Türkiye de söz konusu Anlaşmayı TBMM onayından geçirerek “Ayrımcılık yapmayan Transit Ülke” olmanın sorumluluğunu 69’uncu ülke olarak yerine getirdi. Bu anlaşmaya 39 ülkenin daha onay vermesi ile kararı ihlal eden ülkelere yaptırımlar da başlayabilecek.
Türkiye, şimdi aynı Anlaşmaya onay veren Avrupa Birliği üye ülkelerinden bu anlaşmanın gereği olarak sadece Türk araçlarına uyguladıkları ayrımcı kısıtlamalara son vermesini istiyor…
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, aynı anlaşmanın yakın zamanda AB tarafından da onaylanmasının transit engellerin aşılmasında tarihi bir fırsat oluşturduğunu söyleyerek “Tüm kurumlarımızla AB üyeleri nezdinde ikili veya komisyon nezdinde girişimleri başlatmamızın zamanıdır. Ülkemizin dış ticareti taşıma engelleri ile baskı altında tutuluyor, araçlarımızdan çok yüksek ayrımcı ücretler alınıyor ve Avrupa’nın en çevreci filosunu olan araçlarımız karayolundan geçirilmeyip trene binmeye zorlanıyor. Ekonomi Bakanlığımızın çabaları ile Dünya Ticaret Örgütü bu konuyu ana gündem maddesi olarak ele aldı ve önemli bir milat olacak şekilde transite geçişte ayrımcılık yapılamaz” dedi.
Bu önemli kararın alınmasını sağlayan Ekonomi Bakanlığına TBMM’de konuya sahip çıkan tüm milletvekillerine teşekkür eden UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, üye 28 ülke adına AB’nin de onay verdiği bu anlaşma için AB üyesi ülkelerdeki yetkililere seslendi:
EY AB ÜYE YETKİLİLERİ!