Macaristan-Avusturya sınırında protesto

LOJİSTİK

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), ülkemizin Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Anlaşmasından (GATT) doğan haklarını hiçe sayan ülkeler tarafından uygulanan haksız kota ve mod dayatması uygulamalarına karşı yoğun bir mücadele başlattı.

UND’den yapılan açıklamada, “Sizlerle daha önce de paylaşıldığı üzere mücadele stratejimizin ilk ayağı olan transit geçiş haklarımız ile ilgili Mayıs ayından bu yana ciddi girişimlerde bulunulmuştur” ibaresi yer aldı. Özellikle Avusturya’nın kısıtlı transit belgeleri ve Ro-La dayatması ulusal ve uluslararası birçok platformda dile getirilmiş ve hatta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın değerli destekleri ile UBAK Avrupa Bakanları Toplantısına damgasını vurduğu ileri sürüldü.

Taşımacılar çaresiz kaldı

UND’nin bu kapsamdaki mücadelesinin sürdüğü, gelinen noktada 15.08.2013 tarihi itibari ile bozulabilir gıda taşıyan araçlara tahsis edilen Avusturya geçiş belgelerinin tükendiği, taşımacıların da çaresiz kaldığı vurgulandı.

26-27 Ağustos’ta protesto

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin, 26-27 Ağustos 2013 tarihlerinde Macaristan-Avusturya sınırında bu durumu protesto edecek ve Avusturya makamlarının ve AB Komisyonunun dikkatini bu konuya çekecek. 26 Ağustos 2013 tarihinde 10 TIR aracı, transit geçiş hakkını ifade eden pankartlar ile geçiş belgesiz bir şekilde Avusturya’yı geçecek ve 27 Ağustos 2013 tarihinde Viyana’da uluslararası basının dikkatini çekecek bir basın açıklaması yapacak. UND, bu toplantının temel amacını, yıllardır süregelen ve Türk araçlarının Avusturya üzerinden transit geçiş haklarının kısıtlanmasının kaldırılmasına ilişkin farkındalık yaratılması olarak ifade etti.

15 bin geçiş yetersiz

UND’nin yaptığı açıklamada; “Üzerinden yapılan transit taşımalar (20 Milyar Dolarlık ihracat) için ülkemize sadece 15 bin adet geçiş belgesi tahsis eden Avusturya, bu kotanın yetersiz kaldığı 100 bin taşıma için Türk araçlarının Maribor (Slovenya), Fernetti (İtalya) ve Szeged (Macaristan) olmak üzere üç ayrı tren yolu hattı ve bu kullanımlardan elde edilen ödül belgeler ile üzerinden transit geçilmesine izin veriyordu. 2012 yılı sonunda Szeged (Macaristan)-Wels (Avusturya) Ro-La hattının kapanması ile Avusturya’dan geçerek Almanya ve ardı ülkelere gidilebilecek güzergah sayısı üçten ikiye düştü. Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya-Almanya güzergâhını kullanan yıllık 25 bin Türk aracına Macaristan’dan geçebilseler dahi Avusturya kapıları kapandı” ifadeleri yer aldı.

UND, Dünya Ticaret Örgütü ve Gümrük Birliği kurallarına uygun olmayan bu transit geçiş kısıtlamasının artık Türk taşımacıları için kabul edilemez noktada olduğunu açıkladı. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.