kabiliyetlerinden yararlanarak, sürekli hareket ve verimlilik yaratıyor. Yarattığı verimlilikten oluşan maddi kazancı, KOBİ’lere ve kamyoncu esnafına fiyat avantajı olarak sunuyor.
Mobil teknolojiyle hızlı iletişim, etkin takip
Nakliyecilerin evrak ve araç kontrolü yapılarak sisteme üye yapılmasının ardından, iş fırsatlarından haberdar olabilecekleri mobil cihazları kendilerine teslim ediliyor. Turkcell ile yapılan işbirliği sonucu GSM destekli haberleşme ve takip sistemiyle, araçların konumlarına en yakın noktadaki yükler kendileriyle paylaşılıyor ve yük ataması gerçekleştiriliyor. ETA, her bir kamyoncu esnafına ayda 50 teklif götürmeyi taahhüt ediyor.
ETA’nın faaliyetlerinin kapsadığı iller:
Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Mersin(İçel), İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Siirt, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Van, Adana, Zonguldak ve Düzce.