BIÇAK KEMİĞE DAYANDI VE HATTA KEMİĞİ DE KESİYOR…
Taşıma izin belgelerinin bitmesi sebebiyle sırtında yükle belge arayan ve İhracatı taşıyamayan Taşımacılar adına UND İcra Kurulu Başkanı Fatih ŞENER İtalya taşımalarında bıçak kemiğe dayandı ve hatta kemiği de kesiyor” dedi
Şener; RoRo Gemileri ile İtalya’ya ulaşan tırlarımız Liman’dan çıkıp Milano’ya kadar gidip yükünü teslim edemiyor. Yıllık 12 Milyar Dolar ithalat yaptığımız İtalya’ya 7 Milyar Dolar ihracat yapacağız onu da taşımamıza izin vermiyorlar. Dış ticaret açığımız olan İtalya gibi bir ülke ile İzin sorunumuz olması kabul edilemez.
Dün’den itibaren İtalya izin belgeleri yine bitti ve Tekstil, Otomotiv Gıda bütün ürünler sorun yaşıyor. Sorun yaşayan şirketler arasında Türkiye’de yatırım yapmış İtalyan firmaları da var bu mesele bütün taraflara zarar veriyor. Birçok ürün izin belgesi için ay sonunu beklerken bazı ürünlerin bekleme şansı da yok.
Özellikle dünden beri birçok telefon alıyoruz. Her yıl 15 Haziran 10 temmuz arasında çok kısa sezonu olan Kiraz taşımaları büyük zorun yaşıyor. Yaklaşık 100 Tır dolusu Kiraz’ın ihracatı ile ülkemiz 7 Milyon Euro gelir elde ediyor. Kiraz toplandıktan sonra 12 gün içerisinde tüketilmek zorunda. Raf ömrü çok kısa olan bu ürünün izin belgesi beklemesi söz konusu bile olamaz. KİRAZ BELGE BEKLEMEZ !”
Taşınan ürünler gecikince bozulma riski ile karşı karşıya ancak yolda ömrünü tüketen ürünlerin raf ömrü çok daha kısalıyor ayrıca Bir gün bile gecikse İspanya kirazı rafları dolduruyor ve İhracatımız kan kaybediyor.
İhracat ile büyüyen bir ülke olarak Türkiye’nin önünün izin belgeleri ile kesilmesine müsaade edilemez. Avrupa’nın en genç ve en çevreci filosu başka hiçbir gerekçe ile engellenemez. İhtiyaç duyduğumuz ilave belge sayısı yıllık sadece 14 bin. Bu ihtiyaç karşılanırsa 1 Saatte 4 Türk Tırının geçtiği İtalyan yollarında bundan sonra 1 saatte 5 tır geçecek demektir. Ve bu da hiçbir şeyi değiştirmez.
Taşıma sorunları ile boğuştuğumuz İtalya’nın Türkiye’ye ihracatı da her geçen gün düşüyor. Tırlarımız gidemeyince tabiiki onların yükü ile dönmeleri de mümkün olamıyor. Son 3 yıla bakıldığında, Taşımamız serbest olan Almanya Türkiye’ye olan ihracatının 1 milyar USD arttırırken aynı dönemde İtalya’nın Türkiye’ye olan ihracatı 1,3 Milyar USD azaldı. AB ülkelerinden sadece İtalya’nın Türkiye’ye ihracatı bu sebeple her yıl azalıyor.
2008 yılında yapılan son ulaştırma toplantısında Türk tarafına ilave 2 bin belge veren İtalya son 7 yılda toplantı yapmadı ve belge de vermedi. O günden bugüne ticaret % 45 arttı ve Bugün ilave 14 bin izin belgesine ihtiyaç duyuluyor. İki ülke ulaştırma Bakanlıkları Şubat ayında bir araya gelmiş ve İtalyan tarafının belge vermeyen katı tutumu üzerine toplantı anlaşma yapılamadan son bulmuştu.