9 Ocak Perşembe günü Tırsan Treyler’in, Samandıra’daki merkezinde gerçekleştirilen teslimat törenine Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Has Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Mustafa Sarıgül ve NBG Yalçın Trans firma sahibi Nurettin Yalçın katıldı.
Yüzde 62 artış
Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, 2014 yılına 20 treyler teslimatı ile başlamanın önemli olduğunu belirtti. Sektörün kan kaybetmesine rağmen Tırsan’ın yatırımları ve planlamalarına bakıldığında 2013’ün, kendileri açısından, başarılı geçtiğini vurgulayan Nuhoğlu, bir önceki yıla göre pazar paylarını yüzde 62 artırdıklarını söyledi: “Yeni hedeflerimiz var. Avrupa’da da en modern, en yeni teknolojiye sahip en büyük katoforez tesisimizi Mart ayı itibariyle devreye alacağız. 2018 hedefimiz 20 bin araç. 20 bin aracın 10 bini yurtiçinde, 10 bini yurt dışına ihraç edilecek” dedi.
Yurtiçi taşımalarda belirsizlik
2014’ün uluslararası nakliye için iyi bir yıl olacağını ama aynı şeyin yurtiçi taşımalar için söylenemeyeceğini vurgulayan Nuhoğlu, “Yurtiçi taşımalarda bir belirsizlik var. Özellikle kurlardaki hareketlilik ve siyasette yaşanan belirsizlikler hepimizi ürkütüyor. Umarım ki bu ürkeklik en kısa sürede atılır. 2014’te de ekonomik açıdan yüzde 4’lük bir büyümeyi yakalayacağımızı düşünüyorum” dedi.
ADR konusunda sözümüzü tuttuk
Tırsan’ın 2002 yılında Avrupa’ya ADR’li tanker ihraç etmeye başlamasının ADR konusunu ciddiye aldığının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Çetin Nuhoğlu, “O tarihlerde Türkiye’deki talepler olunca aynı standartlarda araçları ürettik, teslim ettik. 2003-2004’te ADR mevzuatına taraf olma ortaya çıktıktan sonra haklılığımızı ve düşüncemizin doğru olduğunu bütün müşterilere söyledik. Bugün bizi arayıp teşekkür edip, ‘iyi ki ADR konusunda ısrar ettiniz’ diyorlar. Biz ADR konusuna maliyet olarak bakmadık. ADR, Türkiye’nin geleceği için önemli. Çünkü ADR can, mal emniyeti ile alakalıdır. Bugün, kimsenin ‘ADR mevzuatı beni ilgilendirmez’ diyecek durumu yok. Şu an itibariyle ADR’li araç, tanker teslimatı yapıyoruz” dedi.
İhracat payımız artıyor
Tırsan olarak 2014 yılında ihracatta büyük hedefler belirlediklerini dile getiren Nuhoğlu, “Rusya’ya 500’ün üzerinde araç sattık. Almanya çok önemli bir pazar. Avrupa’nın hava yollarında en büyük hava kargo taşıması firmasına soğutucu ünite sattık. Dubai’ye 50, başka bir firmaya da 40 tane daha sattık. Bu firmalar Avrupa’nın ihracattaki bir numaralı firmaları. İhracattaki payımızı artırıyoruz” ifadelerini kullandı.
İyi bir ilişkimiz var
Mercedes ile işbirliğine 2011 yılında başladıklarını dile getiren Nuhoğlu, “Bugün Has Otomotiv gibi diğer bayilerle her bölgede bulunuyoruz. Gerçekten Mercedes ile çok iyi bir ilişkimiz var. İki pazar lideri, iki güvenilir ürün, iki oturmuş şirket, yıllardır beraber, ikisi de sektörle beraberler bu anlamda, bakınca biz çok memnunuz. Satışlarımızın yüzde 50’sinden fazlası yeni bayiler ve yeni organizasyonlarla gerçekleşecek. Bu da bizim için çok önemli” dedi.
Has Otomotiv İcra Kurulu Üyesi Mustafa Sarıgül ise Tırsan ile başladıklarını işbirliğinin uzun soluklu olmasını ve işbirliğinden iki tarafın da kazançlı çıkmasını istediklerini söyledi. NBG Yalçın Trans’a tercihinden ötürü teşekkür eden Sarıgül, “Mercedes-Benz Türk’ün çekici satışlarında bayi olarak pazar payımız yüzde 15. Bu sene 900 civarında çekici satışı gerçekleştirdik. 2013’ün 6’ncı ayında Tırsan bayisi olduk. 150 treyler sattık. Bu yıl içerisinde yeni yapılanma ile bu iş için insan istihdamını artıracağız. Bu yıl 400- 500 civarında olacak diye hedefliyoruz. 2013 yılı bu işi öğrenme ve deneyimleme yani pilot uygulama yılıydı. Elimizdeki malzeme çok iyi. Hem kendi kamyon çekici danışmanlarımızla hem de özel treyler satıcılarımızla pazarı kovalayacağız. Bundan da iyi sonuçlar alacağımıza inanıyoruz” dedi.
Tırsan ve Mercedes dünya markası
NBG Yalçın Trans firma sahibi Nurettin Yalçın ise Tırsan ve Mercedes ile işbirliği yapmanın kendilerini uluslararası nakliye alanında güçlü ve önemli bir firma haline getirdiğini söyledi. 2015 yılında 45 olan araç parklarındaki çekici adedini 100’e çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Yalçın şunları söyledi: “Firmamızı 2003 yılında kurduk. Ağırlıklı olarak Kafkasya bölgesinde çalışıyoruz. Uluslararası nakliyede profesyonel bir altyapı ve insana odaklı yatırımımızla beraber hedefimizi 2015 yılı itibari ile 100 araçlık bir pozisyona getirmenin peşindeyiz. İstanbul, Hopa ve Tiflis’te ofislerimiz var.” ■