Haber/ Erkan Yılmaz
Basın toplantısına Schenker Arkas Genel Müdürü Özgür Al, Schenker Arkas Mali İşler Grup Müdürü (CFO)’su Elif Gamze Görer ve Schenker Arkas Kurumsal İletişim ve Pazarlama Yöneticisi Dilem Karakaya katıldı. Basın toplantısında açıklamalarına Schenker Arkas ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak başlayan Genel Müdür Özgür Al şunları söyledi: Schenker 150 yıl önce Viyana’da kurulmuş bir lojistik şirketi ve dünyada ilk 3 sırada yer alıyor. Türkiye’deki ilk konçimento 1907 tarihli. 1980’li yıllardan itibaren Türkiye’de faaliyetlerine başlıyor. 1995 yılında ise Schenker ve Arkas ortaklığa gidiyor ve Schenker Arkas kuruluyor. Schenker’ün güçlü tarafı kara nakliyesi, Arkas’ın gücü ise deniz ve hava. Yüzde 45’i Arkas Holding’e ait, yüzde 55’i ise Schenker’e ait. Globalde Schenker ismini, Türkiye tarafında ise Arkas ismini kullanılmak çok önemli. Ya Schenker ismi kapıyı açıyor ya da Arkas ismi. Çok değerli bir iş ortaklığı. Türkiye’de 20 binden fazla deniz nakliyesi yapan şirket var. Schenker Arkas Türkiye’de ilk 10 arasında. Hava ve kargo tarafında çok güçlüyüz. Müşteri portföyü de her üründe değişiyor. Otomotiv çok önemli bir ürün gamı olarak porföyümüzde yer alıyor.
Yatırımlarımızda hız kesmeme kararı aldık
“Türkiye’de hava, kara, deniz, kontrat, depo ve proje olmak üzere lojistiğin altı ünitesinde faaliyetimiz bulunuyor” açıklamasını yapan Özgür Al, yeni yatırımlar hakkında bilgiler verdi: Otomotive yönelik her türlü yatırımımız bulunuyor. Kara nakliye de hem Türkiye içinde hem uluslararası tarafta dağıtım yapıyoruz. Depo ve Antrepo işletmeciliği de yapıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Gebze Pelitli’de yeni depoumuz devreye girdi. Yaklaşık mevcut kapasitemize yüzde 10 büyüme katkısı sağladı. Yatırımlarımızda hız kesmeme kararı aldık ve yeni bir depo açılışına yönelik imzaları da atıyoruz. Eylül ayı sonunda yeni bir depomuz daha faaliyete geçebilecek. Bu yeni depo yatırımı İstanbul ve İzmir dışında olacak. Ağırlıklı olarak İstanbul ve Ege bölgesinde varız. Ege bölgesinde 1 tane, Bursa’da 1 tane ve İstanbul’da 5 tane depomuz bulunuyor. Biz çok batı tarafında kaldık. Mersin ve İç Anadolu’da olma hedeflerimiz de var. Türkiye’nin en büyük fuar taşımacılığını yapan şirketiyiz” dedi.
2025 hedefi
2025 yılına kadar olarak Euro ciro bazında iki kat büyümeyi hedeflediklerini vurgulayan Özgür Al, 2025 yılına kadar depolama alanlarını ise yüzde 25 büyüteceklerini belirterek, “faaliyet gösterdiğimiz her alan da çok büyüme fırsatları var. Yine 2025 yılına kadar bügünki depo kapasitemize yüzde 25 daha arttırmayı hedefliyoruz. Bu yıl araç yatırımı olarak 25 adet intermodale uygun sipariş verdik, geldi. Yaklışık 25 adet daha yıl sonuna kadar gelecek. Belli başlı ihaleli müşterilerimizin işini taşıyabilmek ve riske girmemek için yaptığımız bir yatırım.Denizyolunda ilk 10 taşımacı arasındayız. İlk 5 arasına girmek istiyoruz. Kara taşımacılığı tarafında ilk 9 binlerdeyiz. Hava kargo taşımacılığı tarafında da büyüme planlarımız var. Bizim sorumluluğumuz Schenker Arkas isminin hakkını vermek. Schenker 150 yıllık, Arkas 1902 yılında kurulmuş bir şirket ” dedi.
İngiltere’den Türkiye’ye otomobil fabrikasını taşıyor
İki senedir İngiltere’den Türkiye’ye bir otomobil fabrikasının taşınmasına yönelik bir çalışmanın yürütüldüğünü de aktaran Özgür Al şunları söyledi: Bu sene başında tamamlanan ve kurulumununu da içeren bir proje. Çok riskli bir iş. Schenker ile konuştuğumuz projeler arasında 2028’e kadar Kuzey Deniz’de yapılacak enerji yatırımları. Gelecek 5 yılın projelerini konuşuyoruz. Yine çok büyük bir projenin de ihalesine girdik. Sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.
ESG Performansı olmayan şirketler Avrupa’da daha fazla vergi ödeyecek
Schenker Arkas CFO’su Gamze Görer, Yeşil Mutabakat kapsamında Avrupa’nın ihraçatçılardan Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim (ESG) Performansı’nı isteyeceğini belirterek, “Türkiye’de 1.6 milyon şirket var. Bunun 500 tanesi halka açık. İçinde 50 tanesinin ESG Performansı var. ESG Performansı olmadan ihraçatçılar daha fazla vergi ödeyecek. Birçok ihraçatçı şirket bunun farkında değil. Ayrıca krediye, nakite ulaşımda çok büyük sorunlar çıkartacak. Ülke olarak çok hazırlıklı değiliz. Globalde Schenker tarafında çok büyük adımlar atılıyor. Biz de elimizden geldiğince bunu takip etmeye çalışıyoruz. Burada elektrikli tır üretimi hala yok. Şarj istasyonu sorunları var” dedi.
Genel olarak piyasa da ödeme ve tahsilat sıkıntısı var
Elif Gamze Görer, ekonomik seyir ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Kur Korumalı Mevduat Hesabı uygulamasının devlete maliyetinin 85 milyar olduğunu belirten Elif Gamze Görer, “Bankalarda Kur Korumalı Mevduat Hesap için ayrılması gereken hesap yüzde 15’e çıktı. Bunun göstergesi yavaş yavaş bu işten kurtulalım yönünde. Bence bu iyi bir adım olur. Piyasadaki nakit akışını artıracak bir durum olur. Şu andaki en büyük sıkıntı ise kredilere erişimin çok kısıtlı hale gelmesi. Geçen sene karşılaştırdığımızda yüzde 20 daha altında. Kur beklenilen düzeye ulaştımı, ulaşmadımı, kimse onu söyleyemiyor. Faiz arttırımı ile biraz daha kontrol altına girecek. FED’in yeni açıklamaları olacak. Bunun dışında faizin arttırılıyor yönüne gidilmesi ülkemiz için olumlu bir adım. Kur hareketleri ihracatçıları daha çok etkiliyor. İthalat tarafında Türk parasının biraz daha değer kazanması enflasyona esasında dövizdeki yüksek durum neden oluyor. Çünkü bizim ithalatımızın yüzde 80’i enerji ve ham madde. Dolayısıyla ham maddeye ulaşım bu yüzden sıkıntı yaratıyor. Enerjide çok büyük oranda yurtdışına bağımlıyız. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde kurda bir düşüş beklemiyoruz. Bize gelen tahminler artış yönünde. Kur bu seviyelerde kalmaz. Genel olarak piyasa da ödeme ve tahsilat sıkıntısı var” dedi.