Tehlikeli Madde Taşıma Yönetmeliği yenilendi

LOJİSTİK

Ülkemizdeki taşıma düzeni ve AB’ye uyum açısından büyük önem taşıyan Yeni Yönetmelik 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girecek.

Ülkemizdeki taşıma düzeni ve AB’ye uyum açısından büyük önem taşıyan “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik” 24 Ekim 2013 gün ve 28 801 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Bu yeni Yönetmelik, gerek tanımda gerekse taşımacılıkla ilgili düzenlemeler bakımından Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) esas alınarak geliştirildi.

Amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar maddelerinden oluşan birinci bölüm sonrasında taşımacılık faaliyetlerine ilişkin genel kuralların yer aldığı ikinci bölüm yer alıyor. Bu bölümde taşımacılık genel kuralları sonrasında yetki belgesi (C1, C2, K1, K2, L1, L2, R1, R2) zorunluluğu var. Özmal araçlarıyla ticari olmayan kamu kurum ve kuruluşları taşımaları yetki belgesi zorunluluğuna tabi değil, ama Yönetmeliğe uymak zorunda. Ayrıca bu türden taşımalarla ilgili her türlü faaliyet mensupları Bakanlığa müracaatla Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundalar. 

Taşıtların Uygunluk Belgesi (ADR Uygunluk Belgesi) zorunluluğu yanında bazı maddeler için ayrıca özel izin de gerekiyor. Sınıf 1 maddeler için İçişleri Bakanlığı, Sınıf 6 maddeleri için Sağlık, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, Sınıf 7 maddeler için ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (TAEK) izin alınması zorunlu makamlar. Sürücülerde de SRC5 aranacak. 

Tehlikeli madde taşıyan araçlarda; taşıma evrakı, SRC5, araç personeli kimlik bilgisi, sürücüye yazılı talimat, kullanıldığında Çok Modlu Tehlikeli Madde Taşıma Formu, ADR Uygunluk Belgesi, uygun sorumluluk sigortası poliçesi ve bazı maddeler için özel izinler aranacak. 

Taşıtın ilk muayenesinde Taşıt Uygunluk Belgesi aranacak. Muayene yapılması ve Taşıt Uygunluk Belgesi süresinin uzatılması hususları ayrıca düzenlenecek.
Yönetmeliğin üçüncü bölümünde; gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran, taşıyan, taşıt sürücüsü ve araçtaki görevliler, alıcı, boşaltan, tank-konteynır/taşınabilir tank işletmecisi gibi taşıma unsurlarının yükümlülükleri ayrı ayrı yer alıyor. 

Muafiyet ve özel izin verilecek haller dördüncü bölümde, güzergahlar ve park yerleri beşinci bölümde, taşımada özel kurallar altıncı bölümde yer alıyor. 

Denetim yedinci, tutanaklar sekizinci, yaptırımlar (cezalar) dokuzuncu bölümde bulunuyor. İdari para cezası, uyarma, faaliyet durdurma gibi cezalar var. Yetki devri, tehlikeli madde güvenlik danışmanı, eğitim, uygulamadan sorumlu kurumlar ve alanları onuncu bölümde. Sigorta zorunluluğu ve sigortasız taşıma yasağı, güncelleme, istatistik ve uzaktan takip sistemi kullanma zorunluluğu getirilebilmesi ve diğer hususlar on birinci bölümde. 

Yönetmelikte beş geçici madde bulunuyor: Taşıt model yılına göre uygunluk belgesi alma süreleri; mevcut taşınabilir basınçlı kapların kullanım imkanları; 1 Eylül 2014’e kadar tehlikeli madde faaliyet belgesi ve tehlikeli madde güvenlik danışmanı aranmaması; 2014 sonuna kadar karayolu tünellerinin ADR kategorilerinin belirlenmesi. 

31 Mart 2007 tarihli eski Yönetmeliği yürürlükten kaldıran yeni Yönetmelik 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girecek. ■
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.