Ülkenin en önemli şehirleri başkent Kiev, Odessa ve Donetsk’tir. Ülkenin en büyük limanı Moldova sınırına yakın olan Odessa Oblastının merkezi olan Odessa’da bulunmaktadır. Odessa nakliyat konusunda ülkenin en önemli merkezi olmakla beraber, Kiev nakliyat ve Donetsk nakliyat rotalarının da buradan geçmesi şehrin hızlı bir biçimde büyümesini ve gelişmesini sağlamıştır. Türkiye’den Ukrayna parsiyel taşımaları da bu liman üzerinden gerçekleşmektedir.
Ukrayna – Türkiye Arasındaki Ticaret Hacmi ve Ticaret Konusu Olan Ürünler
İki ülke arasındaki ticaret 2019 yılında 4.9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İki ülkenin birbirleri ile ithalat ve ihracat rakamları birbirine yakın olmakla beraber, Türkiye 300 milyon dolara yakın fazla vermiştir. Bununla birlikte Türk iş adamlarının ve devlet kurumlarının Ukrayna’da olan işletmelere yatırımları devam etmekte, 2014 – 2019 yılları arasında Türkiye’den Ukrayna ekonomisine 2 milyar dolara yakın yatırım gerçekleşmiştir. Bu yatırımlar iki ülke arasındaki ticaret hacminin de artmasına fayda etmiştir.
İki ülke arasında karşılıklı olarak farklı metallerin ticareti yoğun olarak gerçekleşmektedir. Bunun yanında ülkemiz Ukrayna’ya yoğun olarak plastik hammadde ve ürünler, giyim ve aksesuar ürünleri ile çeşitli ebatlarda kazan ve makine ihracatı da gerçekleştirmektedir. Son yıllarda bu ülkeye yapılan yaş meyve sebze ihracatında da artış olmaya başlamıştır.
Buna karşılık alınan buğday, yağlı bitki tohum ve meyveleri sebebiyle Ukrayna nakliye yoğunluğun yılın hemen her ayında devam ettiği rotalardan biridir.
Ukrayna – Türkiye Arasında Ticaret Amacıyla Kullanılan Rotalar
İki ülkenin kara sınırı olmamasından dolayı, bu ülkeye gidecek araçların iki seçenekleri vardır. Kara yolu ve deniz yolu. Deniz yolu maliyet ve süre avantajı açısından sıklıkla tercih edilen seçenektir.Ama karayolu daha hızlı ve daha fazla ürün sığıyor. Genellikle İstanbul Haydarpaşa limanlarından kalkan gemilerin Karadeniz üzerinden Odessa limanına varmasıyla gerçekleştirilen bu nakliyat işlemi kara yolundan daha güvenli olmasıyla da dikkat çekmektedir.
Ancak gemilerde güvenlik kaygısıyla her yükün taşınması mümkün olmamaktadır. Bu gibi durumlarda araçlar Balkanlar rotasını izleyerek, Bulgaristan, Romanya üzerinden Ukrayna’ya varmak durumunda kalırlar. Yakıt masrafının yüksek, güvenliğin nispeten daha düşük olduğu bu rota, gümrüklerde bekleme süreleri sebebiyle de pek tercih edilmemektedir.
Ukrayna – Türkiye Arasında Nakliye Fiyatlarını Belirleyen Etmenler
Diğer rotalar gibi Türkiye- Ukrayna tır fiyatları belirlenirken de ilk dikkate alınacak etmenler yükün;
Teslim edileceği bölge,
Taşınacak yükün niteliği,
Taşınacak yükün miktarı, hacmi ve ağırlığıdır.
Ukrayna frigo araçlarla yapılan nakliyelerin rağbet gördüğü rotalardan biridir. Frigo araçlarla gönderilmesi gereken yükler için, yüklerin niteliği göz önüne alınarak fiyat belirlenmektedir.
Ticari ve politik ilişkilerdeki ilerlemeyle beraber Ukrayna nakliye hacimlerinin düzenli olarak artması öngörülmektedir. Gelişmekte olan bir pazar ve önemli bir hammadde üreticisi olan Ukrayna’ya siz de nakliyat çıkarmak isterseniz, müşteri temsilcilerimizle görüşebilir, son yasal düzenlemeler, navlun ücretleri konularında bilgi alabilirsiniz. Saygınlar Nakliyat olarak Ukrayna yollarında her zaman emrinizdeyiz. Istanbul çıkışlı Chornomorsk, Kiev, Odesa adres teslimi parsiyel taşımalar.